Politiek, onderwijs en moderne filantropie stonden centraal tijdens de exclusieve dinerbijeenkomst FD Circle meet FD Young Circle, exclusief voor de leden van deze netwerken van het FD. In drie deelgesprekken gingen leiders van nu in gesprek met leiders van morgen.
Jeroen Dijsselbloem en Sywert van Lienden, Rutger Engels en Nils Beers, en Boudewijn Poelmann en Caroline Dusée gingen onder leiding van moderator Rens de Jong met elkaar in gesprek.
De toekomst van Europa
Jeroen Dijsselbloem is ondanks de politieke instabiliteit in Europa positief over de Europese Unie. Zijn boodschap: ‘Never waste a good crisis’. Want een crisis kan ook meer eenheid brengen. Dit is ook in reflectie op zijn voormalige rol als minister van Financiën en president van de Eurogroep. Moeten we een EuroBudget of een EuroPresident krijgen? Dijsselbloem hoopt dat we, als unie, hebben geleerd van té snelle implementaties.
Sywert van Lienden, politiek watcher en commentator, is eveneens positief over Europa. Hij zou graag zien dat Nederlandse politici meer ‘opbouwend werken, meewerken aan het creëren van nieuwe instanties die de welvaart beter verdelen tussen de landen in de unie.’
De toekomst van ons onderwijs
Rutger Engels, de recent aangestelde rector magnificus van de Erasmus Universiteit, heeft een frisse visie op het universitaire onderwijs. Zo moeten professoren volgens Engels ook impact creëren. ‘Impact hebben en meedenken met maatschappelijke vraagstukken is net zo belangrijk als onderzoek en onderwijs.’
De directeur van StartupDelta, Nils Beers, ziet graag meer lesmateriaal over ondernemen. Zijn eigen startup, Czeers boten, ging ten onder en nu probeert hij andere (technische) startups te helpen hetzelfde lot te voorkomen. ‘Nederland wil een gezond bedrijfsleven,’ zegt Beers, ‘maar investeert niet in de ondernemerskennis en -kunde van studenten. Dat klopt niet.’ Engels is het eens met de limieten die Beers benoemd. Hij ziet graag een verandering in het opleidingssysteem an sich, met een mix van disciplines later in de studie.
Moderne filantropie
Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen, sprak met antropologe Caroline Dusée over ‘goed doen’. Poelmann is medeoprichter van de nummer drie grootste donateur van de wereld, de Nationale Postcode Loterij, en wil nog groter worden. Ook wil hij graag startups helpen. Hij ziet in hen de passie en vooruitstrevendheid van een Gandhi of een Kennedy – zij lopen ook vooruit op hun tijd, en strijden vol moed voor een betere toekomst.
Caroline Dusée is naast haar antropologische onderzoek ook filantroop, en geeft via haar stichting Victory for Equality. Haar benadering is anders dan de meeste goede doelen: zij wil eerst weten wat de lokale mensen willen ontvangen. Haar onderzoek begon bij communicatie over seks in Tanzania, en bracht haar naar ‘gender reconciliation’ programma’s in Zuid Afrika, waar Dusée haar onderzoek en gulheid kan combineren.