terug naar alle events

Personal Finance Day 2017

Hoe word je, kortom, rijk én gelukkig?

Donderdag 18 mei 2017
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

We worden steeds meer zelf verantwoordelijk voor onze financiële toekomst. Maar wie na zijn pensioen een zorgeloos leven wil leiden, moet daar eigenlijk vandaag al mee beginnen. Hoe stel je je vermogen veilig voor later? Hoe word je, kortom, rijk én gelukkig?

Tekst: Sjors Rodenburg

Die vraag stond centraal tijdens de Personal Finance Day 2017 in de Kromhouthal in Amsterdam. Waar in de vorige eeuw de befaamde scheepsmotoren van De Kromhout werden vervaardigd, bouwden de ruim duizend bezoekers nu aan hun financiële toekomst. In workshops, masterclasses en 1-op-1-adviessessies werden ze geïnformeerd en geïnspireerd.

Homo economicus

AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven was blij verrast op een willekeurige doordeweekse dag een volgepakte fabriekshal aan te treffen met mensen die werk willen maken van hun toekomst. Want, erkende ze, dat is verre vanzelfsprekend. ‘Je ziet dat de gemiddelde Nederlander meer geïnteresseerd is in de laatste iPhone dan in zijn financiële toekomst.’

In haar speech waarschuwde de toezichthouder voor financiële partijen die ons proberen te verleiden en sturen zonder dat we het door hebben. ‘Vaak denken we dat een homo economicus zijn en dat we geleid worden door ons verstand. Helaas is dat onjuist.’ Van Vroonhoven raadt dan ook aan bij een grote financiële beslissing niet over één nacht ijs te gaan. ‘Druk niet gelijk op akkoord, maar slaap er nog een nachtje over.’

Zuinige opvoeding

Deze tip had zo uit de koker van dance-ondernemer Duncan Stutterheim kunnen komen. Hoewel de medeoprichter van ID&T bij het grote publiek vooral bekendstaat als de wildebras die met zijn Thunderdome de hardcore op de kaart heeft gezet, is hij op financieel gebied juist uiterst behoudend, vertelde hij. ‘Ik ben zuinig opgevoed. Don’t count your chickens before they are hatched was bij ons thuis het motto.’

Sinds Stutterheim en zijn collega’s ID&T verkochten aan het Amerikaanse SFX voor honderd miljoen dollar zit hij er warmpjes bij. Nu investeert hij in vastgoed op plekken die hij leuk en interessant vindt. Zijn huis en vakantiehuis zijn hypotheekvrij. ‘Dat is de basis’, zegt hij. ‘Luxegoederen moet je niet lenen.’ Zijn bekendste investering is de Adam Toren, tegenover het Centraal Station in Amsterdam Noord. ‘Die toren zijn mijn pensioen.’

Zinkend cruiseship

Ook Ruud Koornstra deed zijn bedrijf voor veel geld van de hand. De producent van televisieprogramma’s als Villa Felderhof en Lingo verkocht zijn bedrijf voor elf miljoen aan VNU. Na drie weken op de bank te hebben gelegen, zag hij het licht en besloot hij zich in te zetten voor een betere wereld: Tendris van geboren. Onder deze paraplu ontstond Oxxio, een energiebedrijf dat hij in 2005 voor 144 miljoen euro verkocht. Het leverde hem persoonlijk zo’n 20 miljoen op.

Ook voor zijn led-bedrijf was interesse. LG was bereid daar zo’n 450 miljoen voor te betalen, blikte Koornstra terug. ‘Toen dacht ik: ga weg joh. Wij doen het om de wereld te verbeteren, jullie gaan het wegstoppen.’ Achteraf had hij het natuurlijk wel moeten verkopen, biechtte Koornstra op. De duurzame ondernemer roept iedereen dan ook op hun geld vooral te investeren in een houdbare wereld. ‘Personal finance is als huisregels op een zinkend cruiseship. Zie de wereld niet naar de kloten gaan. Investeer je geld in een houdbare wereld.’

Lees meer
Luister de uitzending terug Delen

Sprekers

Elske Doets

Ceo van Doets Reizen

Groeiondernemer. Oprichter van de Young Lady Business Academy een non-profit initiatief. Was Zakenvrouw van het jaar 2017.

Gaston Hendriks

Financieel planner

Financieel planner van het Jaar 2016. Gespecialiseerd in belastingvrij schenken, hypotheken, beleggen en pensioenadvies.

Talitha Muusse

Duurzaam ondernemer

Bestuurslid Blikverruimers, een stichting voor diversiteit binnen RvC’s en RvB’s. Commissaris bij MVO Nederland.

Homam Karimi

Oprichter StudyTube

Homam Karimi weet als eigenaar van een start-up alles over het opbouwen van een eigen bedrijf, risico nemen en kansen pakken.

