terug naar alle events

BNR De Opvolgers 2016

De nieuwe generatie in het familiebedrijf

Maandag 27 juni 2016
Volg FD BNR LIVE
Delen

Verslag

Elk familiebedrijf krijgt ermee te maken: het klaarstomen van een opvolger om de zaak te kunnen voortzetten. Hoe ging dat in zijn werk bij Van Oord, Difrax en Bavaria? We vroegen het de vertegenwoordigers van de drie familiebedrijven.

Tijdens het slotevent van De Opvolgers blikten we terug met de Opvolgers van 2016 en bespraken we thema’s met betrekking tot de opvolging waar elk familiebedrijf mee te maken krijgt. Om zo open en vertrouwelijk mogelijk met elkaar van gedachten te kunnen wisselen, golden de Chatham House Rules. Uitgebreide details, die zeker de revue passeerden, ontbreken dan ook in dit verslag.

Vertrouwen

Frank Swinkels is van de zevende generatie en houdt zich sinds 2004 in de directie van Bavaria (anno 1719) bezig met de financiën. Daarvoor werkte hij bij een bank in Duitsland. Volgens hem is samenwerken met je eigen familie de grootste uitdaging. ‘Het belangrijkste is om te zeggen wat je echt meent. Als je er omheen gaat praten, gaat het niet werken. Als je het op een nette manier zegt, zal de ander dat zien als vertrouwen.’

Met die filosofie in gedachten trok de vijfkoppige directie van de bierbrouwer zich vorig jaar terug in een hutje op de hei om de taken te herverdelen. ‘Alle portefeuilles lagen op tafel’, blikte Swinkels terug. ‘We hadden afgesproken om de hut pas weer te verlaten als iedereen weer een verantwoordelijkheid had die hij leuk vond. Dat is gelukt, omdat we elkaar vertrouwden.’

Onderaan beginnen

Net als Swinkels werkte ook Pieter van Oord, vierde generatie binnen baggeraar Van Oord, enkele jaren in het buitenland. Totdat zijn vader hem voor de tweede keer vroeg te solliciteren. Hoewel hij al een senior managementpositie vervulde bij Van Ommeren (Vopak), moest hij bij het bedrijf van zijn voorvaders weer opnieuw beginnen. ‘Bij ons is het heel gebruikelijk dat je onderaan begint’, vertelde de bestuursvoorzitter. ‘Als je de business niet begrijpt, gaat het heel snel fout.’

Na in een periode van veertien jaar verschillende functies te hebben vervuld, naam Van Oord in 2007 het stokje over van zijn neef. ‘Ik had het bedrijf inmiddels goed leren kennen’, oordeelde hij. ‘Ik had het bedrijf goed leren kennen en was opgegroeid in de ranks. Je kun niet leiding geven aan een miljardenonderneming zonder enige ervaring en trackrecord.’

Twee accountants

Bij Vivienne Van Eijkelenborg verliep de opvolging heel anders. Na enkele jaren bij de V&D en drogisterijketen DA te hebben gewerkt, besloot ze in 1999 op 32-jarige leeftijd het bedrijf van haar ouders over te kopen. ‘Het ging er heel zakelijk aan toe’, vertelde Van Eijkelenborg. ‘Het was niet makkelijk op alle momenten, maar we hebben het hele proces doorlopen met twee accountants. Heel duidelijk en heel transparant.’

De opvolging binnen Difrax, een samenstelling van moeder Dimphna, vader Frank en de geheimzinnige opvolger x, ging niet zonder slag of stoot, want niet alle werknemers konden zich vinden in haar strategie. ‘Ik wilde apotheken bezoeken, zij niet’, kijkt Van Eijkelenborg terug. ‘Ik was jong en vrouw. Dat werd natuurlijk niet uitgesproken, maar dat heeft ongetwijfeld meegespeeld. Uiteindelijk zijn ze vertrokken.’

