terug naar alle events

Spitsbrekers Finale

Dinsdag 24 september 2019
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Medisch Spectrum Twente heeft de finale van Spitsbrekers gewonnen. Na een competitie van een jaar beoordeelde de jury het mobiliteitsbeleid van het bedrijf als meest effectief in de strijd tegen de files.

De zoektocht naar de beste Spitsbreker begon een jaar geleden tijdens de BNR Mobility Week. Na de selectie van tien genomineerde bedrijven eind vorig jaar bleven in mei vijf finalisten over: Arcadis, Funding Circle Nederland, Medisch Spectrum Twente, True Legends en Vodafone/Ziggo. Deze bedrijven voerden de afgelopen weken volop campagne om hun file-oplossingen onder de aandacht te brengen.

Oordeel jury

De jury koos het fietsbeloningssysteem van Medisch Spectrum Twente tot Spitsbreker van het jaar vanwege het grote effect dat het ziekenhuis bereikt in de regio. ‘Het Medisch Spectrum Twente inspireert bovendien meerdere instellingen in Nederland, zoals andere ziekenhuizen, om het personeel ook anders te laten reizen. Het mobiliteitsbeleid is zes jaar geleden ingevoerd en consequent doorgevoerd. Het fietsbeloningssysteem kost weinig, maar levert veel op. Ruim 2000 medewerkers maken er gebruik van’, staat in het juryrapport.

Gerrit van der Kolk van Medisch Spectrum Twente is bijzonder verheugd met de Spitsbreker-award. ‘Ons fietsbeloningssysteem is heel simpel en relatief goedkoop, maar we hebben een grote impact op verkeersdrukte in Enschede. We hebben heel veel medewerkers uit de auto en op de fiets weten te krijgen. Omdat dit systeem makkelijk toepasbaar is in andere organisaties willen we ze graag helpen om ook te veranderen: minder auto, meer op de fiets’, zegt hij.

Luister hier naar de podcast waarin de winnaar bekend gemaakt wordt. 

Mooie traditie

Tijdens de finale onderstreepte verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen het belang van de competitie voor bedrijven. ‘We hebben jullie hard nodig, want met de toenemende mobiliteit wordt het een steeds grotere uitdaging om met elkaar allemaal te blijven doorrijden. Alle denkkracht is van harte welkom’, zei ze. Van Nieuwenhuizen ondersteunt het Spitsbrekers-initiatief. ‘Ik ben heel blij dat BNR dit organiseert. Wat mij betreft een mooie traditie.’

BNR Thuiswerkdag

Hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR Nieuwsradio maakte bekend dat Spitsbrekers doorgaat. Het nieuwe seizoen start volgende week en is te volgen in de ochtendspits met Bas van Werven. Bovendien kondigde Fröhlich een nieuw initiatief aan. ‘We zetten een tandje bij. Op donderdag 21 november organiseren we de BNR Thuiswerkdag. BNR Nieuwsradio werkt dan thuis. We geven het goede voorbeeld en ik roep andere bedrijven op om zich daarbij aan te sluiten.’

Lees meer
Ontmoet onze finalisten!

De finalisten voor de titel Spitsbreker van het Jaar zijn:

Meer lezen over de andere initiatieven of de podcasts beluisteren? Dat kan hier.

Jury

Jos Hollestelle

Partner in Commotion Square

Binnen Commotion Square is hij verantwoordelijk voor Syndesmo, dat zich richt op mobiliteitsprojecten voor de private sector.

Tineke Netelenbos

Bestuurder en voormalig PvdA-politica

Lid RvT Maritime Research Institute Netherlands. Was o.a. voorzitter RvT van het RDW en minister van Verkeer en Waterstaat (1998-2002).

Gerard Tertoolen

Verkeerspsycholoog bij XTNT

Senior consultant en verkeerspsycholoog bij XTNT. Daarnaast is hij oprichter/eigenaar van inspiratiebureau De Verkeerspsycholoog GTi.

Carlo van de Weijer

Director Smart Mobility aan de TU Eindhoven

Werkzaam bij TU Eindhoven en bij TomTom (als Global Expert ITS). Zit in RvT’s van o.a. NXP Semiconductors.

