In de Kromhouthal staat de hele dag in het teken van sparen, beleggen, hypotheken en alle andere onderdelen van personal finance. Kennis opdoen om goed voorbereid te zijn op de eigen financiële toekomst is het doel van de duizend bezoekers.
Hond of kat?
‘Veertig procent van de Nederlanders heeft moeite met de financiële administratie’. Presentator Humberto Tan begint de dag met een paar opvallende feiten. Serieus en grappig; ‘we verdienen gemiddeld 1.7 miljoen euro in ons hele leven en een hond is twee keer zo duur als een kat.’
Zorgen over zelfredzaamheid
Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, bevestigt dat veel Nederlands zelf niet uit de administratie komen, betalingsachterstand hebben of zich zorgen maken over hun financiën. ‘Maar’, zegt hij, ‘het gaat heel goed met Nederland. In ons land is 85% gelukkig en welvarend, de werkeloosheid is gedaald en de economie draait op volle, volle toeren.’
Toch is de zelfredzaamheid van veel Nederlanders een zorg voor Hoekstra. Daarom verwijst hij ZZP’ers naar het online reken-instrument van het ministerie van Financiën en geeft hij advies aan alle ondernemers in de vorm van een symbolisch verhaal. ‘Roald Amundsen’, vertelt hij, ‘kwam in 1910 als eerste levend terug van een ontdekkingsreis naar de Zuidpool.’ Amundsen had met iedere mogelijke tegenslag rekening gehouden en was daardoor overal op voorbereid. De bezoekers van Personal Finance Day geeft hij dit advies: vind de juiste balans tussen discipline, creativiteit en ondernemerschap met een vleugje ‘paranoïde geest’.
Bewuste en onbewuste keuzes
Illusionist Niels Houtepen voerde vervolgens experimenten uit met het publiek. Volgens Niels maken we 30.000 beslissingen per dag. Dat zijn er te veel om bij stil te staan, dus de meeste hiervan worden door ons onderbewustzijn genomen. Juist deze keuzes beïnvloeden onze portemonnee en financiële toekomst – hier is men nu voor gewaarschuwd mochten ze vandaag besluiten al hun spaargeld te investeren.
Tenslotte vertelt zangeres Angela Groothuizen over haar persoonlijke financiën. Hersenonderzoeker Victor Lamme geeft uitleg over haar gedrag. Aan haar tijd als Dolly Dots-zangeres hield Angela niet veel over, en ook later in haar carrière heeft ze eens zonder reserve en inkomsten gezeten. Haar combinatie van hard werken, genieten van elke dag, een verslaving aan koopjes jagen en een beetje geluk, hebben ervoor gezorgd dat het tot nu toe altijd goed komt. Volgens Victor is ze een echte ondernemer; de meeste mensen zijn meer risico-avers. Ook legt hij uit dat mensen over het algemeen slecht in actie komen wanneer ze bang zijn. Het goed sturen van financieel gedrag is volgens hem dan ook makkelijker met een helder stappenplan. Anders trekt men in angst de ‘deken over het hoofd’ en stelt het uit.
Van cryptovaluta tot pensioen
Vervolgens stelt iedereen een eigen programma samen door te kiezen uit zestien verschillende workshops, lezingen en sessies.
Begin vroeg, spreid goed en weet welk risicoprofiel bij je past, is het advies van Jeroen Sonsma (directeur BinckBank). Hans Oudshoorn (beleggingsadviseur BinckBank) legt uit dat je moet beleggen als een voetbalcoach, met een mix van offensieve en defensieve investeringen.
Martijn Rozemuller (ThinkETF’s-vanEck) en Barbara Kos (Pictet) leggen beginnende beleggers het verschil tussen actief en passief beleggen uit. Hier leert men ook wat een Exchange Traded Fund inhoudt. Omdat je ‘nooit alles kunt weten van een bedrijf, laat staan van alle bedrijven’, kun je volgens Martijn Rozemuller het beste investeren in een indextracker. Thomas Dirkmaat (Schroders) zoomt in op de psychologische kant van beleggen en hoe je betere beslissingen maakt door je eigen valkuilen te kennen.
Spaarpot
Terwijl de regen op het dak klettert, legt Minou van der Werf (Nibud) uit dat je ook je financiën niet te zonnig moet bekijken. Je moet jezelf juist de vervelende vragen stellen. Hoe ziet je financiële toekomst er uit als je partner ziek wordt of overlijdt? Ramon Boender (Consumentenbond) helpt met het maken van een realistisch spaarplan. ‘Switch van bank en houd een huishoudboekje bij, dan zie al snel waar je geld laat liggen.’ Sjaak Zonneveld van BrightPensioen vindt dat we moeten sparen voor leukere dingen – een sabbatical, of tussenpensioen. Tegen de tijd dat buiten de zon weer begint te schijnen deelt hij zijn gouden tip: ‘jongelui, koop een camper!’.