terug naar alle events

FD Energiedebat – nieuwe businessmodellen

Op zoek naar nieuwe businessmodellen

Dinsdag 9 september 2014
Delen

Verslag

De energiemarkt staat op zijn kop. Nieuwe, innovatieve spelers veranderen het spel steeds sneller terwijl traditionele producenten zoeken naar nieuwe businessmodellen. Wat wordt de rol van de grote jongens als Nuon en Essent? Worden ze de komende jaren verder ontmanteld? Of kunnen ze het tij keren? Hoe ziet de markt er over pak hem beet tien jaar uit?

Tekst: Sjors Rodenburg

Daarover ging het elfde FD Energiedebat op dinsdag 9 september in technologiemuseum Nemo. Terwijl nieuwsgierige kinderen spelenderwijs kennismaakten met licht, geluid en energie, wisselden in een zaal even verderop zo’n 200 mensen van gedachten over de businessmodellen van de toekomst. Wat zijn die?

Dichterbij gebruikers

Volgens Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, is er straks vooral geld te verdienen met maatwerkproducten en -diensten. ‘Businessmodellen staan in de toekomst veel dichter bij de gebruikers: de bewoners en vastgoedeigenaren’, stelde hij. ‘Ze willen gefaciliteerd worden. Dat snappen kleine partijen een stuk beter, de grote spelers hebben daar nauwelijks zicht op.’

Maarten van der Kloot Meijburg, partner van onderzoeksbureau eRisk Group, onderschrijft de mening van de hoogleraar voor een deel, maar voegde er aan toe dat het zo’n vaart niet zal lopen. ‘We zien inderdaad dat de grote centrales steeds minder uren maken en dus onrendabel worden. Daarvoor in de plaats komen een hoop zon en wind, maar de grote centrales blijven nog wel even nodig. Zeker tot 2050.’

Slim algoritmetje

Hier kan Aris Blankenspoor, projectdirecteur van de nieuwe kolencentrale van EON op de Maasvlakte, zich alleen maar bij aansluiten. Hoewel de wereld sinds 2006, toen de bouw startte, volledig veranderd is, zou het Duitse energiebedrijf vandaag de dag precies dezelfde keuze maken, vertelde Blankenspoor. ‘Er is betrouwbaarheid nodig in de energievoorziening. Daarvoor kan een moderne kolengestookte centrale aan bijdragen.’

Van der Kloot Meijburg, die bekende de toekomst in zijn vorige baan als directeur strategie bij Nuon destijds volledig verkeerd te hebben ingeschat, ziet meer heil in energiebesparing en het beter afstemmen van vraag en aanbod. Daarbij doelt hij vooral in slimme software in en om het huis. ‘Straks zit er een slim afgoritmetje in je huis dat continu voor jou optimaliseert’, voorspelde de onderzoeker. ‘Je wasmachine gaat dan alleen draaien als de zon schijnt of als het waait.’

Domotica en apps

Ook Stephan Follender van adviesbureau Cefin gelooft heilig in de rol van domotica en apps om ons energieverbruik terug te dringen. Hij pleit voor een op aanbod gestuurd systeem waarbij je telefoon je vertellen wanneer je het beste kunt wassen. ‘Op dit moment wordt de consument niet geprikkeld om als de zon schijnt of de wint waait extra stroom af te nemen om te wassen’, zei hij . ‘En juist niet als er geen wind of zon is. Doe je dat wel, dan betaal je meer. De consument gaat er pas op in als ie daadwerkelijk geld verdient.’

Misschien is die rol wel weggelegd voor een volgende versie van Greeniant. Met deze gratis app kunnen gebruikers vooralsnog aan de hand van data van de slimme meter precies zien hoeveel elektriciteit individuele apparaten gebruiken. Vervolgens worden ze gewezen op besparingsmogelijkheden. ‘Hierdoor is de consument daadwerkelijk in staat om energie te besparen’, legde oprichter Geert Jan Dirven uit. Uiteindelijk hoopt hij geld te verdienen door op basis van zijn data advies te geven.

Volledig energieonafhankelijk

Wie nu al een omzet van € 15 mln maakt, is Arash Aazami, oprichter van energiebedrijf BAS. Zijn doel is om heel Nederland volledig energieonafhankelijk te maken, te beginnen bij zijn klanten. ‘Bij ons betaal je ieder maand een vast bedrag’, vertelde hij. ‘Daarvan gaat steeds minder op aan andermans energie en steeds meer geïnvesteerd in eigen energievoorziening.’ Dat kunnen zonnepalen op je eigen dak zijn, maar ook certificaten in een windpark, zo lang er maar in de eigen behoefte wordt voorzien.

