The Challenge is de zoektocht van het FD en Yacht naar de beste professionals in een bepaald domein. Voor The Challenge Engineering 2018 stond de klimaat-case van KIVI centraal: de zoektocht naar duurzame, innovatieve technologische oplossing om een structurele bijdrage te leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen. De beste engineer, de winnaar van The Challenge Engineering 2018, is Avila Lindgren.
Klimaatakkoord
‘Innovatie en technologie gaat onze wereld veranderen. Maar nog niet snel genoeg,’ zegt Diederik Samsom in de keynote aan het begin van deze spannende namiddag. ‘Er komt zeker een akkoord,’ bevestigt Samsom. Niet voor de kerst, maar in februari of maart volgend jaar. En dan begint het echte werk pas. ‘In de uitvoering, dáár zit de uitdaging.’
Jonge engineers
Hoe maken we plannen concreet, passen we duurzame innovaties toe in de maatschappij? Dat hangt volgens Samsom ‘voor een groot deel van het onderwijs af’. De nieuwe generatie engineers leert niet ‘leidt deze formule even af’, maar ‘maak een implementeerbare innovatie’. Hij hoopt dat de finalisten van The Challenge de voorhoede zijn van de nodige versnelling.
Duurzaamheid is een modewoord
Nadruk bij de energietransitie moet liggen op duurzaamheid – stappen die blijvende impact hebben, niet alleen tijdens de huidige duurzaamheids-hype. Die relevant zijn in en toevoegen aan de ‘echte wereld’. De directeur van Shell zegt dat het olie- en gasbedrijf ‘er keihard mee bezig’ is om als energiebedrijf relevant te blijven én mee te werken aan de reductie van C02. Halveren van het C02 gebruik in 2030? ‘Het kan en het gaat ons ook lukken’. Maar dat betekent voor Van Loon ook dat de vraag naar fossiele brandstoffen nog niet zal verdwijnen.
De pitches
De drie engineers pitchen hun oplossing voor de klimaatcase van KIVI. Alex Trijselaar wil het gigantische energiegebruik van de Nederlandse industrie managen door software die industriële stoomproductie inzichtelijk maakt zodat dit als energie gebruikt kan worden.
Avila Lindgren pitcht een concreet plan om bio-brandstof te maken met algen in Caribisch afvalwater. In haar business case CaribAlgen wordt een vervuilende olieraffinaderij en fabriek op Curaçao getransformeerd tot bron van groene energie. Zo draagt ze bij aan de klimaatdoelen- niet alleen met C02 vermindering, maar werkelijke C02 opname uit het milieu, werkgelegenheid én het beschermen van kwetsbaar koraal.
Onno Sminia pitcht als derde: Zijn case maakt tunnels van energieslurpers tot energieopwekkers. Waar een gemiddelde tunnel nu nog evenveel energie verbruikt als 3500 huishoudens, kan deze met Onno’s slimme zonnepanelen, gelijkstroom en energieopslag duurzame energie opwekken en zelfs aan huishoudens geven.
Hypersnel vervoer
Jurjen Lohle van Delft Hyperloop is van plan om ‘ontzettend hard te gaan’. In de zomer van 2019 doet het team van TU Delft voor de derde keer mee aan de SpaceX Hyperloop competitie. Hier werden ze de eerste keer eerste, de tweede keer tweede, en straks hopelijk de derde keer hopelijk weer eerste.