Ruud Koornstra

Duurzaam ondernemer

Wereldwijd bekend als duurzaam ondernemer. Produceerde daarvoor tv-programma’s als Lingo en De TV-show.

Kees de Kort

Columnist BNR Nieuwsradio

Iedere werkdag om 11:50 uur te horen op BNR Nieuwsradio. Geeft zijn ongezouten mening over de stand van de economie.

Duncan Stutterheim

Medeoprchter ID&T

De D uit ID&T, bekend van onder meer Sensation en Mysteryland. Nu actief met Adam Toren tegenover Amsterdam CS.

Merel van Vroonhoven

Voorzitter raad van bestuur AFM

Hoogste baas van de toezichthouder (tot september 2019). Ze laat zich omscholen tot leerkracht voor het speciaal onderwijs.

Rick Wassenaar

Oprichter mijngeldzaken.ml

Rick Wassenaar weet alles over een financieel gezonde planning. Zijn website geeft de bezoeker inzicht in de eigen portemonnee.

Rolf van Wegberg

Onderzoeker TU Delft en TNO

Doet promotieonderzoek naar cybersecurity bij wereldwijde financiële instellingen. Weet ook alles over bitcoins.

Jacqueline Zuidweg

Oprichter Zuidweg & Partners

Jacqueline Zuidweg regelt schuldhulpverlening voor ondernemend Nederland. Ze is een veelgevraagd spreker over financiële zaken.

Bekijk alle 11 sprekers

Presentator

Rens de Jong

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Presentator BNR Nieuwsradio en RTL Z. Gespecialiseerd in innovatie, ondernemerschap en human capital.

Locatie

Kromhouthal

Gedempt Hamerkanaal 231, 1021 KP Amsterdam

Plan uw route

De Kromhouthal is gelegen op het bedrijventerrein De Overkant in Amsterdam Noord en is met de auto en het openbaar vervoer makkelijk te bereiken.

Programma

plenair programma Met onder andere Duncan Stutterheim

Semi-live programma met persoonlijke verhalen over rijkdom, geld en financieel plannen.

finance plein

Ook op het Finance Plein word je op allerlei thema's geinformeerd over jouw persoonlijke situatie. Loop gewoon in en uit hoe het jou uitkomt.

masterclasses

Tijdens de masterclasses kun je op verschillende thema’s informatie ophalen, gericht op jouw persoonlijke situatie. Welke vorm van beleggen past bij jou? Wat is de volgende stap in jouw wooncarrière? En, hoe heb jij je pensioen geregeld? Let op: aanmelden voor deze masterclasses is verplicht.

einde
Voor wie?

We worden steeds meer zelf verantwoordelijk voor onze financiële toekomst. Reden te meer om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van pensioen, hypotheek, zorg, beleggen en vermogen. Tijdens Personal Finance Day kun je direct aan de slag met deze thema’s, in welke levensfase je ook zit.

Partners

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Wie belegt kent Binck. Bij Binck belegt u gebruiksvriendelijk, veilig én met de ondersteuning en service waar Binck bekend om is. Bovendien zijn we uiterst kostenbewust. Precies zoals de oprichters het in 2000 bedoeld hebben. Inmiddels is het bijtertje van de Nederlandse bankenwereld met meer dan 200.000 klanten uitgegroeid tot onbetwist marktleider in online beleggen. Maar hier blijft het niet bij.

Pictet Asset Management beheert als onafhankelijke vermogensbeheerder circa €150 miljard. Het Zwitserse fondsenhuis onderscheidt zich met themafondsen die inspelen op veranderingen zoals vergrijzing, klimaatverandering en bevolkingsgroei. In samenwerking met onafhankelijke adviespartijen heeft Pictet 14 megatrends geïdentificeerd die de wereldwijde ontwikkelingen bepalen.

Fidelity International biedt beleggingsoplossingen en pensioenexpertise van wereldklasse, is opgericht in 1969 als de internationale tak van Fidelity Investments (opgericht in 1946 in Boston) en sinds 1980 onafhankelijk van het Amerikaanse moederbedrijf.  Wij zijn een onafhankelijk bedrijf, in particulier eigendom, met de commitment en resources om beleggingsexpertise, technologie en innovatie aan te bieden waarmee onze klanten hun financiële doelstellingen kunnen bereiken. Wij beleggen wereldwijd 279 miljard dollar.

Think ETF’s is de Nederlandse aanbieder van ETF’s. Think staat voor eerlijk, slim & eenvoudig beleggen voor iedere belegger. Slim door de kosten zo laag mogelijk te houden, u een brede spreiding te bieden, onnodige risico’s uit te sluiten en dividendlekkage te voorkomen. Eenvoudig door voor een ieder te begrijpen producten aan te bieden. Bij beleggen geldt vaak: less is more en dat hebben ze bij Think ETF’s goed begrepen.

Andere events