terug naar alle events

FD Financieel Diner 2015

Positie van Nederland in Europees en mondiaal perspectief

Woensdag 18 november 2015
Delen

Verslag

Van alle Europese landen zal Nederland het meeste hinder ondervinden van de groeivertraging in China. Dat stelde Reza Moghadam, vicevoorzitter kapitaalmarkten bij Morgan Stanley, woensdagavond tijdens het derde Financieel Diner in Amsterdam, georganiseerd door Het Financieele Dagblad.

In het glazen entreegebouw van het Van Gogh Museum, dat in september voor het publiek werd geopend, wijst Moghadam erop dat de Chinese regering zich ten doel heeft gesteld om de economie dit jaar met 7,0% te laten groeien. Dat is voor Europese begrippen nog altijd fors, maar zou voor China tevens het laagste groeicijfer betekenen in 25 jaar. Omdat China is uitgegroeid tot de tweede economie ter wereld, en een groot importeur van grondstoffen, heeft deze groeivertraging veel invloed op landen die veel exporteren naar China.

Azië en Afrika

De groeivertraging treft Nederland vooral indirect, want de hardste klappen zullen vooral vallen in opkomende markten in Azië en Afrika. Daar exporteren landen – vaak grote grondstoffenproducenten – soms meer dan 30% van hun totale uitvoer naar China.

Nederland exporteert in vergelijking met andere Europese landen weer relatief veel naar opkomende markten. Als de Chinese economie afkoelt en minder grondstoffen nodig heeft, zullen opkomende markten als gevolg daarvan minder gaan importeren en dat raakt de Nederlandse export vervolgens weer.

Waarschuwing

Moghadam is een man die zijn betoog stevig onderbouwt met cijfers en grafieken. Op een van zijn slides laat hij het publiek zien dat 12,8% van de Nederlandse export naar opkomende markten gaat. Dat is aanmerkelijk meer dan andere Europese landen, zoals Frankrijk (4,9%) en het Verenigd Koninkrijk (3,8%). Alleen Duitsland komt met 12,7% van de export nog in de buurt van Nederland.

Moghadam waarschuwt zijn publiek dat de schuldpositie van China kan uitgroeien tot een groot probleem voor de Chinese economie, en daarmee voor de wereldeconomie. Als je de overheidsschuld van het land optelt bij de schuld van de financiële instituties – veelal in handen van de Chinese staat – en de schuld van de staatsbedrijven, dan kom je op een bedrag dat overeenkomt met 245% van het Chinese bruto binnenlands product. In geen enkele andere belangrijke economie is die schuld zo hoog.

Lees meer

Sprekers

Reza Moghadam

Vicevoorzitter kapitaalmarkten Morgan Stanley

Brits-Iraanse econoom. Werkte eerder bij het IMF waar hij zich bezighield met Europees beleidsmakers om de eurocrisis te bezweren.

Daniël Ropers

Directeur bol.com

Sinds 2000 topman van Nederlands bekende webwinkel. Daarnaast ook toezichthouder bij Telegraaf Media Groep.

Sprekers

Roelof Hemmen

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Anchor in het kwadraat. Dagelijks te horen op BNR Nieuwsradio. Gespecialiseerd in economie en energie.

Programma

ontvangst

Ontvangst in de vernieuwde entree aan het Museumplein.

opening Roelof Hemmen

BNR-presentator Roelof Hemmen heet iedereen welkom en vertelt over de invulling de de avond.

welkom door de partners Jan Bonjer en Karl Guha

Officieel welkom door FD-hoofdredacteur Jan Bonjer en Karl Guha van Van Lanschot.

interview Willem van Gogh

Interview met Willem van Gogh, de achterkleinzoon van museumoprichter Theo van Gogh, de broer van.

voorgerecht

Het voorgerecht wordt geserveerd.

keynote Reza Moghadam

Morgan Stanley-econoom Reza Moghadam geeft zijn visie op de positie van Nederland in Europees en mondiaal perspectief.

reacties van ondernemers

Verschillende Nederlandse topondernemers reageren op Reza Moghadam.

hoofdgerecht

Het hoofdgerecht wordt geserveerd.

nagerecht

Het dessert en koffie worden uitgeserveerd. Ook is het mogelijk om het Gogh Museum te bezoeken.

einde

Locatie

Van Gogh Museum

Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Plan uw route

Het museum is goed bereikbaar met openbaar vervoer, fiets of auto. Parkeren is mogelijk in de parkeergarage Q-Park onder het Museumplein. De ingang is tegenover het Koninklijk Concertgebouw. In de omgeving van het Museumplein geldt betaald parkeren.

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Van Lanschot Kempen, een samensmelting van twee gespecialiseerde financial boutiques, is het oudste onafhankelijke financiële instituut van Nederland. We werken opgeteld al bijna vier eeuwen met grote toewijding en financieel vakmanschap aan de vooruitgang van onze klanten. In die tijd heeft onze Nederlandse handelsgeest ons en onze klanten door een stroom van veranderingen geloodst.

Andere events