terug naar alle events

FD Energiedebat – draagvlak energietransitie

Hoe breed is het draagvlak voor aardgasvrij Nederland?

Maandag 12 november 2018
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Hoe verdelen we de lasten en behouden we het draagvlak voor de energietransitie? Deze hoofdvragen staan centraal tijden de 16e editie van het FD Energiedebat, in theater Diligentia in Den Haag.

Anke van Hal (Nyenrode University) ziet de discussie rond de energietransitie te vaak gaan over de belangen van de volgende generatie. Maar wat zijn de voordelen waarvan mensen in het ‘hier en nu’ kunnen profiteren? ‘Analyseer en benoem deze om het draagvlak te vergroten. We hebben in grote en kleine groene bouwprojecten gezien dat dit draagvlak en enthousiasme oplevert bij de bewoners.’

Wie moet de energietransitie gaan betalen? Gevraagd te kiezen tussen burgers en bedrijfsleven, kiezen de Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en Matthijs Sienot (D66) allebei voor het bedrijfsleven. Van der Lee is het meest concreet: ‘Een 80/20 verdeling tussen het bedrijfsleven en de burger lijkt mij het meest wenselijk.’, aldus het Kamerlid. ‘Het is onverstandig nu al een verdeling te noemen’, vindt Matthijs Sienot (D66), ondanks herhaald aandringen van moderator Roelof Hemmen.

Jan Rotmans, hoogleraar Erasmus Universiteit, stelt dat de zoektocht naar een breed draagvlak weinig kans maakt. De energietransitie vraagt juist om een andere aanpak. Geen breed, maar een diep draagvlak maakt het verschil. Het begint met een coalition of the willing, de rest volgt dan vanzelf, net als bij het roken.

Bij het debat rond het tekort aan arbeidskrachten nemen de toeschouwers actief deel aan de discussie. Uit digitale reacties van het publiek blijkt dat de sector zelf het monteursvak beter op de kaart moet zetten. Zowel richting scholieren als richting hun ouders. Hoeveel verdient een monteur eigenlijk? En wat is het perspectief na afronding van een technische opleiding? Remco Rooker, manager bij Enexis, pakt de handschoen op.
‘Ook de cultuur op de werkvloer moet veranderen’, stelt hij. ‘De oudere generatie moet jongeren niet steeds het gevoel geven dat het heel lang duurt om de benodigde kennis en ervaring op te bouwen.’

Het volledige debat is terug te luisteren vanaf maandag 19 november. Met de learnings, inzichten en standpunten van de diverse sprekers.

Lees meer
Luister het FD Energiedebat terug Delen

Sprekers

Mark Beumer

Programmamanager Het Groene Brein

Heeft als doel om kennis op het terrein van de nieuwe economie te vergroten en direct toe te passen binnen de praktijk.

Anke van Hal

Hoogleraar gespecialiseerd in duurzaamheid

Hoogleraar Sustainable Building and Development aan Nyenrode University en Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft.

Tom van der Lee

Tweede Kamerlid voor GroenLinks

Zijn portefeuille bevat o.a. Klimaat, Energie, Economische zaken en Gas & nucleaire veiligheid.

Remco Rooker

Manager Noord Nederland INFRA bij Enexis B.V.

Is sinds 2008 verbonden aan Enexis in diverse functies. Werkte daarvoor onder andere bij Essent.

Jan Rotmans

Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit

Hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en oprichter van DRIFT, het Dutch Research Institute For Transitions.

Matthijs Sienot

Tweede Kamerlid voor D66

Sinds oktober 2017 lid van de Tweede Kamer namens D66. Zijn portefeuille bevat Klimaat & Energie; Gaswinning en Mijnbouw.

Doekle Terpstra

Voorzitter van UNETO-VNI

Voormalig bestuurder van de Vakcentrale CNV. Bekleedde verder bestuursfuncties bij Het Nationaal Techniekpact 2020, de HBO-raad en de KNSB.

John van der Vegt

Voorzitter College van bestuur bij ROC Twente

ROC Twente bestaat uit 11 colleges, 2000+ mensen en 18.500+ studenten. Hij is tevens bestuurslid van de MBO Raad.

Bekijk alle 8 sprekers

Moderator

Roelof Hemmen

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Anchor in het kwadraat. Dagelijks te horen op BNR Nieuwsradio. Gespecialiseerd in economie en energie.

Programma

Inloop & registratie

Registratie en ontvangst met een drankje

Start programma

Roelof Hemmen gaat in debat met politici, wetenschappers en bestuurders over de vraag 'Hoe breed is het draagvlak voor aardgasvrij Nederland?'.

Einde debat, start netwerkborrel

Onder het genot van een drankje verder discussiëren over het debat.

Einde
Voor wie?

In het FD Energiedebat gaan we op zoek naar oplossingen om de energietransitie te versnellen. Hoe krijgen we voor 2050 alle huizen in Nederland aardgasvrij? Bij welke partijen ligt de verantwoordelijkheid voor het halen van deze doelen? En wie draait er op voor de kosten?

Deze en andere vragen worden door specialisten uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap beantwoord. Iedereen die iets doet in of iets heeft met de energietransitie is van harte welkom.

Locatie

Theater Diligentia

Lange Voorhout 5, 2514 EA Den Haag

Plan uw route

Theater Diligentia is gelegen aan het sfeervolle Lange Voorhout nr. 5 in Den Haag.

Plan hier uw route met het openbaar vervoer naar Diligentia. 

Parkeermogelijkheden
Voor minder validen zijn 3 parkeerplaatsen recht voor de ingang van het theater. Deze plaatsen zijn publiekelijk beschikbaar en kunnen niet gereserveerd worden. Er bevinden zich 5 parkeergarages op loopafstand, zie hieronder. Eventuele parkeerkosten zijn voor eigen rekening.

  1. Parkeergarage Noordeinde (loopafstand 5 min) – Voor deze garage kunt u voor €8,50 een uitrijkaart kopen aan de bar van Diligentia.
  2. Pleingarage (loopafstand 6 minuten)
  3. Parking Malieveld (loopafstand 10 minuten)
  4. Parkeergarage Parkstraat (loopafstand 2 minuten)
  5. Parkeergarage Museumkwartier (loopafstand 2 minuten)

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

“De energietransitie raakt iedereen, al weet niemand nog hoe de toekomst er precies uit gaat zien. Wel weten we dat draagvlak bij burgers cruciaal is. En dat een intensievere samenwerking in de gehele keten noodzakelijk is om de transitie tot een succes te maken. Daarbij kunnen we niet wachten op toekomstige innovaties; we moeten onze eigen rol proactief invullen en vandáág stappen zetten om samen de energietransitie te versnellen. Wat mij betreft een grote uitdaging, die wij als netbeheerder graag aangaan en met vertrouwen tegemoet zien.”

Peter Vermaat
Ceo Enexis Groep

Enexis Groep  stimuleert, coördineert, faciliteert en financiert initiatieven, samenwerkingsverbanden, innovatieve kracht en kennis om de energietransitie vaart te geven. Deze activiteiten zijn ondergebracht in drie bedrijven; met Enexis B.V. (Enexis Netbeheer), Enpuls B.V. en Fudura B.V. geven we vorm aan de energievoorziening van de 21ste eeuw.