terug naar alle events

BNR Zorgzaken – Baas in het ziekenhuis

Wie wordt de baas in het ziekenhuis?

Donderdag 1 oktober 2015
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Nu de Nederlandse zorgkosten jaar na jaar stijgen en bezuinigingen onvermijdelijk lijken, zetten ziekenhuisbesturen, het medisch personeel en verzekeraars ieder hun hakken in het zand. Wie trekt straks aan het langste eind in het ziekenhuis van de toekomst?

Tekst: Sjors Rodenburg

Die vraag stond centraal tijdens het BNR-debat ‘Wie wordt de baas in het ziekenhuis’ op donderdag 1 oktober in restaurant Dauphine. Maar hoe ziet het ziekenhuis van de toekomst er eigenlijk uit? Welke mogelijkheden hebben de medisch specialisten sinds de invoering van de integrale bekostiging en ze samen met bestuurders moeten onderhandelen over de prijs? En wat is de rol van de verzekeraar?

Minder liguren

Sinds 1 januari 2015 betalen zorgverzekeraars niet meer per verrichting, maar voor de complete behandeling wordt één prijs berekend. Dit moet de kwaliteit van de zorg verbeteren, terwijl de kosten moesten dalen. Met deze integrale bekostiging is ook de positie van de medisch specialisten gewijzigd. Het recht op declareren vervalt waardoor ze niet langer als ondernemer worden gezien. Medisch specialisten moesten kiezen: in loondienst of een nieuwe vorm van ondernemerschap, waarbij ze zich verenigen in een medisch specialistisch bedrijf (MSB).

Volgens Philip Idenburg, die regelmatig publiceert over de toekomst van de zorg, zijn vraag en aanbod in het ziekenhuis radicaal aan het veranderen. ‘Het aantal patiënten met meerdere aandoeningen gaat gigantisch stijgen’, voorspelt hij. ‘Patiënten liggen ook steeds minder lang in het ziekenhuisbed.’ Aan de andere kant zullen ziekenhuizen er de komende decennia ‘compleet anders’ gaan uitzien. ‘Ze komen veel dichter in de samenleving te staan en worden kleiner in omvang.’

Dure doktersuren

Om zich voor te bereiden op deze toekomst, is de gehele medische staf van het Bernhoven ziekenhuis in Uden begin dit jaar in loondienst getreden. ‘We wilden onze toekomst veiligstellen’, vertelt anesthesist Marcel Schenkels, die daarnaast binnen het ziekenhuisbestuur verantwoordelijk is voor het kwaliteits- en veiligheidsbeleid. ‘We hebben dat echt gedaan om ervoor te zorgen dat we er over dertig jaar nog zijn. Je kunt beter allemaal voor diezelfde organisatie werken.’

Terwijl de artsen van Berhoven in de directie zitten, hebben die van het Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder zich verenigd in Medisch Specialisten Noord West (MSNW). Dit medisch specialistisch bedrijf sluit een samenwerkingsovereenkomst met het ziekenhuis voor het leveren van zorg. Volgens directeur Marion Gout-van Sinderen kunnen de artsen zich nu veel meer toeleggen op hun kerntaak. ‘In het verleden waren artsen lang bezig met bestuurlijke zaken. Een MSB is juist een heel goede tool om dure doktersuren niet te verspillen.’

Politieke verlegenheid

Bij Isala, een ziekenhuis met vestigingen in Zwolle, Kampen en Heerde, hebben de medisch specialisten ook gekozen voor het zogenaamde transparante samenwerkingsmodel. Hierin participeren ze in een bv. ‘Het is een fiscale constructie, gedreven door politieke verlegenheid’, legt bestuursvoorzitter Rob Dillmann uit. ‘We hebben wel meteen gezegd dat we door willen ontwikkelen naar een participatiemodel in 2018.’ Daarin zijn de specialisten zowel in loondienst als aandeelhouder van het ziekenhuis.