 

Lees meer

Sprekers

Vivienne van Eijkelenborg

Directeur van Difrax

Difrax verkoopt babyproducten in meer dan twintig landen. Van Eijkelenborg was Zakenvrouw van het jaar 2016.

Pieter van Oord

Ceo van Van Oord

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf (opgericht in 1868) en een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld.

Frank Swinkels

Cfo van Bavaria

Samen met vier familieleden vormt hij de directie van de Limburgse bierbrouwer. Eerder werkte hij bij HSBC.

Presentator

Maarten Bouwhuis

Presentator, dagvoorzitter en debatleider

Presenteert regelmatig programma’s bij BNR Nieuwsradio. Specialist in ondernemerschap en de financiële sector.

Concept radioprogramma De Opvolgers

BNR de Opvolgers staat volledig in het teken van de bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven. De Opvolgers worden per tweetal aan elkaar gekoppeld en lopen een dag mee in elkaars familiebedrijf om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. In 2016 zijn ze gedurende tien weken wekelijks te horen geweest in uitzendingen op BNR Nieuwsradio onder leiding van presentator Maarten Bouwhuis.

In de wekelijkse programma’s deelden zij hun ervaringen over het opvolgingsproces, uitdagingen en valkuilen die komen kijken bij de bedrijfsoverdracht en gaven zij de luisteraar een inkijkje in hun toekomstplannen, dromen en twijfels.

De reeks werd afgesloten met een slotevent.

De Opvolgers stellen zich voor

Onderstaande informatie is afkomstig van onze partners

BarberBooking
Lidwien, Carlijn en Marre Heersink

Deze drie zussen treden in de voetsporen van vader Jim en opa Gert, maar voegen wel een geheel nieuw element toe aan het reeds bestaande bedrijf. Lidwien (29) en tweeling Carlijn en Marre (25) zijn begonnen met BarberBooking.

Opa startte in 1945 zijn eigen kapperszaak; Da Vinci for Hair. Vader Jim sloeg een flinke slag toen hij, naast het runnen van de kapperszaak, in 1997 begon met Da Vinci Salonautomatisering. Vandaag de dag levert dit bedrijf systemen (denk aan kassa, afspraken plannen, administratie etc.) aan meer dan 1500 kapperszaken in Nederland.

Nu is het de beurt aan Jim’s drie dochters en ook zij wilden iets nieuws toevoegen aan het familiebedrijf. BarberBooking startte in juni 2014 en is uitgegroeid tot het grootste consumentenplatform van Nederland als het gaat om het maken van een afspraak bij de kapper.

Inmiddels worden er al 560.000 online afspraken op jaarbasis gemaakt via BarberBooking. Lidwien is Algemeen Directeur sinds begin 2013. Haar twee zusjes zijn driekwart jaar later begonnen en werken nu als Marketing Manager (Marre) en Project Manager (Carlijn).

BarberBooking vormt een koppel met Schilte.

Schilte
Bart en Edwin Pompe

De broers Bart (35) en Edwin Pompe (32) runnen sinds een paar jaar hun bijna 160 jaar oude familiebedrijf Schilte. De fabriek, begonnen toen timmerman Nard Schilte in 1858 een houtdraaierij opkocht, levert nu complete inrichtingen voor scholen en kinderopvang.

Dat de bedrijfsnaam niet klopt met de achternaam van Bart en Edwin heeft een reden. Een dochter van oprichter Schilte viel als een blok voor de betovergrootvader van de broers, Wilhelmus Pompe. Hij nam de zaak over van zijn schoonvader en sindsdien is Schilte altijd in handen geweest van Pompe.

Dat Edwin en Bart in het bedrijf zouden komen werken was nooit vanzelfsprekend. Thuis werd er niet over opvolging gepraat. Enerzijds omdat de broers geen verkeerde verwachtingen wilden wekken, anderzijds omdat vader en moeder geen druk wilden leggen.

