terug naar alle events

The Challenge Engineering 2018

Best Engineering-professional 2018

Woensdag 21 november 2018
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

The Challenge is de zoektocht van het FD en Yacht naar de beste professionals in een bepaald domein. Voor The Challenge Engineering 2018 stond de klimaat-case van KIVI centraal: de zoektocht naar duurzame, innovatieve technologische oplossing om een structurele bijdrage te leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen. De beste engineer, de winnaar van The Challenge Engineering 2018, is Avila Lindgren.

Klimaatakkoord

‘Innovatie en technologie gaat onze wereld veranderen. Maar nog niet snel genoeg,’ zegt Diederik Samsom in de keynote aan het begin van deze spannende namiddag. ‘Er komt zeker een akkoord,’ bevestigt Samsom. Niet voor de kerst, maar in februari of maart volgend jaar. En dan begint het echte werk pas. ‘In de uitvoering, dáár zit de uitdaging.’

Jonge engineers

Hoe maken we plannen concreet, passen we duurzame innovaties toe in de maatschappij? Dat hangt volgens Samsom ‘voor een groot deel van het onderwijs af’. De nieuwe generatie engineers leert niet ‘leidt deze formule even af’, maar ‘maak een implementeerbare innovatie’. Hij hoopt dat de finalisten van The Challenge de voorhoede zijn van de nodige versnelling.

Duurzaamheid is een modewoord

Nadruk bij de energietransitie moet liggen op duurzaamheid – stappen die blijvende impact hebben, niet alleen tijdens de huidige duurzaamheids-hype. Die relevant zijn in en toevoegen aan de ‘echte wereld’. De directeur van Shell zegt dat het olie- en gasbedrijf ‘er keihard mee bezig’ is om als energiebedrijf relevant te blijven én mee te werken aan de reductie van C02. Halveren van het C02 gebruik in 2030? ‘Het kan en het gaat ons ook lukken’. Maar dat betekent voor Van Loon ook dat de vraag naar fossiele brandstoffen nog niet zal verdwijnen.

De pitches

De drie engineers pitchen hun oplossing voor de klimaatcase van KIVI. Alex Trijselaar wil het gigantische energiegebruik van de Nederlandse industrie managen door software die industriële stoomproductie inzichtelijk maakt zodat dit als energie gebruikt kan worden.

Avila Lindgren pitcht een concreet plan om bio-brandstof te maken met algen in Caribisch afvalwater. In haar business case CaribAlgen wordt een vervuilende olieraffinaderij en fabriek op Curaçao getransformeerd tot bron van groene energie. Zo draagt ze bij aan de klimaatdoelen- niet alleen met C02 vermindering, maar werkelijke C02 opname uit het milieu, werkgelegenheid én het beschermen van kwetsbaar koraal.

Onno Sminia pitcht als derde: Zijn case maakt tunnels van energieslurpers tot energieopwekkers. Waar een gemiddelde tunnel nu nog evenveel energie verbruikt als 3500 huishoudens, kan deze met Onno’s slimme zonnepanelen, gelijkstroom en energieopslag duurzame energie opwekken en zelfs aan huishoudens geven.

Hypersnel vervoer

Jurjen Lohle van Delft Hyperloop is van plan om ‘ontzettend hard te gaan’. In de zomer van 2019 doet het team van TU Delft voor de derde keer mee aan de SpaceX Hyperloop competitie. Hier werden ze de eerste keer eerste, de tweede keer tweede, en straks hopelijk de derde keer hopelijk weer eerste.

 


Lees meer
Interview met winnares op BNR Nieuwsradio Delen
De key learnings van The Challenge Engineering 2018

Tijdens The Challenge Engineering kwamen verschillende experts aan het woord over de toekomst van de engineer. Hoe kijken zij aan tegen de huidige en toekomstige arbeidsmarkt voor engineers op het gebied van duurzaamheid, competenties en ontwikkeling? Hieronder een opsomming van de key learnings:

Duurzaamheid

“De twaalf grootste bedrijven in Nederland, de zogenaamde big 12, beseffen ook dat als ze nu niet veranderen, dat ze over 30 jaar niet meer bestaan. ” – Diederik Samson, KIVI-hoofdbestuur

Competenties

“De nieuwe generatie engineers is veel beter in staat om technologie toe te passen.” – Diederik Samson, KIVI-hoofdbestuur

“Bij een zekere krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk de beschikbare competenties beter te gaan verdelen. Als jij bepaalde competenties nu even niet nodig hebt, zou je die kunnen delen met de buurman.” – Ard Kistemaker, operationeel directeur Engineering Yacht

Ontwikkeling

“Wij moeten een combinatie van ingenieurs en ondernemers opleiden.” – Diederik Samson, KIVI-hoofdbestuur

“Engineers moeten van tijd tot tijd kijken naar de relevantie van hun werk en hun oplossing. Is hun werk nog relevant, betaalbaar en haalbaar?” – Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland

“Werknemers moeten zich continu ontwikkelen om duurzaam inzetbaar te blijven” – Ard Kistemaker, operationeel directeur Engineering Yacht

Wil je meer weten over de engineer van de toekomst en voorbereid zijn op wat komen gaat? Lees dan de 4 longreads van Yacht op fd.nl/futurizeyourcareer.

Finalisten

Alex Trijselaar

Product Manager Industry Solutions bij Energy21

Oplossing: Digitalisering om industriële stoomproductie inzichtelijk te maken en als systeem te optimaliseren

Onno Sminia

Innovatie Coordinator bij Croonwolter&dros

Oplossing: ‘Energieneutrale tunnel’ die zonlicht opvangt en transporteert, op gelijkstroom werkt én duurzaam energie opslaat

Avila Lindgren

MSc Biological Sciences: Limnology & Oceanography

Oplossing: Bio-brandstof van algen gekoppeld met het zuiveren van Caribisch industrieel afwater; een win-win op meerdere vlakken!

