terug naar alle events

IT Masters 2018

Hét event voor hoogopgeleid IT-talent

Donderdag 8 maart 2018
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Data-analisten, computerbeveiligers, programmeurs, softwaretesters en systeembeheerders. Overal staat men te springen om goede IT’ers. En de vraag wordt alleen maar groter. Maar hoe haal je ze binnen? Waar zijn starters eigenlijk zelf naar op zoek? En waar liggen kansen?

Daarover ging IT Masters 2018 op donderdag 8 maart in B Amsterdam, waar zo’n 150 bijna-afgestudeerden hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt verkenden. Dat starters met een IT-achtergrond het tij mee hebben, blijkt wel uit het feit dat ze al tijdens hun studie massaal worden benaderd door recruiters en bedrijven.

Het is zelfs zo erg dat veel van hen hun LinkedIn-profiel verwijderen om niet gestoord te worden, vertelde Jadine van Ooijen uit ervaring. De initiatiefnemer van Tweakers Elect, een website waarop IT’ers relevante vacatures zonder tussenkomst van ‘lastige recruiters’ kunnen vinden, ondervroeg meer dan duizend IT’ers over dit onderwerp. ‘Ze worden dagelijks gestalkt, soms zelfs op hun privéadres. Het gaat er soms heel opdringerig aan toe.’

Bullshit-filter

Om hier een einde aan te maken, kwam ze op het idee van een platform waarop IT’ers anoniem kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden in hun (volgende) baan, zoals salaris en reisafstand. Maar de zogenaamde bullshit-filter speelt een doorslaggevende rol, vertelde Van Ooijen. ‘Daarmee geven ze aan wat ze écht belangrijk vinden. Pas als werkgevers aan de bullshit-filter voldoen, kunnen ze de kandidaten benaderen.’

Als voorbeeld noemde ze het meenemen van de hond naar het werk of het willen gamen tijdens werktijd. Juist zulke wensen worden steeds belangrijker, zegt oud-topschaatser Ben van der Burg, die tegenwoordig commercieel directeur is bij IT-bedrijf Triple. ‘Het salaris ligt redelijk vast. Honderd euro meer of minder maakt niet uit. Het gaat erom of je mooie dingen mag doen.’

Hij werd hierin gesteund door Oscar Bieleveld van Moongro, een recruitmentplatform voor young professionals. Volgens hem moet je als IT’er op zoek naar werk vooral kritisch zijn. ‘Er zijn veel mogelijkheden, maar je moet ze wel zelf pakken. Je kunt makkelijk een baan krijgen, maar ga vooral op zoek naar een plek waar aandacht is voor je leercurve en waar je de ruimte krijgt.’

Eigen projecten

Gelukkig hebben bedrijven hier steeds meer oog voor, zei Van der Burg. Ze weten inmiddels precies hoe ze deze secundaire arbeidsvoorwaarden moeten inzetten om de juiste mensen te vinden én te houden. ‘Vergeleken met twintig jaar geleden mag je steeds meer zelf beslissen’, aldus de voormalig kampioen van de vijf kilometer. ‘Bedrijven hebben dit door en laten werknemers ook eigen projecten doen.’

Maar ook aan werknemers worden steeds hogere eisen gesteld. Zo is de tijd van nerds die met capuchon over het hoofd met hun laptop in een hoekje zitten echt voorbij. Door groeiende populariteit van agile en scrum neemt ook de vraag naar communicatief sterke mensen toe. Grote bedrijven springen daarop in door een langetermijnvisie te bepalen en welke mensen daarbij passen, constateert Bieleveld. ‘De partijen die daar goed over na hebben gedacht, bieden enorm goede ontwikkeltrajecten.’

Jochem de Groot, directeur Corporate Affairs bij Microsoft Nederland, raadt studenten en starters aan zich te specialiseren, zoals op cybersecurity. ‘Er is een enorm tekort aan cybersecurityspecialisten. Op dit onderwerp kun je je echt onderscheiden.’ Dit bleek ook wel uit een peiling in de zaal waaruit naar voren kwam dat negen op de tien mensen tijdens hun studie niet of nauwelijks aandacht hebben gekregen voor cybersecurity.