Maar, bloed kruipt waar het niet gaan kan! In 2014 heeft vader Wilbert Pompe een stapje terug gedaan en sindsdien ligt de dagelijkse leiding van het bedrijf bij Bart, die zich daarvoor al vier jaar had ingewerkt op de verschillende afdelingen van het bedrijf. Edwin sloot anderhalf jaar geleden aan.

Schilte vormt een koppel met BarberBooking

Koninklijke Van Puijenbroek Textiel
Anna van Puijenbroek

Sinds een jaar staat Anna van Puijenbroek (44) aan het hoofd van haar 150 jaar oude familiebedrijf. In 1865 richtte haar betovergrootvader Van Puijenbroek Textiel op. Toentertijd niet meer dan een opslagplaats van een paar vierkante meter, met een aantal wevers die vanuit huis werkten, maar nu een internationale speler op de markt voor professionele werk- en veiligheidskleding.

Anna moest er in eerste instantie niet aan denken om het familiebedrijf over te nemen. Pas tijdens haar werk, nadat ze was afgestudeerd als industrieel ingenieur, begon ze lol te krijgen in het leidinggeven. Op een dag pakte ze de telefoon, belde haar vader op en vroeg of er plek voor haar was binnen Van Puijenbroek Textiel. En zo begon het.

Inmiddels werkt deze vijfde generatie Van Puijenbroek alweer ruim tien jaar in het bedrijf. Sinds vorig jaar is ze commercieel directeur. Haar grootste uitdaging is haar bedrijf voorbereiden op de toekomst, die volgens haar vol is van innovatie en duurzaamheid. Van Puijenbroek Textiel ziet ze niet alleen als erfenis van haar familie, maar juist ook als een kans op iets nieuws: ‘Ik noem het ook wel onze 150 jaar oude startup.’

Koninklijke Van Puijenbroek Textiel vormt een koppel met Koppert Biological Systems

Koppert Biological Systems
Martin Koppert

Ondernemen was altijd de droom van Martin Koppert (31). Liefst wilde hij zelf iets beginnen, maar de belangstelling voor het familiebedrijf Koppert Biological Systems groeide en nu wordt Martin klaargestoomd om de zaak over te nemen.

Koppert is een grote speler op het gebied van het beschermen en gezond houden van gewassen, op een natuurlijke manier. Het bedrijf is actief in meer dan 90 landen, met 26 dochterondernemingen en er zijn zo’n 1100 werknemers in dienst.

In 1967 werd Kopperts Biological Systems opgericht door Jan Koppert, de opa van Martin. Vanwege het vroege overlijden van Jan kwam de vader van Martin al snel aan het roer te staan, samen met zijn jongere broer en neef. Samen hebben zij de familieaandelen in handen.

Na een studie Business Administration begon Martin als management trainee bij de Rabobank. Vervolgens had hij een aantal functies in de zakelijke dienstverlening, maar toen begon het toch te kriebelen. Vooral het feit dat het familiebedrijf op een duurzame manier werkt aan het gezond houden en verbeteren van gewassen sprak hem aan. Martin zit nu middenin het opvolgingsproces, samen met nog een paar derde generatie-Kopperts. Een harde datum wanneer hij het stokje zal overnemen, is er (nog) niet.

Koppert Biological Systems vormt een koppel met Koninklijke Van Puijenbroek Textiel

Hoora Watersport
Eva Meijer

Als je op en rond het water opgroeit, met twee ouders met een passie voor zeilen en boten, dan is de stap naar een carrière binnen het familiebedrijf Hoora Watersport natuurlijk niet zo gek. Toch zat Eva Meijer (33) in eerste instantie niet echt te springen om een plekje in het bedrijf van haar ouders.

Bijna 40 jaar geleden, in 1977, begon Hoora Watersport als een verhuurservice van open zeilboten. Nu is het een bedrijf dat niet alleen boten verhuurd en repareert, maar waar ook sloepen, onderdelen en elektromotoren worden ontwikkeld en geproduceerd.

