terug naar alle events

The Challenge IT

Best IT-professional 2017

Woensdag 15 november 2017
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Jasper Roel is uitgeroepen tot de best IT-professional 2017. De softwareontwikkelaar uit Amsterdam wist zowel de jury als het publiek te overtuigen met zijn ideeën om van Nederland het veiligste land te maken om in online te werken én te leven.

Dat bleek tijdens de vierde editie van The Challenge waarin drie finalisten hun visie uit de doeken deden om Nederland te wapenen tegen cybercriminelen. En dat is hard nodig, want ruim 10% van de Nederlanders kreeg in 2016 te maken met hacken, phishing of online afpersing, schreef het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de recentste Veiligheidsmonitor.

Internet of things

Hoewel het percentage iets lager lag dan in 2015, is de verwachting dat cybercriminelen steeds vaker zullen toeslaan. Door de groei van het internet of things kunnen steeds meer apparaten op afstand worden bediend. En wie dan voor een paar tientjes een ‘smart deurbel’ koopt waarmee de voordeur op afstand kan worden geopend, moet er dan niet raar van opkijken als het huis op een dag leeg is.

Toch kun je de gemiddelde consument nauwelijks iets kwalijk nemen, stelde Roel, die zijn publiek meenam naar zijn eigen woonkamer. Die wil, net als hij zelf, gewoon een goedkope, eenvoudig te bedienen slimme thermostaat, koelkast of weegschaal. En dan kom je al snel uit bij spullen van Chinese makelij, waarbij cybersecurity een minder prominente rol speelt in het ontwikkelingsproces.

Opt-in-regeling

Om de veiligheid van dit soort apparaten te garanderen pleit de softwareontwikkelaar voor actieve monitoring door internetproviders (ISP’s). Roel, die op dit moment via Yacht wordt gedetacheerd bij VodafoneZiggo, denkt aan waarschuwingen wanneer bepaalde poorten open staan, er veel verdacht verkeer is of wanneer standaard wachtwoorden ongewijzigd blijven. Allemaal op vrijwillige basis via een opt-in-regeling natuurlijk, voegde hij er stellig aan toe. ‘Op die manier kunnen we onze woonkamer een warmer gevoel geven.’

Juryvoorzitter en Fox-IT-directeur Ronald Prins was hier wel van gecharmeerd, maar vroeg zich wel af waarom ISP’s dit volgens Roel nu nog niet doen. Dat heeft alles te maken met hun reputatie, antwoordde de java-programmeur. ‘Internetproviders willen een doorgeefluik zijn en geen politieagent. Die doos van Pandora houden ze liever dicht.’

Europees keurmerk

Naast het monitoringssysteem pleit Roel ook voor een keurmerk voor veilige internetapparaten, net zoals de bestaande CE-markering voor elektrische apparatuur. En dan bij voorkeur op Europees niveau. ‘De overheid vindt het leuk om grenzen en regels te stellen, dus waarom niet op dit gebied’, vroeg hij zich hardop af. ‘Dan staan we als Europa sterk tegenover Taiwanese exporteurs.’

Inge Philips, directeur Cyber Risk Services bij Deloitte, merkte op dat de verantwoordelijkheid dan wel erg komt te liggen bij de overheid en de leverancier, en niet bij de gebruiker. Heeft die niet zélf ook een verantwoordelijkheid, wilde het jurylid van Roel weten. Zeker, beaamde de finalist, maar die kan daar nog wel wat hulp bij gebruiken. ‘Als we reclame nodig hebben om mensen te wijzen op het feit dat ze hun deur op slot moeten doen, dan is het een onrealistische eis om mensen hun connected devices te laten beveiligen.’