Presentatoren

Meindert Schut

Presentator BNR Nieuwsradio

Presenteert op vrijdag de Nationale Autoshow. Was daarvoor onder andere adjunct-hoofdredacteur van BNR.

Noud Broekhof

Journalist bij BNR Nieuwsradio

Presenteert wekelijks het laatste auto- en mobiliteitsnieuws, is programmamaker van BNR De Nationale Autoshow en projectleider voor Spitsbrekers.

Programma

inloop& registratie
Start finale

Welk bedrijf wordt Spitsbreker van het Jaar?

einde programma, start borrel
einde

Locatie

BNR auditorium Dauphine

Prins Bernhardplein 175, 1097 BL Amsterdam

Plan uw route

Het BNR auditorium is gevestigd achterin café-restaurant Dauphine. Café-restaurant Dauphine ligt direct tegenover NS-station Amsterdam Amstel en is dus uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Er is een parkeergarage (betaald parkeren), maar vol=vol.

Partners

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Met ruim 1,5 miljoen voertuigen in beheer, is ALD Automotive een van de grootste leasemaatschappijen wereldwijd.

Innovatief in mobiliteit
Als mobiliteitsprovider staat ALD vooraan op het gebied van productontwikkeling en innovatie. Nieuwe mobiliteitsoplossingen en vrijheid in mobiliteit staan bij hen centraal. De ambities van ALD Automotive om voorop te lopen met innovatie zijn onder andere terug te vinden in het ALD Mobility Experience Centre. Via 19 interactieve schermen kunnen bezoekers daar de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit ervaren. Het centrum informeert en inspireert en ontwerpt ter plekke een mobiliteitsoplossing die precies op maat is.

Bekroond door leaserijders en fleetmanagers
In 2016 en 2017 is ALD Automotive gekroond tot beste leasemaatschappij van Nederland, mede door hun persoonlijke dienstverlening.

ANWB Zakelijk biedt bedrijven in de automotive branche mobiliteitsdiensten op maat. Samen met onze grootzakelijke klanten ontwikkelen we veelzijdige mobiliteits- en loyaliteitsprogramma’s op maat met als belangrijkste doel tevreden berijders. ANWB Zakelijk biedt daarnaast ook mobiliteitsoplossingen speciaal voor de klein zakelijke markt (MKB &ZZP).

Zorgeloos onderweg
Bij ANWB houden we niet van stilstaan. Niet met pech, niet in de file… daarom doen we er alles aan om mensen weer op weg te helpen. Dit doen we ook voor zakelijk Nederland. We zorgen ervoor dat ZZP’ers en MKB’ers, maar ook klanten van importeurs, leasemaatschappijen en verhuurbedrijven zorgeloos onderweg zijn. Wij staan klaar wanneer zij hun reis onverwachts niet kunnen vervolgen door pech of een ongeval.

Juist op die momenten bieden we bij ANWB Zakelijk de helpende hand en leveren de hulp die nodig is. We helpen bij autopech in het binnen- en buitenland, maar ook bij problemen met oplaadvoorzieningen voor elektrische auto’s of ongevallen.

Samen innoveren
Meer en meer verschuift de focus van de auto naar mobiliteit in bredere zin. Samen met partners ontwikkelen we nieuwe concepten en samenwerkingsmogelijkheden die aansluiten op deze verbreding. Zo werken we met en voor onze partners aan oplossingen voor connected car en EV, ontwikkelen we platformen gericht op Car as a Service en optimaliseren we de online klantomgeving.

De zakelijke reiziger wil steeds meer flexibiliteit met keuze in tijdstip, werklocatie én vervoersmiddel. Dat verhoogt de productiviteit en medewerkerstevredenheid. MoveMove is een alles-in-één mobiliteitsoplossing speciaal voor zzp’ers en mkb’ers.

Voor een vast laag bedrag krijg je een MoveMove-pas. Hiermee betaal je eenvoudig alle zakelijke reiskosten. Van tanken tot parkeren. En van trein tot OV-fiets. Alle kosten ontvang je overzichtelijk op één factuur, dus geen gedoe meer met losse bonnetjes.