terug naar alle events

Digitale Transformatie

Boardroomsessie: Hoe houd je de winkel open terwijl je innoveert?

Donderdag 11 juli 2019
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Op donderdag 11 juli organiseerde Het Financieele Dagblad de boardroomsessie Digitale Transformatie. Hieronder vindt u het verslag (conform Chatham House Rule) van deze bijeenkomst.

Digitale Transformatie, en snel een beetje

Bedrijven moeten zichzelf digitaal heruitvinden om in de toekomst te kunnen overleven. De techniek is er, maar hoe krijg je de organisatie achter de nodige veranderingen? Dat is het grootste dilemma van it-bestuurders, bleek tijdens de boardroomsessie ‘Digitale Transformatie, en snel een beetje’, georganiseerd door het FD in samenwerking met Rackspace en Google. Een van de aanwezigen vatte het samen in een heuse tegeltjeswijsheid: ‘Tech is easy, change is hard’.

De reden dat het zo lastig is om veranderingen door te voeren is simpel, zegt een ander: ‘De enige mens die wil veranderen is een baby met een natte luier.’ Dan serieus: ‘Het is logisch dat werknemers sceptisch zijn over algoritmes waarvan gezegd wordt dat ze het werk beter kunnen doen dan de werknemers zelf.’

Veiligheid bieden

Een ander vult aan: ‘Mensen moeten zich veilig voelen voordat ze verandering accepteren.’ De cio vertelt hoe hij na jaren werken eindelijk door het conservatisme in zijn organisatie begint te breken. Het geheim? ‘We zijn begonnen in het deel van de organisatie dat het meest open staat voor veranderingen. Die groep werkt nu als breekijzer en aanjager van innovatie in de rest van het bedrijf.’

Een andere IT-directeur slaat aan op de term veiligheid. ‘Je moet iets creëren waardoor medewerkers het gevoel hebben dat ze hun werk beter kunnen doen. Want door administratieve taken te automatiseren, blijft er meer tijd over voor werkzaamheden waar werknemers juist energie van krijgen. Zodra werknemers het idee hebben dat algoritmes op een of andere manier een bedreiging vormen, gaan de hakken in het zand.’

Gemengd beeld

De meeste bestuurders aan tafel ondervinden grote verschillen in de weerstand die zij binnen hun organisatie ervaren. ‘Op sommige afdelingen stuiten we al op weerstand als we agile willen werken. Tegelijkertijd hebben we teams die vooruitstrevend bezig zijn met kunstmatige intelligentie’, schetst een deelnemer.
Een ander vult aan: ‘Een deel van onze mensen gaat echt naar alle sessies over agile werken en digitalisering, en anderen helemaal niet. Beiden is niet echt ideaal. Daar moet je soms toch wat dwang toevoegen.’

De verschillen leveren soms een lastige spagaat op, zegt een derde. ‘Aan de ene kant moet je werknemers motiveren die minder veranderbereid zijn. Tegelijkertijd wil je ook aantrekkelijk blijven voor de mensen die wél veranderbereid zijn.’

Dat laatste is vooral belangrijk omdat goed technisch personeel schaars is, waardoor bedrijven vechten om dezelfde talenten. ‘Goede mensen binnenhalen lukt nog wel’, schetst een cio. ‘Maar het probleem is dat ze ook snel weer weg zijn. Dan loopt na twee jaar ook de inhoudelijke kennis de deur uit. Mijn grootste uitdaging is de borging van deze kennis.’

Bekijk hieronder de videoimpressie – de tekst gaat door onder de video. 

Hoeveel vrijheid?

Een andere vraag die bij meerdere deelnemers leeft is hoeveel vrijheid je medewerkers moet geven om te innoveren. Eén ding is duidelijk: het werkt niet om innovatieve projecten totale vrijheid te geven, bijvoorbeeld in de vorm van een onafhankelijke start-up. ‘Dan krijg je een fremdkörper die je nooit meer goed kan integreren in je organisatie’, zegt iemand.

Het tegenovergestelde, totale controle, werkt evenmin, is de consensus. ‘Dan wordt alle creativiteit gesmoord.’ Waar precies de goede balans zit tussen vrijheid geven en de vinger aan de pols houden, verschilt per bedrijf en per sector, blijkt al snel. Een gouden regel bestaat niet. Interessante ervaringen wel.

Moestuinsysteem

Een van de manieren om innovatie te managen is het ‘moestuinsysteem’, waarmee een van de deelnemers werkt. Kort gezegd heeft deze cio de innovatie verdeeld in drie fases.

De eerste fase is de moestuin. Hier krijgen medewerkers alle vrijheid om te experimenteren, zij het op kleine schaal. De tweede fase is de groentekas, waar de veelbelovendste experimenten op grotere schaal worden getest. Als dat ook een succes blijkt, volgt fase drie. Dat is de fabrieksfase, waarin de innovatie wereldwijd wordt uitgerold.