Trage overheid

Ook de andere twee juryleden zetten zo hun vraagtekens bij het keurmerksysteem. Mary-Jo de Leeuw, partner bij adviesbureau Revnext, wilde weten wie er toezicht gaat houden op zo’n keuringsinstituut. Want, sprak ze uit ervaring, vaak geeft niemand thuis als je een melding doet. ‘Sterker nog: ze denken dat we een chronisch gebrek hebben aan aandacht.’ Maar volgens Roel is dit prima te borgen bij bestaande toezichthouders.

Haar collega John Sinteur, medeoprichter van Radically Open Security, was vooral benieuwd hoe een trage overheidsorganisatie verantwoordelijk voor keurmerken de razendsnelle ontwikkelingen bij moet gaan houden. Een terechte vraag, waar Roel niet direct een pasklaar antwoord op had. ‘Ik denk dat we het kunnen’, antwoordde hij nadat hij even een paar seconden bedenktijd had genomen. ‘Iets doen is beter dan niets doen.’

Lees meer

Finalisten

Bas van Dorst

Software-engineer bij KPN

Daarnaast heeft hij z’n eigen bedrijf, Pix2VR, waarmee gebruikers 360-gradenfoto’s realtime kunnen delen.

Jan-Hubert van Rensen

Ondernemer en politicus

Zijn bedrijf JHM Robot Solutions ontwikkelt robots. Daarnaast is Rensen raadslid in de gemeente Woerden.

Jasper Roel

Java-specialist

Verbonden aan Yacht, gedetacheerd bij VodafoneZiggo. Eerder werkte hij bij Salesforce.

Jury en sprekers

Mary-Jo de Leeuw

Partner bij Revnext

Adviseur over high tech innovatie. Oprichter van de Cyberwerkplaats, een plek waar jongeren 21-eeuwse vaardigheden worden bijgebracht.

Inge Philips

Directeur Cyber Risk Services bij Deloitte

Zij geeft vorm aan Deloittes visie op cybersecurity. Eerder werkte zij bij de Landelijke Recherche en de AIVD.

Ronald Prins

Cryptograaf, hacker, medeoprichter Fox-IT

Praat als lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) mee over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

John Sinteur

Medeoprichter van Radically Open Security

Radically Open Security is ‘s werelds eerste non-profit computerbeveiligingsbureau. 90% van de winst gaat naar NLnet.

Presentator

Marijke Roskam

Presentator en station voice van BNR Nieuwsradio

Als stem veelvuldig te horen op BNR Nieuwsradio. Eerder presenteerde ze Newsroom, Zakendoen Met en Eyeopeners.

Programma

regristratie & ontvangst

Registratie & ontvangst met koffie en thee

start programma Met o.a. Inge Philips en Ronald Prins

De finalisten pitchen hun oplossingen voor het vraagstuk, de jury stelt kritische vragen en Inge Philips geeft een keynote.

netwerkborrel

Graag nodigen we u uit om onder het genot van een drankje na te praten over de bijeenkomst.

einde
Voor wie?

The Challenge is een interactief business event waar geselecteerde professionals de strijd met elkaar aangaan over een strategisch vraagstuk van een onderneming. Tijdens The Challenge ontmoeten de beste spelers uit een bepaald vakgebied elkaar.

The Challenge is een ‘must go to’ voor:

  • Professionals
  • Experts
  • HR-professionals
  • C-level van bedrijven met vergelijkbare vraagstukken

Locatie

De Fabrique

Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht

Plan uw route

De Fabrique is een voormalig fabrieksterrein op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Eind jaren ’90 werd het verbouwd tot een evenementenlocatie.

Parkeren
De Fabrique beschikt over een eigen parkeerterrein met 700 gratis parkeerplaatsen.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer
Op station Maarssen stoppen treinen uit Amsterdam en Utrecht. Vanaf dit NS-station is het ca. 15 minuten lopen naar De Fabrique. Neem uitgang Kanaalzijde. Er zijn op station Maarssen ook OV fietsen beschikbaar.

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet, mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing; Communications, Supply Chain Management; Procurement en Sociaal Domein.

Andere events