terug naar alle events

De Dag van de Zorg

Kan de professional nog werken met hart en ziel?

Vrijdag 1 november 2019
40 (inclusief btw) / gratis voor VvAA-leden
Aanmelden voor dit event
Zet in agenda Volg FD BNR LIVE Delen
In samenwerking met:

Over dit event

Tijdens de Dag van de Zorg op vrijdag 1 november in Utrecht staat de vraag centraal hoe de  individuele zorgprofessional bezield aan het werk blijft, in tijden waarin de professional en de sector op veel manieren onder druk staan.

Een dag met concrete tips en adviezen voor de dagelijkse zorgpraktijk. Tijdens twee break-outsessies wordt het vergrootglas gelegd op het eigen handelen. Want hoe ‘deal’ je met fouten in de werkomgeving? Of hoe ga je om met een potentiële klacht of tuchtzaak? Daarnaast pakken we deze dag de thermometer erbij: hoe staat het met de bezieling van zorgverleners anno 2019?

En natuurlijk is er een BNR Zorgdebat, onder leiding van Tom van ’t Hek. Over de stress die veel zorgprofessionals voelen in deze tijden van marktwerking, regeldruk en patiënten die steeds mondiger worden. We sluiten de dag af met een netwerkborrel en de opening van een unieke fototentoonstelling: een inkijk in de wereld van collega-zorgprofessionals anno 2019.

De verschillende programmaonderdelen:

  • VvAA Break-out sessie: Dealen met fouten in een glazen huis: als je zelf het slechte nieuws bent.
  • VvAA Break-out sessie: Omgaan met klachten: praktisch advies voor de allereerste cruciale fase. 
  • BNR Zorgdebat: De maatschappij eist, de zorgverlener draait (door)
  • Fototentoonstelling: Beeld van de Zorg

Onder het programmablok vindt u een toelichting op de verschillende onderdelen. Op het aanmeldformulier kunt u uw voorkeurssessie kenbaar maken. Indeling gaat op volgorde van aanmelding. 

Lees meer

Programma

Inloop & registratie
VvAA Break-out sessie: Dealen met fouten in een glazen huis: als je zelf het slechte nieuws bent Gerda Zeeman en Loes van der Linden

* * Deze sessie is uitsluitend bedoeld voor professionals die actief zijn als zorgverlener * *
.
Als zorgverlener werk je onder hoge druk in een glazen huis. Toch is niemand feilloos en krijgt vrijwel elke zorgverlener in zijn of haar loopbaan een keer te maken met een patiëntveiligheidsincident, calamiteit, klacht en/of tuchtzaak. Stuk voor stuk situaties met een enorme impact die je gevoel van weerbaarheid diepgaand kunnen aantasten, evenals je professionele functioneren en plezier in je werk.
.
Tijdens deze sessie onder leiding van Gerda Zeeman -gynaecoloog, coach en initiatiefnemer van het Leernetwerk Peer Support van VvAA- en Loes van der Linden, coördinator van het Leernetwerk Peer Support, bespreken we met zorgcollega’s onderling:
.
* 25 jaar in het vak - van gemiste diagnoses, complicaties, klachten en een tuchtzaak: een ervaringsverhaal
* Wat zijn de daadwerkelijke feiten en cijfers omtrent de persoonlijke en professionele nasleep van patiëntveiligheidsincidenten in Nederland?
* En als het dan gebeurt: hoe ga je er het beste mee om? En wat kun je in zo’n situatie betekenen voor een collega?

VvAA Break-out sessie: Omgaan met klachten: praktisch advies voor de allereerste cruciale fase Agatha Hielkema en Tom van 't Hek

Klachten maken onherroepelijk deel uit van je werk als zorgverlener. Een klacht voorkomen is dan ook geen optie. Maar hoe je ermee omgaat in de allereerste fase, wanneer je er nog alleen voor staat, kan bepalend zijn voor het verdere verloop. De hedendaagse zorgpraktijk vereist transparantie en een open houding. Dat maakt het niet minder spannend om het gesprek aan te gaan dat over jouw eigen functioneren. Hoe pak je dat aan?
.
Tijdens deze sessie interviewt huisarts en BNR-presentator Tom van ‘t Hek Agatha Hielkema, jurist gezondheidsrecht bij VvAA over die allereerste, cruciale fase.