Het bestuur geeft experimenten in de eerste fase veel vrijheid, maar houdt vanaf de tweede fase de experimenten nauwgezet in de gaten. ‘Als een experiment groot uitgerold wordt, moeten we een investeringsbeslissing maken. Ik doe dat met medebestuurders’, legt de betreffende cio uit. ‘Als je dat niet doet, wordt het een rommeltje. Het moet uiteindelijk wel bij ons bedrijf passen, dus daar horen bepaalde eisen bij.’

Bestuur naar de mensen

Een collega-cio heeft onlangs een andere wijziging doorgevoerd om innovatieve ideeën meer ruimte te geven. ‘Teams die innoveren komen niet langer naar het bestuur toe, maar het bestuur komt naar hen toe’, zegt hij.

‘Dus in plaats van dat ze iets moeten verdedigen of verkopen aan het bestuur, krijgen ze het gevoel dat de bestuurders de waarde van hun werk zien en meedenken over hoe ze obstakels voor innovatie uit de weg kunnen ruimen. Dat maakt een hoop enthousiasme los.’

Voordeel ten opzichte van start-ups

Een andere deelnemer besluit de sessie met een hoopgevende boodschap. ‘We kijken soms naar start-ups alsof die alles beter doen dan grotere bedrijven. Maar kleine start-ups springen soms ook maar wat rond.’

‘Als groter bedrijf heb je een vast klantenbestand van mensen die je kennen en ook in jou investeren. Daar kun je veel voordeel uit halen. Als je kijkt naar de bedrijven die het goed doen, dan zitten daar zeker grote bedrijven tussen.’

Lees meer

Sprekers

Hans Borgman

Professor aan de Amsterdam Business School

Is sinds 2017 bovendien hoogleraar Information Systems & Digital Business aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA.

René Steenvoorden

Global Chief digital officer bij Randstad

Is verantwoordelijk voor de wereldwijde IT-strategie van Randstad en de digitale strategie gericht op versnelde innovatie en klantbediening.

Moderator

Rens de Jong

Presentator, journalist, dagvoorzitter

Presentator BNR Nieuwsradio en RTL Z. Gespecialiseerd in innovatie, ondernemerschap en human capital.

Programma

ontvangst
start ontbijtbijeenkomst

Gesprek aan de boardroomtafel van het FD. Rens de Jong modereert de ontbijtsessie.

afronding ontbijtsessie
einde
Voor wie?

De bijeenkomst is exclusief voor genodigden. Tot de genodigden behoren directie- en managementleden van legacy-bedrijven met digital in hun portefeuille.

Wilt u een uitnodiging voor deze bijeenkomst ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Max den Hoed (Max.den.Hoed@fd.nl) met daarin een korte omschrijving van uw bedrijf, functie en bedrijfsgrootte (in omzet en in fte’s). 

Locatie

FD Boardroom

Wibautstraat 224, 1097 DN AMSTERDAM

Plan uw route

De boardroomsessie Digitale Transformatie wordt gehouden in de boardroom van het Financieele Dagblad.

Entree tot het pand is via de 24-uurs receptie aan de zijkant (zijde Wibautstraat) van het gebouw.

Hieronder vindt u de routebeschrijving naar het Financieele Dagblad. U kunt parkeren in de parkeergarage van Dauphine.

Routebeschrijving FD Mediagroep

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Bij Rackspace vergroten we de waarde van de cloud in elke fase van de digitale transformatie. Door het beheren van apps, data, security en meerdere clouds, zijn wij de beste keuze voor klanten om de cloud te bereiken, te innoveren met nieuwe technologieën en het rendement van IT-investeringen te verhogen. Als een erkend leider in Gartner Magic Quadrant, hebben we een unieke positie waarmee wij de kloof dichten te tussen de complexe realiteit van vandaag en de belofte van morgen. Met een passie voor het succes van onze klanten, bieden wij onafhankelijke expertise op basis van aantoonbare resultaten, voor alle vooraanstaande technologieën. Rackspace is door onder andere Fortune, Forbes en Glassdoor verkozen tot een van de beste plaatsen om te werken.

In de whitepapers Thriving in the Age of Digital Disruption en Modernize the customer experience with your apps leest u meer over de visie en dienstverlening van Rackspace rondom digitale transformatie.

Google Cloud is widely recognized as a global leader in delivering a secure, open, intelligent and transformative enterprise cloud platform. Our technology is built on Google’s private network and is the product of nearly 20 years of innovation in security, network architecture, collaboration, artificial intelligence and open source software. We offer a simply engineered set of tools and unparalleled technology across Google Cloud Platform and G Suite that help bring people, insights and ideas together. Customers across more than 150 countries trust Google Cloud to modernize their computing environment for today’s digital world.

Google Cloud’s portfolio of products, services and tools enable customers to modernize their operations for today’s digital world. Google Cloud touches every layer of the business and includes: Google Cloud Platform with offerings that span storage, infrastructure, networking, data, analytics and app development; machine learning tools and APIs; G Suite’s collaboration and productivity tools; enterprise Maps APIs; and Android phones, tablets and Chromebooks for the enterprise.