terug naar alle events

BNR Zorgdebat – Rol van de arts

Arts: tech-specialist of lifestyle coach?

Dinsdag 20 juni 2017
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

De operatierobot is beter in stabiliteit en precisie dan de chirurg, maar de mens is op zijn beurt zo onwaarschijnlijk verfijnd, dat het nog tientallen jaren zal duren voordat de robot het hele operatieproces zal kunnen overnemen.

Zo sprak Ivo Broeders, chirurg in het Meander Medisch Centrum Amersfoort en klinisch hoogleraar robotica bij de TU Twente, tijdens het BNR Zorgdebat op 20 juni over ‘Arts van de toekomst: Techspecialist of lifestyle coach’.

Ook Fleur van den Heijkant, aios urologie, verwacht niet dat de robot nog tijdens haar werkende leven in staat zal zijn alles over te nemen. Zeker voor de begeleiding van de patiënt blijft de arts nodig.

Geen wondermiddel

Ze vindt wel dat de robot helpt haar werk beter uit te voeren en het is een voordeel dat ze operaties kan oefenen met de computer in plaats van met een patiënt. Maar ze vindt het geen wondermiddel: ‘De beste operaties gebeuren door de beste chirurgen en een slechte chirurg zal ook met een robot niet goed opereren.’

Hoewel Joris Jaspers, hoofd Innovatie en Medische Technologie bij het UMC Utrecht, ook gelooft in de voordelen van robots in de zorg en in de operatiekamer, ziet hij de 100 miljoen euro die nu nodig lijkt voor de nieuwste operatierobot (high tech) liever besteed aan technologie die het werk van verpleegkundigen werk makkelijker en aantrekkelijker maakt (applied tech). Noodzakelijk, zeker nu een groot tekort aan verpleegkundigen dreigt.

De robot heeft invloed op het werk van de arts, maar de patiënt ook: die verandert in een mondige of goedgeïnformeerde patiënt. In het project Welearn van IQHealtcare van het Radboudumc leren studenten zich voor te bereiden op een gelijkwaardiger relatie met de patiënt. ‘Welearn’ is een onderwijsprogramma waarbij ook (reuma-)patiënten opgeleid worden, samen met studenten en zorgprofessionals.

Persoon of studieobject

Volgens onderzoeker Thomas Vijn leren studenten in dit programma wat patiënten doormaken door hun aandoening en behandeling en gaan ze de patiënt zien als persoon in plaats van studieobject. De patiënten leren beter met hun aandoening om te gaan en ze leren het gesprek met de arts beter te voeren.

Vijn verwacht dat gezamenlijke besluitvorming zo beter zal verlopen. Hij bepleit vernieuwing in het onderwijs, zoals een mengvorm van geneeskunde en verpleegkunde en hij is  gecharmeerd van het idee van studentgedreven klinieken in Amerika. Bij het Radboudumc is bovendien een traject gestart waarbij geneeskundestudenten tijdens het eerste jaar intensief met een patiënt optrekken (‘bring your own patient’).

Multimorbiditeit

Voor geneeskunde zouden heel andere studenten moeten worden geselecteerd dan nu het geval is, bepleitte Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen van het Radboudumc. Iemand die niet goed tegen bloed kan, moet zich juist melden: er zijn meer artsen nodig die veel empathie hebben en die een gelijkwaardige relatie aan willen gaan met de patiënt, aldus Bloem, die vindt dat de nieuwe specialist moet afdalen van ‘God to guide’.

Thomas Plochg, directeur van de NPHF Federatie voor Gezondheid, bepleitte een afname van het aantal op te leiden specialisten. Die blijven weliswaar nodig, maar door de groei van het aantal chronische patiënten met multimorbiditeit is het volgens Plochg zaak om drastisch te kiezen voor meer ‘multimorbiditeitsdoktoren’, zoals de geriater en de ziekenhuisarts: de generalist die in een netwerk vol zorgverleners rondom de patiënt het overzicht houdt, de patiënt ondersteunt bij zelfmanagement en het vergroten van de kwaliteit van leven.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving ziet de arts van morgen niet als genezer of behandelaar, maar als sturende gids, die de patiënt meer alternatieven biedt dan de medische oplossing. Welke eisen stellen we eigenlijk aan de huidige én nieuwe generatie medici?

