terug naar alle events

Energeia Energy Day 2019

Donderdag 20 juni 2019
Vanaf €399,- (ex btw) voor abonnees en €449,- (ex btw) voor niet-abonnees
Aanmelden voor dit event
Zet in agenda Blijf op de hoogte Delen
Dit event wordt georganiseerd door:

Over dit event

Ook in 2019 organiseert Energeia weer de Energeia Energy Day. Dit congres staat garant voor een inspirerende dag, met actueel dwingende energieonderwerpen en relevante topsprekers. Het evenement, dat ieder jaar uitverkocht is, kent een gevarieerd programma van plenaire bijeenkomsten en verdiepende sessies tot workshops en een netwerkdiner met dinner speech. Deze negende Energeia Energy Day 2019 wordt gehouden in Hotel The Grand te Amsterdam.

Hoewel de redactie nog druk bezig is met het samenstellen van het programma, beginnen de contouren zich duidelijk af te tekenen.

De plenaire aftrap komt van Han Fennema, CEO van Gasunie. Er staat veel op stapel in de gassector, en één ding is zeker: er gaat veel veranderen. De rol van gas in het energiesysteem, de mogelijkheden die waterstof biedt, de consequenties van de verminderde winning in Groningen en de kleine velden, de geopolitieke dimensie -het is allemaal even interessant. Ook in de parallelsessies zullen we hier dieper op ingaan, onder meer met hoogleraar Internationale Politiek David Criekemans.

Sanne Akerboom stapt na Han Fennema op het podium. Zij promoveerde vorig jaar op de besluitvorming bij de bouw van windparken. Haar conclusie: deze voldeed niet aan de democratische idealen van onze samenleving. De overheid riskeert daarmee een verlies aan vertrouwen van de burger, maar van het woord ‘draagvlak’ lijkt iedereen tegenwoordig rode vlekjes te krijgen. Nergens voor nodig, oordeelt Akerboom, en op Energeia Energy Day komt ze uitleggen waarom. Ook dit onderwerp krijgt opvolging tijdens de verdiepende parallelsessies, onder andere tijdens de sessie met landschapsarchitect Berno Strootman, die als Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving het kabinet adviseert over de inrichting van de publieke ruimte.

Uiteraard is er ook aandacht voor politiek, want op 23 mei trekt Europa naar de stembus. Wat betekent de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen voor de energie- en klimaatpolitiek? Blijft het parlement ambitieus, of wordt de toon gematigder? Luister naar de duiding van Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).

De plenaire middag geeft ruimte aan ondernemersverhalen. Zo komt Zakenvrouw van het Jaar 2018 Aukje Kuypers vertellen waarom ze met haar familiebedrijf Kuijpers aanjager wil zijn van verduurzaming in de gebouwde omgeving. Onder leiding van deze topondernemer koos Kuijpers naar eigen zeggen zeer consequent voor een scherpere focus op energieneutraal bouwen en installeren. Daarna betreedt een andere topondernemer het podium: Sjef Peeraer. Hij zal door dagvoorzitter Roelof Hemmen worden ondervraagd over tien jaar ondernemen in de energiesector. Peeraer begon in 2008 als kleine elektriciteitsleverancier in de nucleaire niche, en wist in de tien jaar die volgden met zijn bedrijf Nuts Groep uit te groeien tot een speler van formaat. Dat formaat werd in 2018 onderstreept met de overname van de Nederlandse Energie Maatschappij.

Tussen de twee plenaire blokken gaan we zoals gezegd de diepte in met een aantal parallelsessies. Diverse actueel dwingende onderwerpen worden behandeld. Onderwerpen als de internationale energiepolitiek ten tijde van Trump, Poetin en Brexit. Of de omgang met de publieke ruimte, niet in de laatste plaats in het licht van de Regionale Energiestrategieën. We zullen stilstaan bij innovaties in het netbeheer, zoals toepassing van gelijkspanning en de rol van batterijen in het net. Groene waterstof, groen gas en de rol van bio-LNG zullen ook niet onbenoemd blijven. En we bereiden een sessie voor waarbij u de kennis kunt raadplegen van onze Trilemma-auteurs Sjak Lomme en Paul Giesbertz.

Gedurende de dag is er volop ruimte voor netwerken en ontmoeting. Nadat het scherpe podcast-duo Bontenbal & De Boer de congresdag met rake observaties heeft afgesloten, bieden we u in Hotel The Grand ter afsluiting eerst een netwerkborrel en aansluitend een diner, opgeluisterd met een interessante dinner speech door Diederik Samsom. Genietend van een heerlijke maaltijd heeft u alle tijd om met uw peers nog eens te reflecteren op de inspirerende verhalen van de topsprekers en deelnemers op Energeia Energy Day!

Bekijk hieronder de sfeerimpressie van de Energeia Energy Day 2018. Heeft u vragen over de 2019 editie? Stuur dan een e-mail naar info@energeia.nl.
Lees meer

Sprekers

Han Fennema

Ceo en voorzitter RvB van Gasunie

Sinds 2014 aan het roer bij Gasunie. Hiervoor had hij bestuursfuncties bij o.a. Eneco Groep en Enexis.

