terug naar alle events

FD Energiedebat – pan-Europees energiebeleid

Is het Europese energiebeleid failliet?

Donderdag 27 maart 2014
Delen

Verslag

De plannen voor een pan-Europees energiebeleid hebben tot nu toe weinig opgeleverd. Iedere lidstaat vaart haar eigen koers, energiecentrales in Nederland moeten uitgeschakeld worden als de zon schijnt in Duitsland en kolencentrales draaien overuren, terwijl de milieuvriendelijkere gascentrales uit worden gezet.

Tekst: Sjors Rodenburg

Die vraag stond centraal tijdens het negende (en voorlopig laatste) FD Energiedebat op donderdag 27 maart in HAL4.1 aan de Maas in Rotterdam. ‘Beleid is nooit failliet’, grapte Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme (CIEP) en hoogleraar Geopolitiek en Energiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Als het niet werkt, verander je het gewoon.’

Wanhopige investeerders

Dat is alleen sneller gezegd dan gedaan, erkende ook Van der Linde. Wat volgens haar wel failliet is, zijn de bedrijfsmodellen onder het systeem. ‘We hebben kolen- en gascentrales nodig als de zon niet schijnt of als het niet waait‘, legde ze uit, ‘maar omdat de centrales zo weinig bedrijfsuren maken, kunnen de energieproducenten hun kosten niet terugverdienen. Investeerders worden daar wanhopig van.’

De oplossing ligt, tegen de publieke opinie in, wel degelijk in Europa, meent energie-expert Noud Köper. ‘Er moet geïntegreerd Europees beleid komen’, stelde hij. ‘Maar dan moet Europa wel met één mond praten.’ Köper doelde daarbij op de verschillende Europese departementen en individuele lidstaten die langs elkaar heen werken. ‘Het is net als met zwanger zijn: je kunt niet een beetje zwanger zijn en je kunt ook niet een beetje Europees beleid voeren.’

Eigen energiemix

Maar, bracht CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij in, de Europese Unie (EU) heeft op dit moment nauwelijks iets te zeggen over het energiebeleid. ‘Elke lidstaat mag zijn eigen energiemix bepalen’, zei hij. ‘Dat is een flinke fout in de architectuur.’ Zijn GroenLinks-collega Bas Eickhout was nog een tikje stelliger: ‘Er is geen Europees energiebeleid. Dat is juist het hele probleem.’

Als het aan kandidaat- Europarlementariër Mark Dijk (VVD) ligt, komt er een geïntegreerd beleid waarin het CO2-doel voor heel Europa centraal staat. ‘Dan zorg je ervoor dat de meest kosteneffectieve energievoorziening het wint. Je krijgt meer diversificatie, zodat we minder afhankelijk worden van landen als Rusland.’ Maar PvdA-kandidaat Michiel Emmelkamp vindt EU-beleid op CO2 alleen niet genoeg. ‘Er moet ook specifiek beleid komen op efficiency en innovatie.’

Europa opknippen

Van Nistelrooij pleit voor het opknippen van de Europese Unie in meerdere stukjes, waarbij Nederland zich aansluit bij buurlanden als Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden. ‘Ik wil de landen bij elkaar brengen, die het meest met elkaar hebben’, stelde de CDA’er voor. ‘Dan kun je snel afspraken maken. Als je moet zitten wachten op Griekenland, ben je zo weer een jaar verder.’

Eickhout richt de Europese pijlen liever op innovatie. ‘We moeten gewoon van onze fossiele verslaving af’, zei hij. ‘Dat hebben we niet morgen geregeld, maar daar heb je innovatie voor nodig.’ Hier was Alexandra van Huffelen, wethouder in Rotterdam en kandidaat-Europarlementariër voor D66, het mee eens. Ze ziet hierin vooral een rol weggelegd voor steden. ‘We moeten kijken naar slimme, lokale oplossingen. Er staat een enorme kachel in de Rotterdamse haven waarmee we alle huizen in het Westland van warmte kunnen voorzien.’

Lees meer
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans

Sprekers

Colette Alma

Algemeen directeur VNCI

Vertegenwoordigt de chemische industrie in Nederland. Eerder directeur van het Nationaal Initiatief voor Duurzame Ontwikkeling.