Lees meer
Luister dit BNR Zorgdebat terug Delen
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys
Foto: Sander Nieuwenhuys

Sprekers

Bas Bloem

Hoogleraar aan de Radboud Universiteit

Hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen. Zijn zorginnovaties: ParkinsonNet en MijnZorgNet.

Ivo Broeders

Chirurg in het Meander medisch Centrum

Chirurg, klinisch hoogleraar robotica en minimaal-invasieve chirurgie aan de Universiteit Twente.

Bas van Dort

Student geneeskunde aan de Universiteit Utrecht

Vijfdejaars student geneeskunde en bestuurslid van MSFU Sams, de Utrechtse studievereniging Geneeskunde.

Fleur van den Heijkant

Uroloog in opleiding

Bestuurslid van De Jonge Specialist, de zelfstandige beroepsvereniging voor artsen in opleiding tot specialist (aios).

Leon Oosterhoek

Reumapatiënt

Hij neemt deel aan het project Welearn, een onderwijsprogramma voor patiënten, studenten zorgprofessionals van Thomas Vijn.

Joris Jaspers

Hoofd Innovatie Medische Technologie UMC Utrecht

Geeft leiding aan de afdelingen productontwikkeling, onderzoek en Valorisatie. Daarnaast is hij onderzoeker Arbeidsbesparende Medische Hulpmiddelen.

Thomas Plochg

Directeur van de NPHF Federatie voor Gezondheid

Daarnaast is Plochg als universitair docent verbonden aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC.

Thomas Vijn

Onderzoeker bij IQ Healthcare / Radboud UMC

In zijn promotie-onderzoek focust hij zich op Welearn, een onderzoeksprogramma voor patiënten, studenten zorgprofessionals.

Bekijk alle 8 sprekers

Presentator

Harmke Pijpers

Presentator bij BNR Nieuwsradio

Vaste presentator van het BNR Zorgdebat en van het BNR-programma BNR Gezond. In 2010 ontving Pijpers de RadioBitches Oeuvre Award.

Programma

registratie & ontvangst

Ontvangst met hapje & drankje

welkom & opening debat Harmke Pijpers en Kees Brouwer

Welkomstwoord door Kees Brouwer, voorzitter van de hoofddirectie VvAA Groep.

start LIVE-uitzending van het debat Met onder andere Joris Jaspers en Thomas Vijn

De toekomst van de arts; tech-specialist of lifestyle coach?
Is het een kwestie van tijd voordat de operatierobot de menselijke chirurg overbodig maakt of is de menselijke arts, zeker voor de begeleiding van patiënten, onvervangbaar? En leiden we wel de juiste type mensen op als arts?

Deze onderwerpen staan centraal tijdens het BNR Zorgdebat over de toekomstige rol van de arts in de zorg.

discussie met de zaal

Mogelijkheid tot vragen stellen aan de sprekers en panelleden door de aanwezigen in de zaal.

netwerkborrel

Praat onder het genot van een drankje na over het debat met de sprekers en andere aanwezigen.

einde
Voor wie?

Het BNR Zorgdebat richt zich op professionals die actief zijn in de gezondheidszorg, bestuurders uit de zorgsector en consumenten en patiënten.

Locatie

VvAA Hoofdkantoor

Orteliuslaan 750, 3528 BB Utrecht

Plan uw route

Het BNR Zorgdebat wordt gehouden in ’t Hart, het hoofdkantoor van VvAA in Utrecht.

’t Hart is goed bereikbaar met per openbaar vervoer. Vanaf Utrecht CS kunt u bij de bushalte aan de Jaarbeurszijde lijn 24, 29, 102, 103, 107, 195 of 295 nemen. U stapt uit bij halte P+R Papendorp. De reistijd vanaf Utrecht CS is circa 10 minuten.

Bezoekers van het debat die per auto komen, kunnen parkeren in de parkeergarage van de VvAA.

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

VvAA opereert al ruim 90 jaar als ledenorganisatie en dienstverlener in het hart van de gezondheidszorg. Wij zijn er voor u en zo’n 120.000 andere medici, paramedici, (para)medisch studenten en zorginstellingen.

Andere events