Diederik Samsom

Politicus en energiedeskundige

Bestuurslid bij KIVI. Oud-partijleider van de PvdA. Actief als strategisch adviseur energie voor o.a. De Rijksoverheid.

Sanne Akerboom

Onderzoeker aan de Universiteit Utrecht

Akerboom is politicoloog en jurist. Ze schreef haar proefschrift over burgerparticipatie en doet sinds 2010 onderzoek naar de energietransitie.

Aukje Kuypers

Algemeen directeur van Kuijpers

Algemeen directeur van familiebedrijf en technisch dienstverlener Kuijpers. Ze is Zakenvrouw van het Jaar 2018.

Sjef Peeraer

Founder van Nuts Groep

Oprichter van de Nuts Groep. Was vanaf het begin (2008) ceo maar is per 2019 directielid strategie en productontwikkeling.

Bas Eickhout

Europarlementariër namens GroenLinks

Is sinds 2009 Europarlementariër voor GroenLinks. In 2018 werd hij door de Europese Groene partijen gekozen als lijsttrekker.

Henri Bontenbal & Remco de Boer

Podcastduo Bontenbal & De Boer

Bontenbal is strategisch adviseur bij Stedin en De Boer is onderzoeker, adviseur en publicist gespecialiseerd in energietransitie.

Sjak Lomme

Zelfstandig energie-adviseur

Zelfstandig adviseur in de Nederlandse energiesector. Hoofd auteur van Energeia Trilemma (voorheen Vrijhandelsoptiek).

Paul Giesbertz

VP Regulatory affairs bij Statkraft

Ruim 10 jaar werkzaam bij Statkraft. Hiervoor werkte hij o.a. bij de NMa en KEMA Consulting. Co-auteur bij Trilemma

David Criekemans

Hoogleraar verbonden aan verschillende universiteiten

Doceert aan Universiteit Antwerpen, University College Roosevelt en Geneva Institute of Geopolitical Studies over internationale politiek en veiligheid.

Berno Strootman

Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving

In 2016 benoemd door het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Daarnaast is hij oprichter en directeur van Strootman Landschapsarchitecten.

Jan Frederik Braun

Strategisch Energie Analist bij HCSS

Sinds 2018 verbonden aan het The Hague Centre for Strategic Studies. Specialismen: (inter)nationaal klimaat- en energiebeleid en technologische innovatie.

Harry Stokman

Ceo bij DC Systems

Internationaal gerenommeerd gelijkspanningsexpert. Nevenfuncties zijn o.a. voorzitter IEC werkgoep AhG (LVDC) en lid IEC System Committee LVDC.

Petrus Postma

Partner bij bureau BLOC

Mede-oprichter van BLOC. Hij is gespecialiseerd in Greenports, duurzame energie en circulariteit en manager van het programma www.co2smartgrid.nl

Kees van der Leun

Directeur bij Navigant

Energiespecialist. Hij was projectdirecteur van The Energy Report, een visionair scenario voor 100% hernieuwbare energie in 2050. Was topbestuurder bij Ecofys.

Roderick Timmer

Manager Energy Desk bij Cross Options Group

Specialist in energiehandel. Werkte o.a. bij Nuon en Vattelfall. Is sinds 2018 EEX Exchange Council Member bij de European Energy Exchange AG.

Remko Bos

Directeur Energie ACM

Houdt toezicht op de netbeheerders. Ook is Bos vicepresident van de Council of European Energy Regulators (CEER).

Hans van Cleef

Senior econoom bij ABN Amro

Binnen het Economisch Bureau van de bank verantwoordelijk voor de sector Energie. Doet regelmatig verslag van de energiemarkt.

Bekijk alle 18 sprekers
copyright: Sander Nieuwenhuys
copyright: Sander Nieuwenhuys
copyright: Sander Nieuwenhuys
copyright: Sander Nieuwenhuys
copyright: Sander Nieuwenhuys

Dagvoorzitter

Roelof Hemmen

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Anchor in het kwadraat. Dagelijks te horen op BNR Nieuwsradio. Gespecialiseerd in economie en energie.

Programma

registratie

Inloop & registratie onder het genot van koffie en thee

plenaire sessie 1 O.a. Han Fennema en Bas Eickhout

Opening en welkom door Wouter Hylkema (hoofdredacteur Energeia) en Roelof Hemmen, de dagvoorzitter van Energeia Energy Day 2019.
Sprekers tijdens de eerste sessie zijn: Han Fennema (ceo Gasunie), Sanne Akerboom (onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht) en Bas Eickhout (Europarlementariër namens GroenLinks).

lunch

Lunch & netwerken

parallelsessies ronde 1 Met o.a. David Criekemans en Berno Strootman

Verspreid over breakoutruimtes worden er parallelsessies georganiseerd met aansluitend een korte break om tussen de sessies te kunnen wisselen.

