terug naar alle events

FD Young Circle | onderwijs

Red het onderwijs!

Donderdag 11 april 2019
Volg FD BNR LIVE
Delen
In samenwerking met kennispartner:

Verslag

Vierdaagse lesweken, samengevoegde klassen en onbevoegde docenten; de impact van het lerarentekort neemt toe. Deze maand staan de leerkrachten weer op de barricaden in een grote onderwijsstaking van basisschool tot universiteit. Volgens de nieuwste ramingen van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stijgt het lerarentekort zelfs tot 4.200 fte in de komende vijf jaar.

Om de opleiding van onze jeugd niet in gevaar te brengen is nu actie nodig. Hoe maken we het beroep van leraar net zo populair als werken op de Zuidas? Waar halen we de goede docenten vandaan? Welk talent laten we onbenut?

Inmiddels bieden steden als Rotterdam bonussen, parkeerplaatsen en woonruimte om leraren en zij-instromers aan te trekken. Maar de (financiële) mogelijkheden zijn beperkt en de behoefte aan leraren is enorm. Wat moet er veranderen? Hoe krijgen we dat voor elkaar? En op welke manier kan het onderwijs naar buiten treden over de werkzaamheden van een leraar? Hierover praten we met de leraren zelf, arbeidseconomen, politici, bedrijfsleven en de leden van FD Young Circle en gaan we op zoek naar creatieve (tussen)oplossingen voor het onderwijs in Nederland.

De bijeenkomst is exclusief voor leden van het netwerk FD Young Circle. Algemene informatie over FD Young Circle kunt u opvragen bij Titia te Dorsthorst (Titia.te.Dorsthorst@fdmediagroep.nl)

Lees meer
Word lid van Young Circle Delen

Sprekers en moderator

Lucelle Deneer-Comvalius

Docente maatschappijleer aan het VMBO te Putten

Leraar van het jaar 2019 (categorie VMBO), docente geschiedenis en maatschappijkunde aan het Chr. College Groevenbeek, bedenker van Examenspel.

Anko van Hoepen

Vice-voorzitter PO Raad

Heeft 20+ jaar ervaring in het onderwijs, o.a. als groepsleerkracht, schoolbegeleider, schooldirecteur en bestuurder. Is sinds 2013 verbonden aan PO Raad.

Anouk Huijs

Academisch leerkracht

Leerkracht groep 2/3 bij basisschool Natuurlijk in Blerick. Ze is Leraar van het Jaar 2019 in de categorie Primair Onderwijs.

Ardi Mommers

Analist bedrijfsvoering en infrastructuur bij Versus

Analist bij Versus (vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs). Co-auteur van het onderzoek ‘Status en imago van de leraar in de 21ste eeuw’.

Ruben Nieuwenhuis

Director bij TechConnect (private lead)

Ondernemer en adviseur bij de Amsterdam Economic Board. Heeft diverse adviserende rollen bij onderwijsinitiatieven als Codam en FutureNL.

Rens de Jong

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Presentator BNR Nieuwsradio en RTL Z. Gespecialiseerd in innovatie, ondernemerschap en human capital.

Programma

welkom en registratie
start dinersessie
after diner drinks
einde
Voor wie?

FD Young Circle is een exclusief netwerk van Het Financieele Dagblad waarbij jonge leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap regelmatig met elkaar in gesprek gaan over hoe Nederland een gezond groeipad kan vinden én behouden.

FD Young Circle is een initiatief van Het Financieele Dagblad in samenwerking met kennispartner A.T. Kearney.

Meer informatie over FD Young Circle kunt u opvragen bij Titia te Dorsthorst (Titia.te.Dorsthorst@fdmediagroep.nl)

Locatie

FD auditorium Dauphine

Prins Bernhardplein 175, 1097 BL Amsterdam

Plan uw route

Café-restaurant Dauphine ligt direct tegenover NS-station Amsterdam Amstel en is dus uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Er is een parkeergarage (betaald parkeren), maar vol=vol.

Kennispartner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

FD Young Circle is een initiatief van Het Financieele Dagblad in samenwerking met kennispartner A.T. Kearney.

A.T. Kearney is één van de vier wereldwijd opererende Strategy Consultants, met een leidende positie op het vlak waar strategie en operations elkaar raken. Sinds 1926 helpen we onze opdrachtgevers in het nemen van de beste beslissingen voor hun organisatie. We creëren samen met hen het draagvlak voor een besluit. Dit is wat ieder van ons binnen A.T. Kearney drijft, want de kracht van een uitmuntende analyse groeit, wanneer iedereen hem in een organisatie omarmt.

In de komende jaren dreigt een groot lerarentekort in het onderwijs door een te lage instroom en veel pensioenen. Een van de oorzaken is het slechte imago van het beroep leraar door de relatief hoge werkdruk en lagere salarissen. Hoe maken we het weer aantrekkelijk om leraar te worden? Lees hier het factpack ‘Red het onderwijs!’ van AT Kearney.

Andere events