terug naar alle events

BNR Zorgdebat – Patenten of Patiënten?

Patenten of Patiënten?

Dinsdag 2 oktober 2018
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Het lukt farmaceuten en onderzoekers steeds beter om complexe medicijnen te ontwikkelen die patiënten nieuwe perspectieven bieden. Dat is natuurlijk prachtig, maar de betaalbaarheid en daarmee toegankelijkheid van geneesmiddelen komt in het gedrang. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat we de zorg ‘opblazen’ door hoge medicijnkosten? Zorgverleners, bestuurders, wetenschappers en farmaceuten kwamen bijeen op 2 oktober voor het BNR Zorgdebat, georganiseerd door BNR Nieuwsradio en VvAA.

De geneesmiddelenindustrie is sterk in beweging en de betaalbaarheid van specifieke geneesmiddelen staat ter discussie. Dit ziet internist Carla Hollak ook in haar spreekkamer: ‘Ik maak me zorgen over de toegankelijkheid van medicijnen, de vaagheid en soms plotselinge verhoging van prijzen. Dit geeft patiënten veel onrust.’

De prijs van weesgeneesmiddelen

Alle deelnemers aan het panel zijn het ermee eens dat een verandering noodzakelijk is. Gerard Schouw, Directeur bij Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, omschrijft het ‘opkrikken’ van prijzen resoluut als ‘een soort misbruik, en wij keuren dit af.’

Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter bij CZ, hoopt op een ‘noodrem’. Bij het bepalen van prijsniveau’s wordt volgens hem regelmatig vals gespeeld; ‘advocaten kijken precies tot waar het juridisch mag, maar het deugt niet.’ Van der Meeren begrijpt wel dat rendement nodig is, maar ‘de rendementen die nu soms worden gemaakt, dat is maatschappelijke diefstal.’

Systeemwijziging

Volgens Schouw werkt het huidige systeem niet; een systeemwijziging is nodig. Hij stelt ‘voorwaardelijke toelating’ voor: ‘Je spreekt in het begin een prijs af, dan meet je het effect en pas daarna ga je afrekenen. Dan bepaal je aan de achterkant de prijs, als het resultaat oplevert.’

Martin van der Graaff, Secretaris WAR van Zorginstituut Nederland stelt voor dat de sector kijkt naar een alternatief model met een ‘laag verplicht instaptarief, waarbij de prijs alleen omhoog mag als het middel op een bepaald niveau presteert.’

Gedragscode

Behalve de prijsbepaling, mist de farmaceutische industrie volgens de panelleden ook objectief toezicht. Schouw draagt een gedragscode die door externe partijen wordt gehandhaafd voor: ‘zo komen we af van de situatie waar de slager zijn eigen vlees keurt.’ Petra van Holst, directeur bij Zorgverzekeraars Nederland, voegt hieraan toe dat het van het ‘papier af’ moet – er moet echte actie komen.

In actie komen

Van Holst benadrukt de urgentie van het in actie komen: ‘80% van de zorgkosten worden gedragen door 10% van de verzekerden. Als dat nog extremer wordt, kan de gezonde betaler er op een gegeven moment klaar mee zijn – en dan hebben we echt een probleem.’ Schouw: ‘Voor koudwatervrees is het nu te laat.’

Voor Hans Büller, oprichter van Fair Medicine, kan de verandering niet snel genoeg komen. Hij is kritisch over de potentie voor verandering vanuit de farmaceutische industrie: ‘die gaan voor winstmaximalisatie, daar moet je niks van verwachten. Maar er zijn ook hele goede, nette farmaceutische bedrijven die wél eerlijke prijzen vragen – en die komen nu langzaam over de brug.’

Lees meer
Luister terug Delen

Sprekers

Hans Büller

Oprichter van Fair Medicine

Büller is kinderarts, oud-bestuursvoorzitter van Erasmus MC en oprichter van Fair Medicine. Hiermee wil hij medicijnen betaalbaar maken.

Martin van der Graaff

Secretaris WAR van Zorginstituut Nederland

Van der Graaff is sinds 2015 secretaris van de Wetenschappelijke Adviesraad. Hij studeerde farmacie en werkte o.a. bij Nefarma/VIG.

Carla Hollak

Hoogleraar aan de UvA, internist

Hollak is gespecialiseerd in de erfelijke stofwisselingsziekten. Ze is hoogleraar Metabole ziekten aan de UvA.

Petra van Holst

Directeur bij Zorgverzekeraars Nederland

Is sinds 2016 directeur bij ZN, dat de belangen van verzekeraars behartigt. Hiervoor was ze directeur Ziektekosten bij a.s.r.

Wim van der Meeren

Bestuursvoorzitter CZ

Van der Meeren is bestuursvoorzitter bij zorgverzekeraar CZ, en bestuurslid bij ZN en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Gerard Schouw

Directeur bij Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Schouw, oud-politicus namens D66, is sinds 2015 directeur van de VIG (voorheen Nefarma), die innovatieve farmaceuten representeert.

Presentator

Tom van ’t Hek

Presentator en dagvoorzitter

Presenteerde o.a. de ochtendspits bij BNR Nieuwsradio en bij de NOS het sportprogramma Langs de Lijn.

Programma

registratie & ontvangst

Ontvangst met hapje & drankje

welkom & opening debat

Uitleg LIVE Radio door Tom van 't Hek en een welkomstwoord door VvAA.

start LIVE-uitzending BNR Zorgdebat
discussie met de zaal

Mogelijkheid tot vragen stellen aan de sprekers en panelleden door de aanwezigen in de zaal.

netwerkborrel

Praat onder het genot van een drankje na over het debat met de sprekers en andere aanwezigen.

einde
Voor wie?

Het BNR Zorgdebat richt zich op professionals die actief zijn in de gezondheidszorg, bestuurders uit de zorgsector, politici, wetenschappers, patiënten en consumenten.

Locatie

Amsterdam UMC

Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam Zuidoost

Plan uw route

Het BNR Zorgdebat van 2 oktober vindt plaats in het Amsterdam UMC locatie AMC. Entree is via de hoofdingang van het ziekenhuis.

De locatie is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer en eigen vervoer. Klik hier voor de routebeschrijving.

Parkeren:
Wij adviseren u te parkeren in P1. Volg bij het oprijden van het AMC-terrein de borden naar P1. Borden verwijzen u vervolgens naar het ziekenhuis. Er is betaald parkeren. Eventuele parkeerkosten zijn voor eigen rekening. Het maximumtarief per dag is €7.

Partner

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners, is VvAA de stem en steun van zorgverlenend Nederland. VvAA laat de stem van zorgverleners horen op zorgbrede thema’s als vermindering van bureaucratie en bezieling van de zorgverlener. Daarnaast ondersteunt VvAA individuele leden en hun zorgondernemingen in de vorm van kennisdeling, advies, verzekeringen en andere beroepsspecifieke dienstverlening. Afgestemd op de situatie van zorgverleners en -ondernemingen en mede ontwikkeld door zorgverleners.

Andere events