terug naar alle events

FD Circle meets FD Young Circle 2018

Woensdag 12 september 2018
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Politiek, onderwijs en moderne filantropie stonden centraal tijdens de exclusieve dinerbijeenkomst FD Circle meet FD Young Circle, exclusief voor de leden van deze netwerken van het FD. In drie deelgesprekken gingen leiders van nu in gesprek met leiders van morgen.

Jeroen Dijsselbloem en Sywert van Lienden, Rutger Engels en Nils Beers,  en Boudewijn Poelmann en Caroline Dusée gingen onder leiding van moderator Rens de Jong met elkaar in gesprek.

De toekomst van Europa

Jeroen Dijsselbloem is ondanks de politieke instabiliteit in Europa positief over de Europese Unie. Zijn boodschap: ‘Never waste a good crisis’. Want een crisis kan ook meer eenheid brengen. Dit is ook in reflectie op zijn voormalige rol als minister van Financiën en president van de Eurogroep. Moeten we een EuroBudget of een EuroPresident krijgen? Dijsselbloem hoopt dat we, als unie, hebben geleerd van té snelle implementaties.

Sywert van Lienden, politiek watcher en commentator, is eveneens positief over Europa. Hij zou graag zien dat Nederlandse politici meer ‘opbouwend werken, meewerken aan het creëren van nieuwe instanties die de welvaart beter verdelen tussen de landen in de unie.’

De toekomst van ons onderwijs

Rutger Engels, de recent aangestelde rector magnificus van de Erasmus Universiteit, heeft een frisse visie op het universitaire onderwijs. Zo moeten professoren volgens Engels ook impact creëren. ‘Impact hebben en meedenken met maatschappelijke vraagstukken is net zo belangrijk als onderzoek en onderwijs.’

De directeur van StartupDelta, Nils Beers, ziet graag meer lesmateriaal over ondernemen. Zijn eigen startup, Czeers boten, ging ten onder en nu probeert hij andere (technische) startups te helpen hetzelfde lot te voorkomen. ‘Nederland wil een gezond bedrijfsleven,’ zegt Beers, ‘maar investeert niet in de ondernemerskennis en -kunde van studenten. Dat klopt niet.’ Engels is het eens met de limieten die Beers benoemd. Hij ziet graag een verandering in het opleidingssysteem an sich, met een mix van disciplines later in de studie.

Moderne filantropie

Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen, sprak met antropologe Caroline Dusée over ‘goed doen’. Poelmann is medeoprichter van de nummer drie grootste donateur van de wereld, de Nationale Postcode Loterij, en wil nog groter worden. Ook wil hij graag startups helpen. Hij ziet in hen de passie en vooruitstrevendheid van een Gandhi of een Kennedy – zij lopen ook vooruit op hun tijd, en strijden vol moed voor een betere toekomst.

Caroline Dusée is naast haar antropologische onderzoek ook filantroop, en geeft via haar stichting Victory for Equality. Haar benadering is anders dan de meeste goede doelen: zij wil eerst weten wat de lokale mensen willen ontvangen. Haar onderzoek begon bij communicatie over seks in Tanzania, en bracht haar naar ‘gender reconciliation’ programma’s in Zuid Afrika, waar Dusée haar onderzoek en gulheid kan combineren.

Lees meer

Sprekers

Nils Beers

Directeur bij StartupDelta

Oprichter van Czeers Solarboats. Werkte verder als new business developer bij BAM en als commercieel directeur bij Yes!Delft.

Jeroen Dijsselbloem

Oud president Eurogroep

Politicus. Was namens de PvdA Minister van Financiën in het kabinet-Rutte II. Was tot 2018 voorzitter van de Eurogroep.

Caroline Dusée

Oprichtster/directeur bij Victory for Equality

Antropoloog, auteur en oprichter van Victory for Equality. Deze stichting ondersteunt projecten gericht op gender(on)gelijkheid.

Rutger Engels

Rector magnificus bij Erasmus Universiteit

Aangesteld per 15 juni 2018. Hiervoor was hij voorzitter van de RvB van het Trimbos-instituut en faculteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Sywert van Lienden

Initiatiefnemer van G500

Oprichter van de G500, jongerenbeweging gericht op politieke vernieuwing. Voormalig voorzitter van scholierenorganisatie LAKS.

Boudewijn Poelmann

Directievoorzitter van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen NL

Oprichter van Novamedia (1983) en mede-oprichter van de Nationale Postcode Loterij (1989). De holding exploiteert loterijformules in binnen- en buitenland.

Moderator

Rens de Jong

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Presentator BNR Nieuwsradio en RTL Z. Gespecialiseerd in innovatie, ondernemerschap en human capital.

Programma

ontvangst
start diner-sessie

Tijdens het diner worden keynotes afgewisseld met ronde tafelgesprekken onder leiding van een journalist van het FD.

koffie & netwerken
einde
Voor wie?

FD (Young) Circle is een exclusief netwerk van beslissers uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap.

  • Besloten netwerk waarbij peers uit verschillende disciplines elkaar regelmatig ontmoeten.
  • Centraal staan het vinden én behouden van een gezond groeipad voor Nederland.
  • Vier kennisintensieve diner-sessies per jaar.
  • Bevindingen worden door Het Financieele Dagblad – geanonimiseerd – gepubliceerd.
  • Lidmaatschap is exclusief op uitnodiging.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Titia te Dorsthorst, projectmanager FD (Young)Circle:

Mail: Titia.te.dorsthorst@fdmediagroep.nl / Telefoon: 06-2393 6505

Locatie

A'DAM Toren

Overhoeksplein 1, 1031 KS Amsterdam

Plan uw route

De besloten dinersessie FD Combi Circle wordt gehouden in The Loft, gelegen op de 16e etage van de A’DAM Toren.

De A’DAM Toren ligt direct aan het IJ, tegenover Amsterdam CS. Parkeren is mogelijk in de parkeergarage van de A’DAM Toren welke 24 uur per dag, 7 dagen in de week is geopend. Parkeren in deze garage kost 2,70 per uur (90 eurocent per 20 minuten).

Per openbaar vervoer kun u vanaf Amsterdam CS met de gratis veerpont – richting Buiksloterweg – in ca. 3 minuten overvaren. De veerpont gaat tussen de 5 en 10 keer per uur.

Andere events