Energeia Energy Perspective is een exclusief netwerk waarbij energieprofessionals uit het bedrijfsleven, overheid en wetenschap drie keer per jaar bij elkaar komen. De redactie van Energeia Energienieuws, onder leiding van hoofdredacteur Wouter Hylkema, geeft in nauwe samenspraak met de programmaraad invulling aan de thema’s. Het onderwerp voor de eerste editie is de warmtetransitie.
De warmtetransitie in Denemarken, een groeiend succes
In Denemarken is twee derde van woningen aangesloten op het warmtenet versus één op de vijftien woningen in Nederland. Voor Nederland komt dat neer op iets meer dan een half miljoen woningen. En dat terwijl volgens het Klimaatakkoord anderhalf miljoen woningen in 2030 een duurzame warmtevoorziening moet hebben. Een gigantische opgave, zeker aangezien de huidige warmtenetten nog lang niet altijd een duurzame warmtebron kennen. Kan Denemarken een voorbeeld voor ons zijn? Wat zijn de Deense sleutels tot succes?
Denemarken kent een fijnmazig netwerk van 66.000 kilometer aan pijpleidingen voor de levering van warmte aan ruim anderhalf miljoen huishoudens. Denemarken dankt deze infrastructuur aan het besluit, genomen tijdens de oliecrisis eind jaren ’70, om vrijkomende warmte van elektriciteitscentrales niet onbenut te laten, maar te gebruiken in woningen en andere gebouwen. Het land kent inmiddels honderden warmtebedrijven; geen private ondernemingen maar coöperatieve eigendommen van burgers en/of gemeenten. De Deense ambities stellen dat in 2035 alle warmte door de leidingen op duurzame wijze opgewekt dient te zijn. Hiervoor worden nu al grote warmtepompen gebouwd, die windenergie op momenten van overvloedige productie omzetten in warmte. Ook biomassa vervult een belangrijke rol, maar de inzet van deze groene brandstof is net als in Nederland tegelijk onderwerp van discussie.
Wat kunnen we van de Denen leren? Zijn dergelijke historisch gegroeide oplossingen te kopiëren naar de Nederlandse situatie? Op donderdag 29 mei worden deze kwesties geadresseerd tijdens de eerste Energeia Energy Perspectives. U krijgt het praktijkverhaal te horen van een coöperatie uit de regio Kopenhagen, kunt luisteren naar ervaringen uit het Rotterdamse. En uiteraard kunt u, onder het genot van een uitstekend diner, zelf aan de discussie deelnemen. Zo brengen we het gesprek verder, leren we van elkaar en geven we de energietransitie samen vorm.