Eva en haar broer groeide op binnen de bedrijfsmuren en hielpen dan ook vaak een handje mee. Als kind opgroeien binnen een onderneming betekent volgens Eva wel dat ”de liefde voor het bedrijf nogal eens wisselt”. Ze ging pas serieus nadenken over opvolging, toen ze een steeds grotere passie ontwikkelde voor zeilen. Inmiddels is Eva sinds 2012 eigenaar van Hoora Watersport.

Hoora Watersport vormt een koppel met Music All In.

Music All In
Jan Aandewiel

De liefde voor muziek zit duidelijk in de familie. Vader Jan Aandewiel startte in 1980 een eigen platenzaak in Noordwijkerhout. Algauw breidde hij dat uit met muziekinstrumenten en vandaag de dag is het bedrijf Music All In één van de grootste muziekwinkels van de Benelux. Zijn zoon Jan (33) staat inmiddels aan het roer, samen met zijn jongere broer en zus.

Jan jr. heeft nog een tijd getwijfeld of hij in het familiebedrijf aan de slag wilde. Zijn hele jeugd maakte hij muziek en hielp hij in de winkel, maar toen hij na de Havo steeds meer ging doen voor het bedrijf, kon hij er niet aarden. Er waren diverse baantjes en een studie Bedrijfskunde voor nodig om hem alsnog te overtuigen dat Music All In is wat hij wil. Vader Jan is op dit moment nog volledig eigenaar en ook nog actief binnen het bedrijf, maar dat zal binnenkort veranderen.

Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in reparatie, verkoop en onderhoud van instrumenten, bladmuziek en accessoires. Jan jr. is nu verantwoordelijk voor alle commerciële activiteiten in het bedrijf. Concreet betekend dat sales, e-commerce, marketing, het assortiment, de showrooms en medewerkers.

Music All In vormt een koppel met Hoora Watersport.

Boachane Groep
Thijs Bochane

Thijs Bochane (38) staat al een tijdje aan het roer van Bochane Groep, een bedrijf dat handelt in nieuwe en gebruikte auto’s, maar dat zich ook bezighoudt met onderhoud, reparatie, schadeherstel, leasing, verhuur, financieringen en verzekeringen.

Merken die je bij Bochane vindt zijn onder andere Renault, Hyundai en Nissan. Het bedrijf werd in 1934 opgericht door de familie Hoogendoorn. Vader Bochane kocht het bedrijf in 1984 over en bleef er 25 jaar lang leiding aan geven. Hij gaf het stokje in 2009 door aan zijn zoon Thijs.

Thijs heeft altijd interesse gehad in het bedrijf en ging er in 2004 daadwerkelijk aan de slag. Voor die tijd deed hij een opleiding Automotive Management aan de IVA Business school in Driebergen, behaalde hij zijn Bachelor of Business Administration in Michigan en studeerde hij ook Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Als Algemeen Directeur van de Bochane Groep is het zijn rol om iedereen zoveel mogelijk te faciliteren om het maximale te kunnen presteren.

Bochane Groep vormt een koppel met Merford.

Merford
Adrienne Vertooren

Adrienne Vertooren (34) is eigenlijk niet de baas van één bedrijf, maar van vijf bedrijven in één Holding. Merford werd in 1956 opgericht en later door haar vader gekocht. Sinds 2012 heeft Adrienne de dagelijkse leiding. Ze deelt de aandelen met pa, haar drie broers en haar zusje.

Merford – de naam werd bedacht door de twee oprichters: de één reed een Mercedes, de ander een Ford. Bingo! De bedrijfsnaam was geboren. Ironisch genoeg heeft het bedrijf niets met de auto-industrie te maken. Merford levert hele andere dingen: zoals cabines van kraanwagens, maar ook brand- en kogelwerende deuren en akoestische oplossingen voor geluidsoverlast.

