Het werken aan een betere wereld wordt steeds belangrijker voor hedendaagse leiders en beslissers. En dat terwijl deze groep mensen vaak al een overvolle agenda heeft. Toch geloven zij dat het werken aan vooruitgang voor de hele wereld hoort bij het werk dat zij doen, juíst wanneer zij in functie zijn. Ze voelen zich tegenwoordig niet alleen verantwoordelijk voor het succes van de organisatie, het reikt veel verder. Dit soort bestuurders is betrokken bij stakeholders, maatschappij en milieu.
Verantwoordelijkheid
Belangrijke drijfveer om hieraan te werken, komt van het World Economic Forum, de ledenorganisatie waar de 1.000 meest vooraanstaande en invloedrijke bedrijven lid van zijn. De leden, en de vele organisaties in navolging daarvan, werken met zijn allen aan slechts één doel: gezamenlijk de wereld verbeteren (Improve the state of the world). Voor iedereen. En dat betekent: tot actie moeten overgaan en derden aansteken hetzelfde te doen.
Dat beslissers hun nek moeten durven uitsteken blijkt ook uit de Vertrouwensbarometer van Edelman. Het internationale PR bureau bevraagt het publiek uit 28 landen elk jaar naar het vertrouwen in vier instituties: overheden, media, NGO’s en het bedrijfsleven. Van het publiek zegt 64% dat CEO’s verandering moeten inzetten en vooral niet moeten wachten tot de overheid een go geeft: “They want CEOs to take the lead and speak out on important issues beyond business.”
Verantwoordelijkheid nemen hoort er bij. Juist wanneer je in functie bent, want dan kan je aan de knoppen draaien, invloed uitoefenen en mensen meenemen. Maar hoe neem je die verantwoordelijkheid in de breedste zin van het woord? Hoe valt het te combineren met je werk en past het binnen de bedrijfsstrategie, waar ‘verantwoordelijkheid in de breedste zin van het woord’ wellicht niet is vastgelegd? Hoe past het binnen het DNA van het bedrijf? En wat als het tegenvalt? Hoe ver ben je bereid te gaan? Wat wordt er opgeofferd? Als het niet lukt, stap je dan over om je idealen te bereiken?
Tijdens de FD Young Circle bespreken we de zin en onzin van verantwoordelijkheid nemen door leiders en beslissers.