terug naar alle events

The Financial Agenda – Duurzaamheid

Vrijdag 23 november 2018
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Een duurzaam bedrijf vraagt om een andere rol voor de financieel directeur. Dat was de conclusie die veel deelnemers trokken, na afloop van The Financial Agenda, een ontbijtbijeenkomst voor cfo’s, georganiseerd door Het Financieele Dagblad in samenwerking met Deutsche Bank.

Cfo’s krijgen traditioneel vooral de rol van rekenaar toegedicht. Maar de huidige tijd vraagt om voortrekkers op het gebied van duurzaamheid, vinden veel deelnemers. Niet dat zij zich in hun bedrijven als enige met duurzaamheid bezighouden – dat is de verantwoordelijkheid van het gehele bestuur – maar de financieel directeur kan er wel voor zorgen dat de juiste projecten gefinancierd worden.

Risicofactor

Dat is belangrijk, want duurzaamheid wordt door alle deelnemers duidelijk gezien als een risicofactor. Waar het vroeger vooral een onderwerp was voor de marketingafdeling, worden bedrijven tegenwoordig afgerekend op hun duurzaamheidsbeleid, door afnemers, burgers en geldschieters. ‘Als je nu nog niet beweegt op duurzaamheid, maak je jezelf volstrekt irrelevant’, vat een van de deelnemers samen.

Een andere aanwezige is het daarmee eens, maar plaatst een kanttekening: ‘de burger en de consument zijn twee verschillenden dingen.’ Oftewel: veel mensen zeggen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden, maar als puntje bij paaltje komt, willen ze er niet altijd meer voor betalen.

Rendement

Kost duurzaamheid geld? Daar zijn de meningen over verdeeld. De ene deelnemer is ervan overtuigd dat duurzaamheid en winstgevendheid – of in boardroomtaal: purpose en profit – hand in hand gaan. ‘Bij ons in het bedrijf is het motto: green is green’, zegt een cfo, verwijzend naar de groene kleur van dollarbiljetten.
Een andere aanwezige is voorzichtiger. ‘Ik kijk nog steeds naar de terugverdientijd. Als dat een investering is in duurzaamheid, accepteer ik bijvoorbeeld twintig maanden in plaats van zestien maanden. Maar vijf jaar is hoe dan ook te veel. Je moet wel keuzes blijven maken.’
Een derde: ‘Hoeveel rendement een investering in duurzaamheid oplevert, hangt af van de sector waarin je werkt. Maar uit de meeste onderzoeken blijkt dat deze investeringen op termijn in elk geval geen rendement kosten’.

Aantrekkelijke werkgever

Er zit ook nog een andere kant aan duurzame investeringen, merkt een tafelgenoot op. Want jongeren willen over het algemeen graag werken bij een organisatie die maatschappelijk gezien zijn verantwoordelijkheid neemt. ‘Dus of een investering nu wel of niet rendement oplevert, je moet als bedrijf ook een purpose hebben, anders kun je tegenwoordig geen mensen meer aantrekken.’
Die ervaring hebben meer mensen aan tafel. Een van hen gaf als cfo goedkeuring aan het besluit om de verlichting in alle vestigingen tegelijk te vervangen door ledlampen. ‘Terwijl we op sommige plekken een jaar daarvoor nog nieuwe lampen hadden opgehangen. Puur economisch gezien misschien geen verstandige beslissing, maar als je ziet wat voor een enthousiasme zoiets teweegbrengt in de organisatie…’

Een goede gek

Met andere woorden: Voor de cfo 2.0 is niet altijd alles in cijfers uit te drukken. Dat is voor sommige cfo’s wat onwennig: ‘Uiteindelijk is toch de vraag: wat betekent het voor je balans?’. Toch vinden de meeste deelnemers dat een financieel directeur verder moeten kijken dan de balans. Want het is ook risicovol om jezelf blind te staren op cijfers. ‘Ik kan alles kapot rekenen als het moet. Maar daar breng ik mijn bedrijf niet verder mee.’
Een ander wijst ook op het belang om het enthousiasme binnen het bedrijf te omarmen, in plaats van dood te rekenen: ‘Uiteindelijk komt het erop neer dat er af en toe een goede gek opstaat in het bedrijf, die zich voorneemt om iets te verduurzamen. Deze mensen moet je ondersteunen. Het verschil dat je als cfo kan maken zit erin dat je samen met deze mensen een plan maakt. Hoe kunnen we dit op een verantwoorde manier waarmaken?’