Ondanks de initiatieven van nieuwe spelers blijven het de mastodonten die voor grootschalige innovatie zorgen, denkt de projectmanager van EON. ‘We gaan de doelstellingen voor CO2 en duurzame energie niet halen als iedereen zijn energie lokaal gaat opwekken’, zei Blankenspoor. ‘Als je zoveel groen wilt doen als in Nederland, zal je toch een paar grote windparken op zee moeten bouwen. En wie gaat die bouwen?’ Het bleek een retorische vraag.

Sociale revolutie

Ondanks alle prachtige initiatieven op het gebied van energie en duurzaamheid, laten ondernemers en bedrijven vooral leiden door de prijs, oordeelde Frits de Groot, teammanager Milieu en Energier bij werkgeversorganisatie VNO/NCW. ‘Laten we wel wezen’, zei hij. ‘99 van de 100 ondernemers willen gewoon zakendoen met een betrouwbare partij voor een aantrekkelijke prijs. Voor de rest zal het ze een zorg zijn.’

Maar volgens sommigen kan de transitie niet snel genoeg gaan. Daarom besloot Frans Stokman, hoogleraar sociologie en voorzitter van energiecorporatie Grunneger Power, met geliujkgestemden in de gemeenten Groningen en Haren het heft in eigen handen te nemen en zelf in hun energievoorziening te voorzien. ‘Elk huis energieneutraal maken is niet mogelijk, maar hele communities wel’, vertelde de socioloog. ‘Het is niet alleen een technische revolutie, maar ook een sociale revolutie. Nu communiceren we veel meer. Het is gezellig.’

Lees meer

Sprekers

Arash Aazami

Oprichter energiebedrijf BAS

Levert geen stroom en gas, maar helpt klanten om het zelf op te wekken. Momenteel zijn BAS’ klanten vooral bedrijven en vastgoedeigenaren.

Karel Beckman

Hoofdredacteur Energy Post

Verantwoordelijk voor het gratis en onafhankelijk platform voor iedereen die actief is binnen de energiewereld in Europa.

Aris Blankenspoor

Projectdirecteur Maasvlakte Power Plant 3

Realiseerde tientallen projecten in de energiebranche, zoals bij AVR dat met het verbranden van afval stroom opwekt.

Frits Bliek

Consultant DNV Kema

Manager van het Smart Energy Collective, een samenwerking bedrijven om slimme, open source energieoplossingen te ontwikkelen.

Andy van den Dobbelsteen

Hoogleraar TU Delft

Specialist op het gebied van duurzame energiesystemen voor de gebouwde omgeving. Schrijft ook voor duurzaamgebouwd.nl.

Frits de Groot

Manager Energie VNO/NCW

Gespecialiseerd in grondstoffen, (duurzame) energievoorziening, topsectoren en circulaire economie (cradle to cradle).

Maarten van der Kloot Meijburg

Partner eRisk Group

Probeert met kwantitatief onderzoek de energietransitie te versnellen. Hij geeft advies over hernieuwbare energie.

Frans Stokman

Hoogleraar sociologie

Ook voorzitter van Grunneger Power, een energiecoöperatie die streeft naar 100% duurzame energie, te beginnen in Groningen.

Bekijk alle 8 sprekers

Presentator

Roelof Hemmen

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Anchor in het kwadraat. Dagelijks te horen op BNR Nieuwsradio. Gespecialiseerd in economie en energie.

Voor wie?

In het FD Energiedebat gaan we op zoek naar oplossingen om de energietransitie te versnellen. Hoe kunnen grootverbruikers hun productie verduurzamen? Wie gaat de energietransitie betalen? Gaan innovaties de haperende energietransitie redden?

Deze en andere vragen worden door specialisten uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap beantwoord. Iedereen die iets doet in of heeft met de energietransitie is van harte welkom.

Locatie

Nemo

Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam

Plan uw route

NEMO Science Museum is een interactieve, informele leeromgeving waarin een breed publiek in aanraking komt met wetenschap en technologie. Bezoekers zien, horen en ervaren hoe wetenschappelijke fenomenen en technologie hun leven beïnvloeden.

NEMO werkt intensief samen met de wetenschap en het onderwijs. NEMO heeft ook een historische collectie en is een geregistreerd museum. Behalve in Amsterdam centrum, is NEMO ook te beleven op Schiphol.

Andere events