Adrienne stond absoluut niet te trappelen om haar vader op te volgen. Na haar studie Bedrijfskunde had ze verschillende baantjes, tot één van de directeuren van Merford haar opbelde om te vragen of ze wilde solliciteren op een verkoopfunctie.

Ze nam de baan aan, met in haar achterhoofd dat ze na een tijdje weer verder zou gaan buiten het familiebedrijf. Zo gemakkelijk liet haar vader haar niet gaan. Hij stelde als voorwaarde dat zijn dochter een paar dagen per week met hem zou meelopen als zijn assistent. Ondertussen gaf hij haar steeds meer verantwoordelijkheden.

Een aantal jaren geleden stonden de kinderen-Vertooren voor de keuze of zij het familiebedrijf wilden voortzetten of niet. Er is toen besloten om gezamenlijk eigenaar te worden, waarbij Adrienne als algemeen directeur het stokje zou overnemen van vader.

Merford vormt een koppel met Bochane Groep.

Van Meeuwen Industries BV
Rogier van Meeuwen

Tot zes jaar geleden had Rogier van Meeuwen (31) nooit gedacht dat hij in het familiebedrijf aan de slag zou gaan. Nu is hij samen met zijn vader aandeelhouder en zal hij Van Meeuwen Industries BV waarschijnlijk vanaf 2018 zónder pa leiden.

Vroeger was Rogier alleen als vakantiehulp actief in het magazijn van Van Meeuwen Industries en nooit kwam de gedachte bij hem op dat datzelfde magazijn misschien wel ooit zijn eigendom zou zijn. Het bedrijf levert smeermiddelen en chemicaliën aan met name bedrijven in de proces- en maakindustrie en biedt klanten hulp om te zorgen dat zij het optimale uit mensen, machines en producten te halen.

Van Meeuwen Industries werd in 1934 opgericht door Rogier’s opa, waarna zijn zoon (Rogier’s vader Frank) het overnam. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een niche-speler. Na een studie economie aan de Universiteit van Amsterdam belandde Rogier op een marketingfunctie. Al gauw zag hij in wat hij écht wilde: een carrière binnen Van Meeuwen Industries. Hij maakte de overstap en is nu vijf jaar actief in het familiebedrijf als Sales Director.

Van Meeuwen Industries vormt een koppel met Camille Oostwegen ChâteauHotels & -Restaurants

Camille Oostwegen ChâteauHotels & -Restaurants
Camille Oostwegel jr.

Alleen al zijn naam zorgt ervoor dat hij eigenlijk niet om opvolging heen kan. Camille Oostwegel jr. (junior) is 30 en in juli 2015 officieel toegetreden tot de directie van Camille Oostwegen ChâteauHotels & -Restaurants, het bedrijf dat zijn vader Camille Oostwegel sr. (senior) heeft opgericht.

Camille jr. werd praktisch geboren in het restaurant van zijn vader. In 1980 startte senior zijn eerste restaurant en bouwde zijn imperium in de loop der jaren uit tot drie hotels en zes restaurants in het zuiden van Nederland. Daartoe behoren Château Neercanne in Maastricht, Winselerhof in Landgraaf, Château St. Gerlach in Valkenburg en het Kruisherenhotel Maastricht in Maastricht.

Camille jr. had altijd al de droom ooit zijn vader op te volgen. Hij volgde daarom onder meer een opleiding aan de Hotel Management School Maastricht en deed een Bachelor of Business Administration. Vervolgens werkte hij een aantal jaren bij bekende hotelketens in Spanje en de Verenigde Staten. Nu is hij definitief terug in Nederland en bereidt zich voor op de opvolging. In vier tot vijf jaar moet hij het stokje van zijn vader hebben overgenomen.

Camille Oostwegen ChâteauHotels & -Restaurants vormt een koppel met Van Meeuwen Industries.