De discussie over de verschillende modellen gaat volledig langs Chris Oomen, directeur van DSW Zorgverzekeraar, heen. ‘Ik wil gewoon met de directie kwaliteitsafspraken maken.’ De verzekeraar probeerde in 2010 het noodlijdende Vlietland Ziekenhuis in Schiedam over te nemen, maar de deal werd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) afgekeurd. Heel jammer, blikt Oomen terug. ‘Het was de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het beleid van het ziekenhuis. We wilden een balans in de machtsverdeling brengen.’

Gemeenschappelijk doel

Volgens Oomen ontbreekt het bij ziekenhuisbesturen aan ondernemerszin. Maar hier is Gita Gallé, voorzitter van de raad van bestuur van het Deventer Ziekenhuis, het helemaal niet mee eens. ‘Onze contracteerperiode begint met een zogenaamde zorgverkoopdag’, vertelt ze. ‘Daarbij nodigen wij alle zorgverzekeraars uit. We proberen dan onze speerpunten en de zaken die wij graag in de etalage willen zetten als ondernemer te belichten.’

Robert Sie, anesthesist en voorzitter van de Raad Beroepsbelangen van de Federatie Medisch Specialisten, benadrukt dat de Nederlandse zorg wereldwijd bekend staat als een van de beste. ‘Alle onderzoeken wijzen uit dat Nederlands stelsel werkt. Kwalitatief en financieel doen we het goed.’ Volgens hem moeten we minder blindstaren op de verschillende modellen, maar gewoon kijken de prijs en de kwaliteit van de geleverde zorg. ‘Het draait om het resultaat voor de patiënt. Dat is het gemeenschappelijke doel.’

Lees meer
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans

Sprekers

Rob Dillmann

Bestuursvoorzitter Isala

Stond eerder aan het hoofd van het Zaans Medisch Centrum en de Orde van Medisch Specialisten. In 2012 Zorgmanager van het jaar.

Gita Gallé

Bestuursvoorzitter Deventer Ziekenhuis

Maakt zich hard voor een meer patiëntgerichte inrichting van de zorg. Eerder baas van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Marion Gout-van Sinderen

Directeur Medisch Specialisten Noord West

Haar maatschap levert medisch-specialisten in ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder. Was eerder president-directeur van Prorail.

Philip Idenburg

Partner BeBright

Adviseert bedrijven op het gebied van strategie en innovatie. Ook initiatiefnemer en auteur van Diagnose netwerk en publicaties.

Chris Oomen

Directeur DSW Zorgverzekeraar

Middelgrote speler met 530.000 verzekerden. Maakt traditiegetrouw maakt als eerste de premies voor het nieuwe jaar bekend.

Marcel Schenkels

Anesthesioloog Bernhoven

Tevens bestuurslid van de Stichting Vrienden van Bernhoven, die projecten realiseert die niet uit het reguliere budget kunnen worden betaald.

Robert Sie

Voorzitter Raad Beroepsbelangen

Bepaalt welke thema’s en doelstellingen de Federatie Medisch Specialisten nastreeft. Werkt daarnaast als anesthesioloog.

Bekijk alle 7 sprekers

Presentator

Tom van ’t Hek

Presentator en dagvoorzitter

Presenteerde o.a. de ochtendspits bij BNR Nieuwsradio en bij de NOS het sportprogramma Langs de Lijn.

Locatie

Dauphine

Prins Bernhardplein 175, 1097 BL Amsterdam

Plan uw route

Het FD auditorium bevindt zich in café-restaurant Dauphine. Dauphine ligt direct tegenover NS-station Amsterdam Amstel en is dus uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Er is een parkeergarage (betaald parkeren), maar vol=vol.

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Nysingh is een full service advocaten-notarissen kantoor en een hoogwaardige juridische dienstverlener voor bedrijven, instellingen en overheid. Vanuit Arnhem, Apeldoorn, Zwolle en Utrecht werken ruim 90 specialisten voor cliënten. Onze juristen hebben de kennis en ervaring die nodig is om elke juridische uitdaging aan te gaan. Omdat juridische vragen zelden beperkt blijven tot één rechtsgebied, werken de specialisten van Nysingh hecht samen. Die intensieve samenwerking stelt ons in staat snel en slagvaardig op te treden.

Andere events