terug naar alle events

De Overname LIVE

Vrijdag 26 januari 2018
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Tijdens De Overname Live sprak Paul van Liempt met ondernemers die hun bedrijf verkochten én ondernemers die andere bedrijven overnamen. Over de tranen achter de transacties, het zweet achter de deals.

Lucas Jonker wilde zijn banketbakkerij Maison Kelder verkopen en zocht een goeie kandidaat. Verschillende grote ketens meldden zich en een aantal banketbakkers, maar steeds was de match er niet. De banketbakkerij kon niet opgaan in een keten van broodbakkerijen en de banketbakkers wisten wel alles van banket, maar konden geen vijftig man aansturen of het geld op tafel leggen.

Hobbykok

Toen klopte bankier Bob Kaptein aan. Hij wilde uit de financiële sector, wilde ondernemen en echt iets maken en als hobbykok was hij meteen enthousiast toen hij hoorde dat Maison Kelder te koop was. Lucas Jonker had iets langer nodig. ‘Een bankier? Wat moet die nou met een banketbakkerij?!’

Kaptein en Jonker namen de tijd om elkaar te leren kennen en te overtuigen. Dat Kaptein het 76-jarige Maison Kelder 100 wilde laten worden, hielp enorm om Jonker over de streep te trekken. Inmiddels is het een aantal jaren later. Jonker is niet meer betrokken bij de zaak, maar zijn vrouw is nog hoofd verkoop en zo krijgt hij toch mee hoe het loopt. Ze kunnen bij De Overname Live vredig naast elkaar zitten en vertellen over het proces.

Weelde aan data

Pieter Paul Verheggen van Motivaction vertelde zijn verhaal net na dit bankierbanketduo. Hij nam het failliete Trendbox over en had daarbij vooral met de curator te maken, een langdurig overleg en kennismaking met de vorige eigenaar zat er voor hem niet in. Zijn voordeel was dat hij het bedrijf wel goed kende omdat het in dezelfde markt opereerde.

De andere grote uitdaging voor hem was dat het heel snel moest. Binnen vijf weken was de deal rond. Geen tijd om te twijfelen of heel diep de administratie in te duiken. Verheggen wist wel van onderzoek dat Trendbox had gedaan en dat een weelde aan data had opgeleverd, dat sloot zo goed aan op de onderzoeken van Motivaction dat hij de stap zette en Trendbox overnam.

Ontslag aangevraagd

De inkt van de deal is nog nauwelijks opgedroogd en hoe het precies verder gaat met het personeel van Trendbox, voor wie in principe allemaal bij het failliet gaan al ontslag was aangevraagd, weet Verheggen nog niet. Hij is nog in gesprek.

De oude eigenaar, die hij nog wel heeft gesproken – ‘Dat waren zakelijke gesprekken.’ – gaat in elk geval niet mee naar Motivaction, die begint opnieuw voor zichzelf. Ook al was de overname op dat moment nauwelijks een maand rond, Verheggen antwoordde op de vraag of het een succesvolle overname was met een volmondig ja.

Stropdas in de soep

De laatste die zijn verhaal deed, was Mr Roompot, Henk van Koeveringe, die na veertig jaar zijn Roompot Vakanties van de hand deed. Daar begon hij rond zijn 55ste over na te denken, want hij wilde niet pas een overnamekandidaat zoeken op het moment dat, zoals hij dat zei, ‘mijn stropdas in de soep hangt’.

Eén ding wist hij zeker, zijn kinderen moesten de onderneming níet overnemen. Hij had genoeg familiebedrijven overgenomen om te weten dat dat vaak veel verdriet en geld kost. Een concurrent kon ook niet, want dan werd dat een te grote speler binnen de branche. Daarom kwam Van Koeveringe uit bij private equity partijen. Dat is hem goed bevallen en uiteindelijk heeft hij in vier etappes zijn Roompot Vakanties aan private equity partijen verkocht.

Vrij met kerst

Slechts één enkele keer ging dat niet helemaal goed, toen had zo’n partij Van Koeveringe met wat erg veel vreemd vermogen opgescheept. Dat kon nog gerepareerd worden, maar had hij liever voorkomen, bekende de ondernemer. Nu onderneemt hij zelf nog, ook op het terrein van private equity, maar daar is hij nog maar 30, 35 uur per week mee kwijt.

Wel eens schrikken voor zijn vrouw, zei Van Koeveringe. En, voor het eerst sinds heel lang was hij vrij met kerst en is hij zelf, na veertig jaar vakanties voor anderen verzorgen juist ook vaak rond die feestdagen, op reis gegaan. Hoe goed hem dat bevallen is, wilde hij pas uit de doeken doen bij de borrel, waarmee De Overname Live werd afgesloten.

Lees meer

Sprekers

Lucas Jonker

Gepensioneerd ondernemer

Nam in 1980 banketbakkerij Maison Kelder over. Hij verkocht het bedrijf toen hij geen opvolger kon vinden.

Bob Kaptein

Eigenaar van Maison Kelder

De oud-bankier bij ABN Amro besloot na een bijna-doodervaring een bedrijf over te nemen: Maison Kelder.

Henk van Koeveringe

Oprichter en president-commissaris van Roompot Vakanties

Van Koeveringe verkocht in 2015 de bungalowparkentak aan de Franse investeringsmaatschappij PAI Partners.

Pieter Paul Verheggen

Algemeen directeur van Motivaction

Het onderzoeksbureau kwam in het nieuws omdat ze branchegenoot Trendbox, nadat er faillissement was aangevraagd, heeft overgenomen.

Presentator

Paul van Liempt

Presentator en dagvoorzitter

Presentator, journalist, dagvoorzitter. Naast zijn werk voor radio en televisie publiceerde hij verschillende boeken.

Concept radioprogramma De Overname

De tranen achter de transacties, het zweet achter de deals. In het wekelijkse radioprogramma gaat presentator Paul van Liempt in op zoek naar de mooiste verhalen achter spraakmakende overnames.

Luister hier naar een uitzending uit de reeks ‘BNR De Overname’.