Digitaal evangelie

Schrikbarend, aldus De Groot, die eraan toevoegde dat Nederland het in internationaal perspectief helemaal nog niet zo slecht doet. Als voorbeeld noemde hij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven die gezamenlijk de Nederlandse samenleving probeert te beschermen tegen vijandige staten op het internet en computercriminelen.

Maar volgens cybersecurity-expert Mary-Jo de Leeuw kan en moet de organisatie veel meer doen. Zo zou het zich niet alleen moeten richten op de vitale infrastructuur (energie, water, internet) zoals het nu doet, maar ook ten dienste moeten staan van het bedrijfsleven. ‘Er is geen digitale brandweer. Wie ga je bellen als je computers digitaal in de fik staan? Precies, die zijn er niet.’

Kansen genoeg dus voor starters met goede ideeën en durf, wilde De Leeuw maar zeggen. Ze ziet de wereld digitaal veiliger maken als haar evangelie. Geboren uit frustratie richtte ze in 2017 de Cyberwerkplaats op om jongeren ‘eenentwintigste-eeuwse vaardigheden’ bij te brengen. Want zolang Digicommissarissen zonder digikennis worden benoemd en verantwoordelijke ministers het verschil tussen ‘happy days’ en ‘zero days’ niet kennen, blijft De Leeuw zich inzetten voor cybersecurity. ‘We roepen al dertig jaar hetzelfde, maar er gebeurt niets.’

Nieuwsgierig naar eerdere edities van IT Masters?

Lees meer
Luister het IT Masters radiodebat terug Delen

Sprekers

Jelle Prins

Design Manager @ Uber.com

Entrepreneur met een track record in het opzetten van succesvolle apps en expert in Mobile en Location Based Services.

Bastiaan Terhorst

CTO @ WeTransfer

Sinds 2015 aan boord bij WeTransfer. Verantwoordelijk voor engineering, design en productontwikkeling.

Jochem de Groot

Corporate Affairs Director @ Microsoft

Benelux-breed aanspreekpunt voor politiek en overheid over onderwerpen als privacy, (cyber)security en onderwijs.

Ben van der Burg

Commercieel directeur @ Triple IT

Specialist in de digitale wereld. Columnist bij BNR Nieuwsradio en voormalig professioneel schaatser.

Ruben van Vreeland

Medeoprichter BitSensor

Ruben van Vreeland (22) is volgens Sprout de beste jonge ondernemer van 2017. BitSensor is een cybersecuritybedrijf.

Mary-Jo de Leeuw

Partner bij Revnext

Adviseur over high tech innovatie. Oprichter van de Cyberwerkplaats, een plek waar jongeren 21-eeuwse vaardigheden worden bijgebracht.

Oscar Bieleveld

Directeur/oprichter Moongro

Eigenaar en oprichter van Moongro (werving & selectie) en True Legends (opleider en detacheerder van IT-professionals).

Jadine van Ooijen

Mede-initiatiefnemer Tweakers Elect

Tweakers elect is een online platform waarbij recruiters en werkgevers bij kandidaten solliciteren, in plaats van andersom.

Maarten Bouwhuis

Presentator, dagvoorzitter en debatleider

Presenteert regelmatig programma’s bij BNR Nieuwsradio. Specialist in ondernemerschap en de financiële sector.

Bekijk alle 9 sprekers

Programma

ontvangst

Ontvangst en registratie van de deelnemers

opening Maarten Bouwhuis

Welkom & opening

keynote Jochem de Groot

Keynote door Jochem de Groot van Microsoft

IT Masters radiodebat met o.a. Mary-Jo de Leeuw en Jochem de Groot

Een interactief debat – dat wordt uitgezonden BNR Nieuwsradio – over de match tussen IT-talent, nieuwe technologieën en innovaties.

break-out sessie ronde 1 diverse werkgevers

Tijdens de break-out sessies duiken groepjes van ca. 20 IT-talenten in een specifiek vraagstuk van een bedrijf. Dynamiek, innovatie, IT-slagkracht en oplossingsgericht denken staan bij deze sessies voorop.

lunch

Genieten van de lunch en napraten over de ochtendsessies en/of vooruitblikken op de middagsessies met collega-studenten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