* Blok 1A: Geopolitiek met Jan Frederik Braun en David Criekemans
* Blok 2A: Gelijkstroom met o.a. Harry Stokman
* Blok 3A: Porthos en CCUS met o.a. Petrus Postma
* Blok 4A: Rijksadviseur Berno Strootman
* Blok 5A: sessie georganiseerd door DNV-GL

parallelsessies ronde 2 Met o.a. Remco Bos en Sjak Lomme

Verspreid over breakoutruimtes worden er parallelsessies georganiseerd.

* Blok 1B: Groen gras, groene waterstof en bio-LNG met o.a. Kees van der Leun
* Blok 2B: Batterijen en het net met. o.a. Remco Bos
* Blok 3B: Prijsvorming op de groothandelsmarkten met o.a. Roderick Timmer en Hans van Cleef
* Blok 4B: Trilemma-auteurs vraagbaak met Sjak Lomme en Paul Giesbertz
* Blok 5B: sessie georganiseerd door DNV-GL

koffiebreak

Energizer in opmaak naar het tweede plenaire onderdeel

plenaire sessie 2 Met o.a. Aukje Kuypers en Sjef Peeraer

Bij de tweede plenaire sessie van de dag betreden o.a. Aukje Kuypers, Sjef Peeraer en het duo Bontenbal & De Boer het podium. Wouter Hylkema besluit het dagprogramma.

afronding dagprogramma start borrel
Diner Speech door Diederik Samsom

Optimaal netwerken en napraten met energieprofessionals en sprekers tijdens het afsluitende diner. Diederik Samsom verzorgt de dinner speech. Het Diner heeft plaats in de Raadzaal van Hotel The Grand.

Einde programma
Kosten

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten voor de Energeia Energy Day 2019. Abonnees van Energeia Energienieuws kunnen met korting naar de EED 2019, zij ontvangen per e-mail de link om tegen gereduceerd tarief hun toegangsbewijs te bestellen. Het early bird tarief was geldig tot 1 april 2019:

Dagprogramma:
* Early bird tarief abonnees: €399 ex. btw (€482,79 incl. btw)
* Early bird tarief niet-abonnees: €449 ex. btw (€543,29 incl. btw)

* Regulier tarief abonnees: €474 ex. btw (€573,54 incl. btw)
* Regulier tarief niet-abonnees: €524 ex. btw (€634,04 incl. btw)

Dagprogramma+diner
* Early bird tarief abonnees: €479 ex. btw (€579,59 incl. btw)
* Early bird tarief niet-abonnees: €529 ex. btw (€640,09 incl. btw)

* Regulier tarief abonnees: €549 ex. btw (€664,29 incl. btw)
* Regulier tarief abonnees: €599 ex. btw (€724,79 incl. btw)

Het diner vindt plaats in Hotel The Grand. Er vindt dus geen locatiewissel plaats.

Voor vragen over uw inschrijving kunt u een e-mail sturen naar info@energeia.nl.

Restitutiebeleid:
Kaart gekocht en onverhoopt verhinderd? Restitutie van het toegangsbewijs is niet mogelijk. Wel kunt u het ticket op een andere naam laten zetten. Dit kan tot maandag 17 juni 12.00 uur door een email te sturen naar michelle.vriend@fdmediagroep.nl.

Locatie

Hotel The Grand

Oudezijds Voorburgwal 197, 1012 EX Amsterdam

Plan uw route

The Grand Hotel is een rijksmonument en kent een lange en afwisselende geschiedenis, onder andere als klooster, Admiraliteit en stadhuis. Sinds 1992 is het een vijfsterrenhotel gesitueerd in het centrum van Amsterdam.

The Grand is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Vanaf station Amsterdam Centraal neemt u tram 9, 24 of 25 vanaf het Stationsplein naar het Spui/Rokin. Van daaruit is het nog ongeveer 3 minuten lopen naar het hotel. De trams in Amsterdam rijden gewoonlijk van 07:00 uur tot 01:00 uur.

Indien u met de auto komt, adviseren wij u te parkeren in parkeergarage Stadhuis/Muziektheater/Stopera, gevestigd aan het Waterlooplein 28, 1011 PG Amsterdam. Eenmaal geparkeerd neemt u de uitgang ‘Amstel’. Vanaf deze parkeergarage is het ca. 7 minuten lopen naar The Grand Hotel.

Organisator

Energeia is onderdeel van de FD Mediagroep

Energeia Energienieuws informeert energieprofessionals dagelijks over hun eigen sector. Energeia Energienieuws verschijnt elke werkdag met actuele, relevante nieuwsartikelen over elektriciteit, warmte, gas en renewables. Ons sterke punt is eigen nieuwsgaring. We geloven niet in gratis, maar in kwaliteit. Onze diensten leveren onze abonnees aanzienlijke kennisvoorsprong en tijdwinst op.

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

In de energie industrie levert DNV GL wereldwijd erkende test-, inspectie- en adviesdiensten aan de energie waardeketen. Dit omvat onshore en offshore windenergie, zonne-energie, conventionele opwekking, transmissie en distributie, opslag van energie, slimme netten, advies voor energie markten, regelgeving en duurzaam energie gebruik. Onze energie-experts ondersteunen klanten over de hele wereld in het leveren van een veilige, betrouwbare, efficiënte en duurzame energievoorziening.

Andere events