Verantwoordelijkheid

Aan tafel is iedereen het eens over het belang van duurzaamheid, in elk geval in theorie. Een van de deelnemers drukt de aanwezigen op het hart om vooral ook in de praktijk verantwoordelijkheid te nemen. Hij luistert zijn betoog op met een anekdote:

Enkele jaren geleden was Tony Blair te gast op het World Economic Forum in Davos. Het was niet lang na zijn aftreden als premier. In een zaal vol bestuurders en politici van over de hele wereld hield hij een vlammend betoog over het belang van duurzaamheid. De zaal zat ademloos te luisteren.

Na de toespraak stond een jonge vrouw op om een vraag te stellen. Ze complimenteerde Blair met het prachtige, relevante verhaal. Maar vroeg toen: ‘Waarom heeft u dit niet gedaan toen u nog de macht had.’ De sfeer van bewondering in de zaal zakte ineen als een soufflé. Dat was het moment waarop menig bestuurder in de zaal besloot: dat gaat mij niet overkomen.
Ook in de boardroom van het FD was het even stil. Of er ook deze dag grote persoonlijke besluiten zijn genomen, zal de toekomst uitwijzen.

Lees meer

Sprekers

Hendrik Jan Roel

cfo van Albert Heijn en Ahold Nederland

Roel is sinds 2000 bij Albert Heijn en sinds 2008 bij Ahold, waar hij in 2014 cfo werd

Moderator

Rens de Jong

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Presentator BNR Nieuwsradio en RTL Z. Gespecialiseerd in innovatie, ondernemerschap en human capital.

Stelling

Ook de cfo wordt afgerekend op duurzaamheid

Programma

ontvangst
start ontbijtbijeenkomst

Gesprek aan de boardroomtafel van het FD. Verslaglegging is conform chatam house rules. Rens de Jong modereert de ontbijtsessie.

afronding ontbijtsessie
einde

Voor cfo’s van grote, innovatieve, impactvolle bedrijven.

Deelname aan The Financial Agenda is exclusief op  uitnodiging. Wilt u een uitnodiging voor The Financial Agenda ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Titia te Dorsthorst  (Titia.te.dorsthorst@fdmediagroep.nl) met daarin een korte omschrijving van uw bedrijf, functie, bedrijfsgrootte (in omzet en in fte’s). 

Locatie

FD Boardroom

Wibautstraat 224, 1097 DN AMSTERDAM

Plan uw route

The Financial Agenda wordt gehouden in de boardroom van het Financieele Dagblad.

Entree tot het pand is via de 24-uurs receptie aan de zijkant (zijde Wibautstraat) van het gebouw.

Hieronder vindt u de routebeschrijving naar het Financieele Dagblad. U kunt parkeren in de parkeergarage van Dauphine.

Routebeschrijving FD Mediagroep

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Deutsche Bank is al bijna 100 jaar succesvol actief in Nederland en biedt hoogwaardige oplossingen aan zakelijke en institutionele klanten en aan vermogende particulieren en families. De bank heeft in Nederland 800 medewerkers die werken vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Als grootste internationale bank in Nederland speelt Deutsche Bank een belangrijke rol in het faciliteren van Nederlandse bedrijven bij complexe en grensoverschrijdende financiële vraagstukken. Internationaal maken ruim 30 miljoen klanten gebruik van de expertise van Deutsche Bank. Vanuit kantoren in 70 landen werken medewerkers van Deutsche Bank als één team samen voor klanten.

Andere events