CTO College Tour Jelle Prins / Bastiaan Terhorst

Stel je vragen aan top CTO's tijdens CTO College Tour. Onder leiding van moderator Maarten Bouwhuis vertellen Jelle Prins (Uber) en Bastiaan Terhorst (WeTransfer) over hun uitdagingen en toekomstvisie. Welke vraagstukken spelen er in de boardrooms en hoe moeten IT’ers hier mee omgaan?

break-out sessie ronde 2 diverse werkgevers

Tijdens de break-out sessies duiken groepjes van ca. 20 IT-talenten in een specifiek vraagstuk van een bedrijf. Dynamiek, innovatie, IT-slagkracht en oplossingsgericht denken staan bij deze sessies voorop.

break

Snelle break & energizer in aanloop naar het laatste plenaire onderdeel

keynote Ruben van Vreeland

Meer informatie volgt.

win een trip naar Silicon Valley Ruben Kroeze

Tijdens de finale gaan de deelnemers de strijd met elkaar aan in een spannende quiz. Prijs: een compleet verzorgde reis naar Silicon Valley! Tijdens deze reis wordt onder andere een tour langs de meest innovatieve bedrijven in ‘The Valley’ gemaakt. Ruben Kroeze, de winnaar van de prijs bij de vorige editie, vertelt kort over zijn ervaring.

afronding programma, start borrel
einde
Win een trip naar Silicon Valley!

In het laatste onderdeel van de dag doen alle studenten mee met een (moeilijke!) quiz. Het gaat om juiste antwoorden én om snelheid. De beste studenten strijden op het podium verder om een compleet verzorgde reis naar Silicon Valley te winnen. Tijdens deze reis wordt onder andere een tour langs de meest innovatieve bedrijven in ‘The Valley’ gemaakt.

Bij de vorige editie van IT Masters won Ruben Koeze de vijfdaagse reis naar Silicon Valley. Lees hier over zijn ervaring!

Locatie

B.

Johan Huizingalaan 763A, 1066 VH Amsterdam

Plan uw route

Met 40.000 m2 verspreid over 3 gebouwen is B.Amsterdam het grootste startup ecosysteem in Europa.

Parkeren

Er is voldoende parkeergelegenheid bij B.Amsterdam. De eerste 2 uur zijn gratis, daarna bedragen de parkeerkosten €2 per uur, met een maximum van € 12 per dag.

Openbaar vervoer

Natuurlijk is B.Amsterdam ook prima bereikbaar per openbaar vervoer. Klik hier voor de dienstregeling vanaf metrostation Henk Sneevlietweg. Uitstappen bij halte ‘Parkeerdek’.

Voor wie?

Ben jij 3e of 4e jaars student van een IT-opleiding? En wil je weten wat er nu speelt in de arbeidsmarkt?

Meld je dan aan voor IT Masters 2018!

Partners

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Wij helpen bedrijven en young professionals te groeien door hen met elkaar te verbinden. Onze missie: ieder hoogopgeleid talent aan zijn of haar droombaan helpen.

Om onszelf klaar te stomen voor de 21e eeuw, zijn we aan het grootste IT-project uit onze geschiedenis begonnen. Of het nu gaat om snelheid, transparantie of veiligheid er worden hoge eisen gesteld aan ons IT-landschap. IT wordt steeds meer core-business en is dus essentieel voor de bank. Je werk als IT-er heeft een grote impact.

Met merken als FBTO, Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis, en ruim 14.500 medewerkers in Nederland, is Achmea niet alleen de grootste, maar ook de meest vertrouwde digitale verzekeraar van ons land.

Bij Capgemini werken we agile samen aan de nieuwste software. Grensverleggende applicaties die onze klanten helpen zichzelf te onderscheiden. Bij Capgemini noemen we dat ‘The Collaborative Business Experience’.

De borrel tijdens IT Masters 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door Takeaway.com. Takeaway.com NV, in Nederland bekend als Thuisbezorgd.nl, is een Nederlands bedrijf dat websites exploiteert voor het bestellen van maaltijden. Het bedrijf is in 2000 opgericht door de toen 21-jarige student Jitse Groen.