Gijs den Brinker

Journalist Het Financieele Dagblad

Schrijft voornamelijk over ontwikkelingen op het gebied van energie en klimaat, zoals CO2-opslag, stroomnetten en schaliegaswinning.

Mark Dijk

Kandidaat-Europarlementariër VVD

Zit in de gemeenteraad in Utrecht en lobbyt voor Delta. Eerder directeur van de Verenigde Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI).

Bas Eickhout

Europarlementariër GroenLinks

Lijsttrekker bij de Europese Verkiezingen. Binnen de fractie houdt hij zich vooral bezig met klimaat en energie.

Michiel Emmelkamp

Kandidaat-Europarlementariër PvdA

Eerder voorzitter van de PvdA-jongerenbewging Jonge Socialisten en vice-voorzitter van de PvdA Groningen.

Thys Heyns

Directeur BP Raffinaderij Rotterdam

Met de verwerking van zo’n 400.000 vaten ruwe olie per dag één van de grootste raffinaderijen van Europa.

Alexandra van Huffelen

Wethouder Duurzaamheid Rotterdam

Daarnaast bestuurslid van ICLEI, een internationale vereniging van gemeenten die samenwerken aan duurzaamheid.

Noud Köper

Communicatiestrateeg en publicist

Sinds 2011 directeur van PACT Public Affairs, dat lobbyt, adviseert en organiseert tussen bedrijfsleven, politiek en maatschappij.

Agnes Mulder

Tweede Kamerlid CDA

Houdt zich bezig met energie, duurzaamheid en milieu. Eerder gemeenteraadslid in Assen en lid van de Provinciale Staten van Drenthe.

Lambert van Nistelrooij

Europarlementariër CDA

Houdt zich bezig met telecom en energie. Eerder was hij gemeenteraadslid en lid van de Provinciale en Gedeputeerde Staten in Brabant.

Han Slootweg

Deeltijdhoogleraar Smart Grids TU Eindhoven

Ook directeur Asset Management bij Enexis Groep. Eerder al manager van de afdeling Expertise, Bedrijfsvoering en Stations.

Ellen Verkoelen

Eigenaar Buro Verkoelen

Adviseert bedrijven en overheden op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast Statenlid voor het CDA in Zuid-Holland.

Ron Wit

Bestuurslid Vereniging voor Duurzame Energie

Maakt zich sterk voor een volledig op hernieuwbaar energie gebaseerde energievoorziening. Werkt daarnaast bij Eneco.

Bekijk alle 13 sprekers

Presentator

Roelof Hemmen

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Anchor in het kwadraat. Dagelijks te horen op BNR Nieuwsradio. Gespecialiseerd in economie en energie.

Voor wie?

In het FD Energiedebat gaan we op zoek naar oplossingen om de energietransitie te versnellen. Hoe kunnen grootverbruikers hun productie verduurzamen? Wie gaat de energietransitie betalen? Gaan innovaties de haperende energietransitie redden?

Deze en andere vragen worden door specialisten uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap beantwoord. Iedereen die iets doet in of heeft met de energietransitie is van harte welkom.

Locatie

HAL4 aan de Maas

Watertorenweg 200, 3063 HA Rotterdam

Plan uw route

De voormalige machinewerkplaats van het drinkwaterbedrijf Rotterdam Kralingen is omgetoverd tot een moderne, industriële congres- en evenementenlocatie, met veel gevoel voor detail en multifunctionaliteit. Met een ruime theaterzaal, een sfeervolle Maaslounge en nog een extra (sub)ruimte heeft deze locatie alles onder één dak voor een geslaagd event.

HAL4 aan de Maas bevindt zich naast de Watertoren in Kralingen-Crooswijk, ideaal is de gunstige ligging op 5 minuten rijden van de A16 en 5 minuten rijden van en naar Rotterdam centrum. Tevens zijn wij goed bereikbaar per watertaxi en op loopafstand van het openbaarvervoer. Uniek zijn de 250 gratis parkeerplaatsen in de directe omgeving.

Andere events