terug naar alle events

FD Energiedebat – woningbouw en energietransitie

Hoe krijgen we 7,6 miljoen woningen energieneutraal?

Woensdag 8 november 2017
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Alle woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn, staat te lezen in het regeerakkoord van kabinet-Rutte III. Maar liefst zeven miljoen bestaande huizen moeten hiervoor zo verbouwd worden dat ze geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Hoe gaan we dat in vredesnaam voor elkaar krijgen?

Tekst: Sjors Rodenburg

Die vraag stond centraal tijdens het vijftiende FD Energiedebat op 8 november in Sociëteit de Witte in Den Haag. Maar de kabinetsplannen zijn nog vaag. Alleen al over het aantal woningen bestaat onduidelijkheid: het kabinet gaat uit van zes miljoen huizen, terwijl het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 7,6 miljoen woningen telt. Feit is dat Rutte III de komende 32 jaar zo’n 200.000 huizen per jaar wil verduurzamen. Een enorm aantal.

Volgens duurzaam ondernemer Ruud Koornstra valt dat echter allemaal wel mee. ‘We moeten niet tobben’, zei de rasoptimist. Als voorbeeld gaf hij de enorme gasvondst in 1959 en de periode waarin alle Nederlanders, mede door de wettelijke aansluitplicht, een gasaansluiting in huis kregen: een schamele tien jaar. ‘Houd dan op met zeggen dat dit in dertig jaar niet lukt. Het kan veel sneller, als je maar wil.’

Vliegende markt

Nienke Homan, gedeputeerde in de provincie Groningen voor GroenLinks, is iemand die dit wél wil. Volgend haar heeft Nederland behoefte aan langdurig consistent beleid. ‘Het is geen rocket science. We weten al lang welke technologieën er zijn.’ Ze is ervan overtuigd dat wanneer er 200.000 huizen per jaar verduurzaamd moeten worden, de markt dit vanzelf oplost. ‘Welk bedrijf ziet nou geen brood in?’, vroeg ze zich af. ‘Als je duidelijkheid geeft, gaat de markt vanzelf vliegen.’

Maar volgens Joost Nelis, directeur van BAM Wonen, is de tijd daar simpelweg nog niet rijp voor. ‘Het kan nog niet, we zitten nog volop in de transitiefase.’ De huizenbouwer maakt daarbij onderscheid tussen nieuwbouw en renovatie. Bij bestaande gebouwen moet er op een andere manier worden samengewerkt en dat kost nou eenmaal tijd, zegt hij. ‘Je moet elkaar leren kennen en aan elkaar wennen. Je trouwt ook niet met het eerste de beste vrouw of man die je tegenkomt op straat.’

Recht op gas

De gemeente Utrecht wil wel en heeft net besloten om de wijk Overvecht-Noord (8000 woningen) van het gas af te halen. Hiervoor is echter wel nieuwe wetgeving nodig, legde duurzaamheidswethouder Lot van Hooijdonk uit, want nu hebben bewoners nog recht op gas. De GroenLinks-wethouder pleit er dan ook bij het rijk voor om het mandaat voor de energie-infrastructuur bij gemeenten te leggen. ‘Wij staan het dichtst bij bewoners.’

Van Hooijdonk kreeg bijval van Michelle de Rijke, partner bij advocatenbureau Bird & Bird. Volgens haar kunnen gemeenten pas overgaan tot een aansluitverbod op gas of het verplichte gebruik van warmtenetten zodra er betrouwbare alternatieven zijn. En daar schort het aan. Bovendien zijn er nog wel wat juridische hobbels te nemen, aldus de advocaat. ‘Ik zie in mijn praktijk dat gemeenten worstelen met de realisatie daarvan en de kennis ontberen.’

Geen prioriteit

Han Slootweg, deeltijdhoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven en directeur Asset Management bij Enexis Groep, wil ook een verbod op gasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen. ‘Liever vandaag nog, want het kan gewoon.’ Bij renovatiewoningen stelt hij echter een verbod op CV-ketels én het verplicht gebruik van hybride warmtepompen voor. ‘We zijn dan wel niet energieneutraal, maar wel volledig duurzaam qua warmtevoorziening.’

Toch blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger, weet Robert Straver, die als directeur Wonen bij woningbouwcorporatie Vestia verantwoordelijk is voor ruim 82.000 woningen, vooral in de regio Rotterdam. ‘Wij willen als geen ander onze voorraad CO2-neutraal hebben, maar onze huurders niet.’ Daarbij blijkt het lastig om de huurders te verleiden om hun woning te verduurzamen, ondervindt Straver. ‘Ze vertrouwen ons niet en trekken liever een extra trui aan.’

Lees meer
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus
Foto: Bastiaan Heus

Sprekers

Mark Beumer

Programmamanager Het Groene Brein

Heeft als doel om kennis op het terrein van de nieuwe economie te vergroten en direct toe te passen binnen de praktijk.

Nienke Homan

Gedeputeerde in Groningen namen GroenLinks

Houdt ze zich o.a. bezig met energie en milieu. Namens het IPO onderhandelde ze aan de industrietafel van het Nationale Klimaatakkoord.

Lot van Hooijdonk

Wethouder in Utrecht voor GroenLinks

Verantwoordelijk voor verkeer, duurzaamheid en milieu. Ook lid van de commissie Milieu, Energie en Mobiliteit binnen de VNG.

Ruud Koornstra

Duurzaam ondernemer

Wereldwijd bekend als duurzaam ondernemer. Produceerde daarvoor tv-programma’s als Lingo en De TV-show.

Talitha Muusse

Duurzaam ondernemer

Bestuurslid Blikverruimers, een stichting voor diversiteit binnen RvC’s en RvB’s. Commissaris bij MVO Nederland.

Joost Nelis

Directeur BAM Wonen

Biedt als partner in De Stroomversnelling corporaties en bewoners een totaalpakket voor het ‘nul op de meter’ van bestaande woningen.

Michelle de Rijke

Advocaat en partner Bird & Bird

Adviseert organisaties over de energietransitie. Daarnaast hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Energierecht.

Han Slootweg

Deeltijdhoogleraar Smart Grids TU Eindhoven

Ook directeur Asset Management bij Enexis Groep. Eerder al manager van de afdeling Expertise, Bedrijfsvoering en Stations.

Robert Straver

Directeur Wonen Vestia

Focust zich op beheer en verhuur van ruim 75.000 woningen en op leefbaarheid. Eerder directeur Strategie, Beleid en Communicatie.

Bekijk alle 9 sprekers

Presentator

Roelof Hemmen

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Anchor in het kwadraat. Dagelijks te horen op BNR Nieuwsradio. Gespecialiseerd in economie en energie.

Voor wie

In het FD Energiedebat gaan we op zoek naar oplossingen om de energietransitie te versnellen. Hoe kunnen grootverbruikers hun productie verduurzamen? Wie gaat de energietransitie betalen? Gaan innovaties de haperende energietransitie redden?

Deze en andere vragen worden door specialisten uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap beantwoord. Iedereen die iets doet in of heeft met de energietransitie is van harte welkom.

Locatie

Sociëteit De Witte

Plein 24, 2511 CS Den Haag

Plan uw route

De Sociëteit beschikt niet over eigen parkeergelegenheid. Voor het gebouw bevinden zich enkele openbare invalidenparkeerplaatsen, op het Plein ligt de openbare Pleinparkeergarage.