terug naar alle events

Energeia Energy Perspective

Woensdag 29 mei 2019
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Energeia Energy Perspective is een exclusief netwerk waarbij energieprofessionals uit het bedrijfsleven, overheid en wetenschap drie keer per jaar bij elkaar komen. De redactie van Energeia Energienieuws, onder leiding van hoofdredacteur Wouter Hylkema, geeft in nauwe samenspraak met de programmaraad invulling aan de thema’s. Het onderwerp voor de eerste editie is de warmtetransitie.

De warmtetransitie in Denemarken, een groeiend succes

In Denemarken is twee derde van woningen aangesloten op het warmtenet versus één op de vijftien woningen in Nederland. Voor Nederland komt dat neer op iets meer dan een half miljoen woningen. En dat terwijl volgens het Klimaatakkoord anderhalf miljoen woningen in 2030 een duurzame warmtevoorziening moet hebben. Een gigantische opgave, zeker aangezien de huidige warmtenetten nog lang niet altijd een duurzame warmtebron kennen. Kan Denemarken een voorbeeld voor ons zijn? Wat zijn de Deense sleutels tot succes?

Denemarken kent een fijnmazig netwerk van 66.000 kilometer aan pijpleidingen voor de levering van warmte aan ruim anderhalf miljoen huishoudens. Denemarken dankt deze infrastructuur aan het besluit, genomen tijdens de oliecrisis eind jaren ’70, om vrijkomende warmte van elektriciteitscentrales niet onbenut te laten, maar te gebruiken in woningen en andere gebouwen. Het land kent inmiddels honderden warmtebedrijven; geen private ondernemingen maar coöperatieve eigendommen van burgers en/of gemeenten. De Deense ambities stellen dat in 2035 alle warmte door de leidingen op duurzame wijze opgewekt dient te zijn. Hiervoor worden nu al grote warmtepompen gebouwd, die windenergie op momenten van overvloedige productie omzetten in warmte. Ook biomassa vervult een belangrijke rol, maar de inzet van deze groene brandstof is net als in Nederland tegelijk onderwerp van discussie.

Wat kunnen we van de Denen leren? Zijn dergelijke historisch gegroeide oplossingen te kopiëren naar de Nederlandse situatie? Op donderdag 29 mei worden deze kwesties geadresseerd tijdens de eerste Energeia Energy Perspectives. U krijgt het praktijkverhaal te horen van een coöperatie uit de regio Kopenhagen, kunt luisteren naar ervaringen uit het Rotterdamse. En uiteraard kunt u, onder het genot van een uitstekend diner, zelf aan de discussie deelnemen. Zo brengen we het gesprek verder, leren we van elkaar en geven we de energietransitie samen vorm.

Lees meer

Sprekers

Bjørk Paamand Olsen

Ceo bij Holte Fjernvarme

Sinds 2013 ceo van de stadswarmteleverancier en het -netwerk ten noorden van Kopenhagen. Was hiervoor o.a. directeur bij een bio-ethanolfabriek.

Astrid Madsen

Strategisch adviseur energietransitie bij Gemeente Rotterdam

Werkt mee aan de transitie naar een betaalbare, betrouwbare, schone en veilige energievoorziening voor de Gemeente Rotterdam.

Max Brouwer

Transitieversneller bij Talent voor Transitie

Zet zich als consultant in voor de warmtetransitie bij opdrachtgevers als EnTra Management en de Provincie Zuid-Holland.

Moderator

Remco de Boer

Onderzoeker en energiespecialist

Adviseur, auteur en veelgevraagd spreker over de energietransitie. Hij is maker van de podcast Studio Energie.

Programma

welkom en registratie
start dinersessie
after diner drinks
einde

Programmaraad

Wouter Hylkema

Hoofdredacteur Energeia Energienieuws

Hylkema werkt sinds 2007 bij Energeia Energienieuws waarvan hij in 2009 hoofdredacteur werd.

Taco Douma

Ceo RWE Nederland

Douma was tot 2017 Plant manager Eemshaven. Nu is hij director Hard Coal, Gas & Biomass Power Plants Continental Europe.

Medy van der Laan

Voorzitter Energie-Nederland

Behartigt de belangen van bijna alle energiebedrijven. Eerder staatssecretaris voor Media in het kabinet-Balkenende II.

Gertjan Lankhorst

Voorzitter VEMW

Sinds 2016 voorzitter van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water. Ook is hij directeur van de New Energy Coalition.

Ingrid Thijssen

Ceo Alliander

RvB-lid bij Alliander sinds 2014. Eerst als coo nu als ceo. Hiervoor was zij o.a. directievoorzitter NS Reizigers.

Jasper Vis

Oud-ceo Ørsted Nederland

Zelfstandige, werkt aan het boek ‘Feiten en fabels in de energiesector’. Voormalig directeur Ørsted Nederland (voorheen DONG Energy).

Locatie

Energeia auditorium Dauphine

Prins Bernhardplein 173, 1097 BL Amsterdam

Plan uw route

Het Energeia auditorium is achterin café-restaurant Dauphine gesitueerd. Café-restaurant Dauphine ligt direct tegenover NS-station Amsterdam Amstel en is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Er is een parkeergarage (betaald parkeren), maar vol=vol.

Voor wie?

Energeia Energy Perspective is een exclusief netwerk waarbij energieprofessionals uit het bedrijfsleven, overheid en wetenschap drie keer per jaar bij elkaar komen. De redactie van Energeia Energienieuws, onder leiding van hoofdredacteur Wouter Hylkema, geeft in nauwe samenspraak met de programmaraad invulling aan de thema’s.

• Besloten netwerk waarbij peers uit verschillende disciplines elkaar regelmatig ontmoeten.
• Drie kennisintensieve diner-sessies per jaar.
• Bevindingen worden door Energeia Energienieuws – geanonimiseerd – gepubliceerd.
• Lidmaatschap is exclusief op uitnodiging. Lidmaatschapskosten bedragen €2.400 per jaar.

Voor algemene informatie over Energeia Energy Perspective kunt u contact opnemen met Titia te Dorsthorst (via Titia.te.Dorsthorst@fdmediagroep.nl).

Initiatiefnemer

Energeia is onderdeel van de FD Mediagroep

Energeia Energienieuws informeert energieprofessionals dagelijks over hun eigen sector. Energeia Energienieuws verschijnt elke werkdag met actuele, relevante nieuwsartikelen over elektriciteit, warmte, gas en renewables. Ons sterke punt is eigen nieuwsgaring. We geloven niet in gratis, maar in kwaliteit. Onze diensten leveren onze abonnees aanzienlijke kennisvoorsprong en tijdwinst op.

Andere events