Jury

Diederik Samsom

Politicus en energiedeskundige

Bestuurslid bij KIVI. Oud-partijleider van de PvdA. Actief als strategisch adviseur energie voor o.a. De Rijksoverheid.

Frank Biesboer

Hoofdredacteur De Ingenieur

Leidt het maandblad over technologie, energie en wetenschap. Was eerder hoofdredacteur van De Waarheid, het partijblad van de CPN.

Daniël Poolen

Projectcoördinator Duurzaamheid bij KIVI

Afgestudeerd Industrieel Ontwerper, journalist, tv-presentator en specialist op het gebied van de plastic soup.

Edouard Schneiders

Student, Team leader bij Delft Hyperloop

Studeert Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Is Team Leader van een team van 37 studenten dat werkt aan het Hyperloop concept.

Keynote

Marjan van Loon

President-directeur van Shell Nederland

Begon na afronding van haar studie Chemische technologie in 1989 bij Shell. Werkte o.a. in Pernis, Maleisië en Australië.

Jurjen Lohle

Delft Hyperloop / student TU Delft

Student Technische Bestuurskunde. Sinds augustus 2018 is hij actief bij Delft Hyperloop als Partnerschips Manager / Full Hyperloop Developer.

Presentator

Maarten Bouwhuis

Presentator, dagvoorzitter en debatleider

Presenteert regelmatig programma’s bij BNR Nieuwsradio. Specialist in ondernemerschap en de financiële sector.

Hoe werkt the Challenge?

Hoe werkt The Challenge?

Case – The Challenge Engineering 2018

Stap 1: Kandidaten konden hun two-pager oplossing voor de klimaat-case van KIVI indienen (deadline was 2 oktober 2018).
Stap 2: Selectieprocedure – op basis van de two-pager en een backgroundcheck op Engineering-aspecten zijn er maximaal 12 kandidaten geselecteerd voor de halve finale.
Stap 3: Halve finale – op dinsdag 9 oktober (17.30-20.30 uur) pitchten 12 kandidaten hun two-pagers aan de jury met o.a. Diederik Samsom. Aan het einde van de avond werden de drie finalisten bekend gemaakt.
Stap 4: finale – Op woensdag 21 november presenteren de drie finalisten hun aangescherpte oplossing tijdens een groot live-event. De winnaar wint een vrij te besteden opleidingsbudget ter waarde van € 5.000,-.

Programma

registratie & ontvangst

Registratie & ontvangst met koffie en thee

start programma

De finalisten pitchen hun oplossingen voor het vraagstuk, de jury stelt kritische vragen en er wordt een inspirerende keynote gegeven over de ontwikkeling van het vakgebied Engineering.

netwerkborrel

Graag nodigen we u uit om onder het genot van een drankje na te praten over de bijeenkomst.

einde
Voor wie?

The Challenge is een interactief business event waar geselecteerde professionals de strijd met elkaar aangaan over een strategisch vraagstuk van een onderneming. Tijdens The Challenge ontmoeten de beste spelers uit een bepaald vakgebied elkaar.

The Challenge is een ‘must go to’ voor:

  • Professionals
  • Experts
  • HR-professionals
  • C-level van bedrijven met vergelijkbare vraagstukken

Locatie

De Fabrique

Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht

Plan uw route

De Fabrique is een voormalig fabrieksterrein op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Eind jaren ’90 werd het verbouwd tot een evenementenlocatie.

Parkeren
De Fabrique beschikt over een eigen parkeerterrein met 700 gratis parkeerplaatsen.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer
Op station Maarssen stoppen treinen uit Amsterdam en Utrecht. Vanaf dit NS-station is het ca. 15 minuten lopen naar De Fabrique. Neem uitgang Kanaalzijde. Er zijn op station Maarssen ook OV fietsen beschikbaar.

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet, mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing; Communications, Supply Chain Management; Procurement en Sociaal Domein.

Met The Challenge dagen Yacht en het FD professionals uit om na te denken over strategische ontwikkelingen in hun vakgebied. Op deze manier helpt Yacht professionals in het verrijken van hun kennis. Daarnaast publiceert Yacht artikelen over de vakgebieden waar het actief is. Zoals onderstaande vier longreads die gepubliceerd zijn op fd.nl/futurizeyourcareer.

WAAROM HET VAK VAN ENGINEER STEEDS COMPLEXER WORDT

Waar een engineer vroeger slechts één taak had, heeft hij er nu vaak tientallen. De vraagt veel van de engineer, maar het maakt hem ook steeds belangrijker. Lees verder

JONGE ENGINEERS LOK JE NIET MET EEN VAST CONTRACT

Dus worstelen veel werkgevers met de vraag: hoe bind ik jonge engineers aan mijn bedrijf? In ieder geval niet met een vast contract. Lees verder

VOOR EEN ENGINEER DRAAIT HET OM DE INHOUD
Maar liefst vijftig procent van de engineers wisselt van baan vanwege ambities op vakinhoudelijk gebied. Het toverwoord is invloed. Lees verder

HOE LOSSEN WE HET TEKORT AAN DUURZAME ENGINEERS OP?
CO2-reductie, circulariteit, klimaatakkoorden: de klimaattransitie is in volle gang. En dus neemt de vraag naar ‘duurzame’ engineers toe. Maar zijn die er wel? Lees verder

Andere events