Pauze
BNR Zorgdebat - Kan de zorgprofessional nog wel werken met hart en ziel? Tom van 't Hek en anderen

Hoe kan de zorgprofessional blijven werken en - als het even kan: met hart en ziel? De veeleisende maatschappij zorgt voor een hoog afbreukrisico, bij de oudere én de jongere zorgprofessional. Het dertigersdilemma, de regelgekte, de mondige patiënt, de oprukkende zzp-er die kan ‘cherry picken’, de huisarts die geen eigen praktijk meer wil, en politiek en maatschappij die de zorg in een glazen huis zetten en dwingen tot perfecte – zinnige - zorg op een zo goedkoop mogelijke manier.
.
Tijdens het zorgdebat gaat Tom van ‘Hek met zorgprofessionals in gesprek over hun bezieling, hoe die op de proef wordt gesteld en hoe ze hun werk toch met passie en plezier kunnen blijven doen. Samen met diverse experts richt van ’t Hek het vizier op enkele weeffouten in het zorgstelsel. Wie is er aan zet? Zijn de problemen in de zorg op te lossen met extra geld en goed werkgeverschap? Of zijn er grotere keuzes te maken om leegloop in de zorg te voorkomen?

Opening tentoonstelling Beeld van de Zorg

Om 18.00 uur staat de borrel klaar en bent u deelgenoot van de lancering van het Beeld van de Zorg: een unieke inkijk in de wereld van zorgverleners anno 2019: waar ze het voor doen, voor wie ze het doen en waar ze tegenaan lopen in de praktijk. Er is volop gelegenheid om de tentoonstelling offline én online te bekijken en natuurlijk om na te praten over de verschillende programmaonderdelen van de Dag van de Zorg.

Einde

Sprekers

Micky Adriaansens

Juriste, bestuurder en politica

Ze is voorzitter van de raad van bestuur van Twynstra Gudde en VVD-senator van de eerste kamer.

Agatha Hielkema

Jurist gezondheidsrecht bij VvAA

Expert in Gezondheidsrecht, Klacht- en tuchtrecht, Conflicten met zorgverzekeraars en IGZ vraagstukken

Jim van Os

Hoogleraar psychiatrie bij het UMC Utrecht

Naast hoogleraar is hij voorzitter van de Divisie Hersenen van het Utrechts Medisch Centrum Utrecht.

Wilmar Schaufeli

Psycholoog en hoogleraar in Utrecht en Leuven (B)

Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie en onderzoekshoogleraar. Geregistreerd klinisch psycholoog, GZ-pycholoog en arbeids- en gezondheidspsycholoog.

Nienke Wijnants

Psycholoog, loopbaanadviseur en auteur

Ze werd bekend met Het dertigersdilemma, een bestseller over de loopbaan- en levensvragen van jonge hogeropgeleiden.

Gerda Zeeman

Gynaecoloog-perinatoloog en coach

Opgeleid in de VS. Houdt zich bezig met organisatievraagstukken met betrekking tot kwaliteit en patiëntveiligheid.

Voor wie?

Het BNR Zorgdebat richt zich op professionals die actief zijn in de gezondheidszorg, bestuurders uit de zorgsector, politici, wetenschappers, patiënten en consumenten.

Leden van VvAA kunnen de Dag van de Zorg kosteloos bijwonen. Om hiervoor in aanmerking te komen, dienen zij hun emailadres OF postcode en huisnummer OF relatienummer in te voeren van het adres waarop het lidmaatschap is geregistreerd.

 

Locatie

Hoofdkantoor VvAA

Orteliuslaan 750, 3528 BB Utrecht

Plan uw route

Het BNR Zorgdebat wordt gehouden in ’t Hart, het hoofdkantoor van VvAA in Utrecht.

’t Hart is goed bereikbaar met per openbaar vervoer. Vanaf Utrecht CS kunt u bij de bushalte aan de Jaarbeurszijde lijn 24, 29, 102, 103, 107, 195 of 295 nemen. U stapt uit bij halte P+R Papendorp. De reistijd vanaf Utrecht CS is circa 10 minuten.

Bezoekers van het debat die per auto komen, kunnen parkeren in de parkeergarage van de VvAA.

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners, is VvAA de stem en steun van zorgverlenend Nederland. VvAA laat de stem van zorgverleners horen op zorgbrede thema’s als vermindering van bureaucratie en bezieling van de zorgverlener. Daarnaast ondersteunt VvAA individuele leden en hun zorgondernemingen in de vorm van kennisdeling, advies, verzekeringen en andere beroepsspecifieke dienstverlening. Afgestemd op de situatie van zorgverleners en -ondernemingen en mede ontwikkeld door zorgverleners.

Andere events