10 á 20 miljard euro per jaar gaat op in administratie.
Dat stelt Sander Heijn, auteur ‘er zijn nog zeven miljoen wachtenden voor u’. Veertig procent van de tijd van zorgprofessionals wordt besteed aan bureaucratie. Tijdens het BNR Zorgdebat op 27 maart bespraken zorgverleners, experts en politici hoe het beter kan aan de hand van twee stellingen: de huidige hoeveelheid regels is schadelijk voor de kwaliteit van zorg, en het aantal organisaties in de zorg moet sterk worden teruggebracht.
Schrap regels
Een lijst met 62 bureaucratische maatregelen werd eerder die dag gepresenteerd aan de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins. Doel is om in discussie te gaan met de politiek om samen een oplossing te zoeken in het belang van patiënt en zorgverlener.
Bart Meijman zegt dat een cultuuromslag nodig is, weg van het controlebeleid: “de maatschappij moet gebaseerd zijn op vertrouwen, en niet op wantrouwen”.
ICT moet dienen
De zorgverleners zijn dienstbaar aan de computerprogramma’s, volgens Daniels en Verhulst. Dit moet andersom. Zo zijn zorgverleners meer bezig met de patiënt, en minder met het aanvinken van checklijsten in de software.
Een mogelijke oplossing is het persoonlijk dossier, dat betekent dat zorgverleners in verschillende instellingen gemakkelijk de informatie van de patiënt kunnen inzien, delen en aanvullen.
Transparantie
De tweede stelling, dat er te veel organisaties in de zorg zijn, wordt beaamd door Doop. Het verdienmodel van een aantal organisaties is zelfs afhankelijk van deze administratieve ‘rompslomp’, waar de sector vanaf wil. Meer transparantie, vooral voor de patiënt, is mogelijk als het zorgaanbod wordt versimpeld.
Daniels, daarentegen, ziet ‘liever tien organisaties met één prima regel, dan één organisatie die honderd regels verzint die er niet toe doen’. De focus blijft dan ook vooralsnog op het verminderen van de administratieve lasten.