terug naar alle events

FD Young Circle – klimaat

Jonge denkers en het klimaatakkoord

Donderdag 7 juni 2018
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Deze zomer wil het kabinet afspraken maken om de Nederlandse C02-uitstoot in 12 jaar met 49% te verminderen.  Hoe gaan we deze ‘megaklus’ klaren? Hoe kan de nieuwe generatie leiders het voortouw nemen om de transitie te versnellen?  

De FD Young Circle van donderdag 7 juni stond in het thema ‘Klimaat’. Onder leiding van presentator Rens de Jong kwamen zes experts aan het woord. Aan tafel werd de discussie voortgezet, en werden utopische toekomstbeelden geschetst.  

De klimaatagenda moet radicaler 

Ergys Brocaj (My Utopia België) en Nick van Bree (Jonge Klimaatbeweging) trapten de avond af met hun versie van de klimaatagenda. Zij willen graag dat jongeren mee kunnen praten met de beleidsmakers over welke stappen we als land, continent en wereld moeten nemen. Zo vinden zij het thema ‘bandenspanning’ minder belangrijk dan ‘het OV verbeteren’ en willen ze liever intergenerationele, lange termijn oplossingen dan een focus op doelen uit akkoorden. 

Na het hoofdgerecht barstte er een felle discussie los op het podium. Emma Clemens deelde haar ervaringen als VN-jongerenvertegenwoordiger op het gebied van duurzaamheid. Carlijne Mouthaan zit aan de Klimaattafel namens de Klimaat en Energiekoepel, en is external relations officer bij Shell. Al snel kwam de rol van Shell ten opzichte van het klimaat op – doen ze genoeg, gezien de kennis die ze hebben? Heeft de overheid of het bedrijfsleven genoeg gedaan, gezien de kennis de ze al decennia hebben? 

Volgens duurzaamheidsexperts Roebyem Anders (Sungevity) en Pier Vellinga (Vrije Universiteit, Wageningen Universiteit) is gelukkig de ‘tipping point’ nabij. Zowel de overheid als het bedrijfsleven ziet dat de status quo niet houdbaar is en er zijn prachtige initiatieven die helpen de transitie soepel te laten verlopen. Pier, de meest ‘ervaren’ expert van de avond, gaf nog een tip aan de jonge generatie in de zaal; maak je doelen bondig, stevig en vooral lekker radicaal.  

Het is vrijdag 7 juni, 2030... 

De discussies aan elke tafel werden aan het einde van de inspirerende avond samengevat en gedeeld in de vorm van 1-minuut pitches. We reisden door de tijd naar het jaar 2030, en we hebben de klimaatdoelen behaald. Het leven ziet er heel anders uit, maar hoe? Welke veranderingen waren nodig? Volgens de idealisten van de FD Young Circle eten we minder vlees, reizen we minder en minder ver, en gebruiken we ons spaargeld om te investeren in innovatie. Duits mag wel worden vervangen door vakken als Toekomst en Duurzaamheid, en we leren allemaal om voor onszelf na te denken over de consequenties van onze keuzes.  

 

Wil jij ook meepraten over hoe Nederland een gezond groeipad kan vinden én behouden? Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap van de FD Young Circle 

Lees meer

Sprekers en experts

Roebyem Anders

Chief Mission Officer bij Sungevity International

Richtte het bedrijf gespecialiseerd in zonne-energieoplossingen, dat vorig jaar is overgenomen door ENGIE, in 2011 op.

Nick van Bree

Bestuurslid Politiek bij de Jonge Klimaatbeweging

De Jonge Klimaatbeweging verenigt jongerenorganisaties om het klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden. Hij studeert politieke filosofie.

Ergys Brocaj

Oprichter van het Belgische My Utopia

De 19-jarige klimaatdenker stelde namens jongeren in België een eigen klimaatagenda op en stuurde deze naar Macron.

Emma Clemens

VN jongerenvertegenwoordiger

Economiestudent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Is sinds 2017 VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.

Carlijne Mouthaan

External relations officer bij Shell / Kek

Is verbonden aan de Klimaat en Energiekoepel (KEK) en onderhandelt mee aan de klimaattafel industrie.

Pier Vellinga

Klimaatprofessor Vrije Universiteit en Wageningen Universiteit

Wetenschapper en hoogleraar met nationale en internationale bekendheid als deskundige op het gebied van klimaatverandering.

Moderator

Rens de Jong

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Presentator BNR Nieuwsradio en RTL Z. Gespecialiseerd in innovatie, ondernemerschap en human capital.

Programma

ontvangst
start diner-sessie

Tijdens het diner worden keynotes afgewisseld met ronde tafelgesprekken. Centrale vraagstelling: hoe kunnen jonge denkers het voortouw nemen in de energietransitie.

koffie & netwerken
einde
Word lid van Young Circle Delen
Voor wie?

FD Young Circle is een exclusief netwerk van Het Financieele Dagblad waarbij jonge leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap regelmatig met elkaar in gesprek gaan over hoe Nederland een gezond groeipad kan vinden én behouden.

Meer informatie over FD Young Circle kunt u opvragen bij Chantal Doezie (Chantal.Doezie@fdmediagroep.nl)

Locatie

FD auditorium Dauphine

Prins Bernhardplein 175, 1097 BL Amsterdam

Plan uw route

Café-restaurant Dauhine ligt direct tegenover NS-station Amsterdam Amstel en is dus uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Er is een parkeergarage (betaald parkeren), maar vol=vol.

Kennispartner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

A.T. Kearney is één van de vier wereldwijd opererende Strategy Consultants, met een leidende positie op het vlak waar strategie en operations elkaar raken. Sinds 1926 helpen we onze opdrachtgevers in het nemen van de beste beslissingen voor hun organisatie. We creëren samen met hen het draagvlak voor een besluit. Dit is wat ieder van ons binnen A.T. Kearney drijft, want de kracht van een uitmuntende analyse groeit, wanneer iedereen hem in een organisatie omarmt.

Andere events